Hlavní navigace

Jak vyzrát díky vhodnému pitnému režimu na extrémní vedra

17. 8. 2022

Sdílet

 Autor: Se svolením Polikliniky Modřany
Už jste se dnes napili vody? Za okny extrémní teploty a v ústech sucho. Jak poznáte, že jste dehydratovaní, a co když to s vodou naopak přeháníte?

Srážek minimum a vysoké denní teploty se drží dlouhodobě nad 30 stupni Celsia. Nejenom Českou republiku, ale prakticky celou Evropu sužují v posledních letech letní vysoké extrémní teploty a sucha.

Prognózy naznačují, že si od nich ani tento týden neodpočineme. Dlouhotrvající extrémy mají pochopitelně vliv nejen na přírodu, ale také na člověka a jeho organismus.

Jak přežít tyto velmi horké dny bez úhony z hlediska příjmu potravy, a především tekutin? Ptali jsme se předního českého nefrologa a obezitologa, profesora Vladimíra Teplana, který působí již řadu let na Poliklinice Modřany.

Jak je důležitý pitný režim právě v současných horkých letních dnech?

Pokud nastanou tropické dny, tedy dny, kdy teploty vystoupají nad 30 stupňů Celsia, tak je velmi důležité striktně dodržovat pitný režim. Zásadní je příjem nízkoenergetických tekutin, za nejlepší považuji čistou vodu nebo případně studený či vlažný čaj. Celkový příjem tekutin by měl být nejenom v těchto horkých dnech kolem 2,5 litru denně.

Doporučoval bych začít ráno jídelníček vypitím půllitru vlažné vody, pak ideálně sníst nějaký salát a potom si dopřát nějakou, jen malou, porci jídla. Důležité je také jíst pomalu a pravidelně zhruba po třech hodinách. A opět, neměli bychom zapomínat každé jídlo zapíjet dostatkem tekutin.

Rád bych ještě upozornil, že je velmi důležité dodržovat uvedený pitný režim zejména u seniorů. Dehydratace totiž může být životu nebezpečná a bohužel právě starší lidé se často během dne zapomínají napít, přičemž je známo, že senioři mají obecně menší pocit žízně (ten může souviset i s různými zdravotními potížemi).

Další velký problém českých seniorů: odbýváním jídla si podkopávají zdraví Přečtěte si také:

Další velký problém českých seniorů: odbýváním jídla si podkopávají zdraví

Takže nemáme pít jen tehdy, když máme žízeň?

Jak jsem již zmínil, pitný režim je základem, doporučoval bych přijímat nízkoenergetické tekutiny pravidelně několikrát denně a také je dobré dostatečně se napít večer před spaním.

Dodržovat správný pitný režim je důležité po celý rok, nejenom tedy v létě nebo na jaře, kdy jsou horké dny a kdy se tato problematika obecně nejvíce řeší v médiích. Z hlediska ideálního pitného režimu může být špatně nejenom málo tekutin, ale i moc. Nárazově velké množství tekutin totiž může silně zatížit organismus a ohrozit tak funkci ledvin.

Jak tedy na sobě člověk vlastně pozná, že je dehydratovaný?

Velmi dobrým indikátorem vhodného pitného režimu může být, pro někoho možná překvapivě, samotná moč. Jestliže člověk chodí na záchod pouze párkrát za den, přičemž jeho moč má tmavší barvu, tak pravděpodobně bude trpět akutním nedostatkem tekutin.

V případě, že budete naopak chodit extrémně často „na malou“ a zároveň se třeba potit více než jindy, pak je dobré pít raději o něco méně. Je důležité také zdůraznit, že ani obecně oblíbená káva nebo různé energy drinky se vůbec nezapočítávají do zdravého pitného režimu.

Hlídáte si pitný režim?

Jak se obecně projeví, že člověk pije dlouhodobě málo tekutin?

Pokud nebudete dodržovat správný pitný režim, tak můžete mít nejenom oschlé rty a nepříjemné sucho v ústech, ale můžete mít snížený krevní tlak a cítit zvýšené bušení srdce. Dalšími doprovodnými jevy může být také vysušená pokožka a nepříjemné tlaky v okolí žaludku.

Jestliže příjem tekutin není včas upraven, dochází často k opakovaným bolestem hlavy, následně může dojít až k selhání ledvin, dokonce i ke vzniku ledvinových kamenů.

Na závěr nám prozraďte, jak si nejlépe udržet vlastní ledviny v dobrém stavu?

Nejen správný pitný režim, důležité je také zdravě jíst. Tím mám na mysli  hodně syrové zeleniny a ovoce. Obecně pravidelně sledovat hmotnost a také krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Nesmí chybět ani dostatek sportovních aktivit nebo alespoň rychlé chůze, a doporučuji zcela se vyhnout cigaretám.

Prof. MUDr. Vladimír Teplan, DrSc.

Specialista na léčbu potíží s metabolismem a nadváhou, těmto pacientům se nyní věnuje na Poliklinice Modřany. Řadu let působil jako přednosta a zástupce přednosty Kliniky nefrologie IKEM, současně vedl jako vedoucí subkatedry výuku lékařů v nefrologii, interně a metabolismu a výživě. Problematikou se zabývá více než 30 let. Je autorem řady knih a článků, přednášek na zahraničních i domácích kongresech k problematice metabolických poruch v nefrologii a interně, u seniorů a při poruchách výživy (podvýživa i obezita).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouhodobě se zabývá mediální komunikací a PR, v oblasti zdravotnictví a IT.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).