Hlavní navigace

Domácí paštika vyjde levně

26. 3. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Paštiky se dají koupit v mnoha variantách a v různé kvalitě. Klasikou je vepřová játrová paštika. Domácí příprava se řídí heslem „méně je více“. Vyzkoušejte recepty od českých sedláků.

V širokém spektru potravin živočišného původu je jen málo těch, u kterých jsou spotřebitelské ceny v porovnání s cenami vstupních surovin o tolik vyšší, jako je tomu v případě paštik.

Co se dozvíte v článku
  1. Paštika je z nejlevnějších částí masa
  2. Recepty na selské paštiky
  3. Vepřová játrová paštika od Elišky
  4. Selská paštika z Křenovic
  5. Méně je někdy více

Paštika je z nejlevnějších částí masa

Základní složky nejčastěji konzumované vepřové játrové paštiky tvoří totiž v zásadě nejlevnější složky vepřového masa – bůček a játra. A co se týká „toho ostatního“, to jsou cenově nevýznamné položky, neboť jde zejména o malé množství koření – a cibuli.

Při nákupu paštik v maloobchodech to ale spíše vypadá, že jsou vytvořeny minimálně z kýty a za použití vzácného exotického koření.

Možná i tato skutečnost může být v současném trendu domácí přípravy pokrmů a pochutin důvodem k tomu připravit si paštiku vlastními silami doma. A také proto, že jsou ceny vepřového aktuálně velmi nízké a v blízké době se předpokládá jejich růst.

Recepty na selské paštiky

Inspirací k přípravě paštiky může být rozsáhlé spektrum receptů, které lze najít na různých webových stránkách, ale také skutečnost, že si játrové paštiky, zatím ovšem bohužel obvykle pro vlastní potřebu, vyrábí i řada menších chovatelů hospodářských zvířat na rodinných farmách.

Výhodou takových selských receptů je obvykle nevelké množství použitých surovin a obecně pak velmi snadná příprava. Domácí selskou paštiku si proto může bez problémů vyrobit každý, a zároveň tak mít tímto způsobem pod kontrolou, z čeho je vyrobena. Pokud je pak pravidelným konzumentem paštik, může také ušetřit nemálo peněz.

Jakým způsobem si tedy vyrábějí selské paštiky naši zemědělci?

Vepřová játrová paštika od Elišky

(Eliška Kravcová, rodinná farma Osek nad Bečvou, Přerovsko)

Suroviny:

  • stejné množství bůčku, jater a vnitřního sádla
  • 4 velké cibule
  • sůl
  • pepř
  • bobkový list
  • muškátový oříšek

Osolený bůček upečeme s cibulí a bobkovým listem, na konci (zhruba 5 minut před koncem pečení) přidáme trochu nastrouhaného muškátového ořechu. Vychladlé pomeleme co nejjemněji. Přidáme pomleté sádlo a na závěr játra, následně promícháme a promělníme tyčovým mixérem. Naplníme do skleniček a zavařujeme 2 hodiny od varu. Skladujeme v chladu a tmě.

Dodatek: Podíly bůčku, jater i sádla lze měnit podle individuálních potřeb, pečení by mělo být pozvolnější, zhruba po dobu 40 minut, cibule se peče vcelku, maximálně překrojená na půlky. Před koncem pečení lze k dalšímu dochucení přidat jarní bylinky, v jiných receptech často zmiňovaný česnek autorka receptu nedoporučuje. Po sterilizaci vydrží paštika několik měsíců, není třeba ji mít v ledničce, to až poté, co sklenice otevřeme a postupně konzumujeme.

Selská paštika z Křenovic

(Farma rodiny Placandů, Křenovice, Českobudějovicko)

Suroviny:

  • 0,5 až 1 kg tučného vepřového masa
  • 1 kg jater
  • slanina
  • 15 dkg nastrouhané cibule
  • sůl
  • paštikové koření

Vepřové maso upečeme do měkka, umeleme dvakrát na masovém strojku, přidáme prolisovaná játra, slaninu nakrájenou na kostičky a zhruba 15 dkg nastrouhané cibule. Osolíme, přidáme paštikové koření, naplníme do sklenic a sterilizujeme 1,5 hodiny. Skladujeme v temnu a chladnu.

Méně je někdy více

Stejně jako u jakékoli často konzumované potraviny existuje i v případě játrových paštik množství variant. Kromě vepřových jater lze obdobně použít i hovězí nebo drůbeží játra.  Z dochucovacích složek si lze nicméně vystačit se solí, pepřem, bobkovým listem muškátovým oříškem, byť fantazii se meze nekladou. Jak ovšem praví staré české přísloví, „méně je někdy více“.

I když bylo řečeno, že si obě zmiňované farmy vyrábějí selské paštiky pro vlastní potřebu, obě uvažují také o možnosti jejich prodeje ze dvora. Farma rodiny Placandů už v současné době ze dvora prodává, především ale porcované vepřové a zejména hovězí maso z vlastní bourárny, a své produkty také dodává do místní školy, pokud je tedy v provozu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).