Hlavní navigace

Čtyři tipy, jak předejít podráždění rukou z dezinfekce

20. 10. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Způsob otírání ručníkem, krém na každém umyvadle, chytré rukavice. Jsou to jednoduché věci, které ale pomohou rukám, vysoušeným častým mytím a dezinfekcí, zůstat v kondici.

Časté mytí a dezinfikování rukou je sice účinnou prevencí proti virům, ale má i své negativní dopady. Suchá, podrážděná a často i popraskaná kůže trápí mnoho lidí. Dermatologové mají jednoduché tipy, jak se tomu bránit.

Pozor na typ mýdla a utírání

Kdo má citlivou či suchou pleť, měl by velmi pozorně vybírat mýdlo. Vhodnější jsou přípravky z nižším pH faktorem, které jsou k rukám šetrnější. Místo tvrdých kostek jsou lepší tekutá krémová mýdla. Vliv na stav pokožky má i způsob, jakým si ruce otíráme ručníkem – neměli bychom je „drhnout“, ale spíš jemně otírat. Příliš časté mytí porušuje kožní bariéru, což pochopitelně momentálně musíme opomenout. Určitě se ale vyplatí použít třeba na domácí práce nebo mytí nádobí rukavice, a ruce tak alespoň trochu ochránit.

Krém do každé kapsy

Krém na ruce by momentálně měli používat i jeho nejzarytější odpůrci, jimž obvykle vadí pocit mastnoty po namazání rukou. V dnešní době si ale většina z nás myje ruce opravdu pravidelně a důkladně, a tím vzniká i více vysušená pokožka, která krém potřebuje.


Autor: Perfect Clinic Dermatology

Vhodné jsou lehké krémy s lipidy nebo heřmánkem

„Příliš mastné a hutné krémy nejsou vhodné, protože je pokožka delší dobu absorbuje. Ideální jsou přípravky s lehkou texturou, která se rychle vstřebá a nezanechá mastný film. Dobré jsou krémy s lipidy či přídavkem heřmánku,“ doporučuje dermatoložka Lucie Mansfeldová. „V těchto dnech by mělo být v každé příruční tašce či kabelce při ruce i malé balení krému, který je dobré vždy aplikovat po mytí rukou.“

Domácí zábal na ruce

  • Jednou týdně svým rukám dopřejte restart v podobě výživného zábalu. 
  • Dobré je volit vždy suroviny, které jsou na olejovém základě. 
  • Stačí například smíchat obyčejný panenský olivový olej s medem a na hodinu až dvě ho natřít na ruce. 
  • Pro umocnění efektu si pořiďte speciální kosmetické rukavice. 
  • Vhodné jsou i parafínové zábaly, které zjemní pokožku a zároveň ji krásně prohřejí.

Atopici doplňují ceramidy

„Lidé, kteří mají atopickou pokožku, by na ruce měli používat speciální oleje, které pomohou vytvořit ochrannou vrstvu. Krémy vždy nanášejte i před tím, než jdete ven, i když nosíte zimní rukavice,“ radí Lucie Mansfeldová. Vhodné jsou podle ní i krémy s ceramidy, které při častém dezinfikování rukou z pokožky ubývají.

„Pacientům s chronickými ekzémy rukou vždy doporučuji, aby měli hydratační krémy na ruce na každém umyvadle a vždy s sebou například v kabelce. V současné době lze toto doporučit v podstatě všem lidem,“ doplňuje Lucie Mansfeldová.

Atrofie kůže – jak ji poznat a jakou péči si dopřát?

  • Pokud se s věkem objevují na hřbetech rukou více prosvítající žíly a pigmentové skvrny, jedná se o projevy ztenčení neboli atrofie kůže v důsledku stárnutí. 
  • Atrofická kůže má pak výrazné problémy s vlastní hydratací, rychle schne i popraská a dezinfekce ji velmi snadno podráždí. 
  • V tom případě mimo pravidelného promazávání pomáhá hloubková hydratace ve formě mezoterapie nebo regenerace podkoží laserovým ošetřením.

Zdroj: Perfect Clinic Dermatology 

Chytré rukavice

Doba rukavic nastává právě teď, venku je často oblékáme a svlékáme třeba při používání mobilního telefonu. Lucie Mansfeldová má praktický tip, který bude pokožce rukou svědčit – běžně ke koupi jsou speciální rukavice, které umožňují ovládat dotykovou obrazovku. 

„Nebudete tak muset stále sundavat rukavice a vystavovat ruce zbytečnému mrazu, který urychluje vysušování a může u lidí s citlivou pletí způsobit popraskanou kůži,“ uzavírá lékařka.

Galerie: Správný postup při dezinfekci rukou

Odborná spolupráce: 

MUDr. Lucie Mansfeldová

Dermatoložka z Perfect Clinic Dermatology

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).