Hlavní navigace

Co je víc, litr, nebo kilo borůvek? Inspekce zatrhla prodej vzduchu

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V letošní sezóně se mění pravidla pro prodej nebalených borůvek. Obvyklá nabídka stánkařů, kdy jste si mohli koupit litr sypaného ovoce, už není možná. Borůvky se smí nabízet jen na gramy nebo kilogramy. Což není to samé, jak se přesvědčíte i v našem testu.

Končí prodej nebaleného sypkého ovoce v objemových jednotkách. Litr borůvek už tak u silnice od letošní sezóny nekoupíme, respektive neměli bychom. Litr je totiž u drobných plodů vágní míra, zákazníci tak velmi často s borůvkami kupovali velké množství vzduchu. Stačilo litr borůvek jen do nádobky volně nasypat a hned jste měli o hrst míň, než kdyby prodejce borůvky do misky setřásl. Na dvou litrech už bychom byli o hrnek borůvek v minusu.

Víme to, protože jsme si udělali menší borůvkový test. Během něj jsme mimo jiné zjišťovali, proč je dobré nezaměňovat kilo borůvek s litrem borůvek.

Co se dozvíte v článku
  1. Borůvky a jiné sypané ovoce se už smí prodávat jen na kila
  2. Test borůvek aneb Kolik vzduchu jsme si kupovali?
  3. Stačí trochu zatřást sklenicí…
  4. Kilo borůvek není litr. Je to víc, nebo míň?
  5. Když vás šidí, ozvěte se

Borůvky a jiné sypané ovoce se už smí prodávat jen na kila

„Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) budou od letošní sezóny vyžadovat, aby nebalené borůvky, případně jiné sypké ovoce, bylo spotřebitelům nabízeno v hmotnostních, a nikoliv objemových jednotkách,“ stojí v aktuálním tiskovém vyjádření inspekce. Nařízení SZPI se vztahuje na veškeré „sypké ovoce“, primárně borůvky, ale i maliny a jahody.

Podle platných právních předpisů je provozovatel povinen poskytovat informace o potravinách, které nesmějí být zavádějící, zejména pokud jde o její množství. Dále právní předpisy stanoví, že informace o množství potraviny musí být určitá, jednoznačná a ověřitelná. Kontroloři se totiž setkávali s podněty od zákazníků, které se týkaly neodpovídajícího objemu sypkého ovoce.

„Tyto podněty byly relativně závažné ohledně snížení objemu zboží po přinesení domů – šlo až o 20 % prodejcem deklarovaného objemu,“ řekl serveru Vitalia.cz mluvčí SZPI Pavel Kopřiva a dodal, že nevyhovující zjištění se týkala hlavně venkovního stánkového prodeje. „Prodejci v kamenných provozovnách nabízeli zboží již v minulosti v hmotnostních jednotkách.“ 

Inspekce situaci zkontrolovala a provedla několik nákupů, které zjistily neodpovídající množství sypkého ovoce. SZPI proto přistoupila k výše uvedenému řešení – od letoška žádné litry, borůvky a spol. jen na kila (případně gramy). Kolik může činit rozdíl? A jak lze při prodeji na litry vydělat na úkor zákazníka? Vyzkoušeli jsme to.

Test borůvek aneb Kolik vzduchu jsme si kupovali?

Jak test probíhal a co jsme zjišťovali? Koupili jsme jeden kilogram borůvek (osm krabiček po 125 gramech), a protože ještě není sezóna těch lesních, padla volba na kanadské.

(Dobrou zprávou je, že ani v jedné krabičce nebylo borůvek méně, ve finále jsme měli 1052 g.)

Zjišťovali jsme:

  1. Kolik vzduchu je v litru borůvek, respektive jak velký je rozdíl mezi setřesenými a nesetřesenými borůvkami? Tedy – o kolik nás někteří prodejci šidili?
  2. Je kilo borůvek víc, nebo míň než litr borůvek?

Stačí trochu zatřást sklenicí…

První část testu spočívala v porovnání množství borůvek, které jsme jen tak volně nasypali do litrové sklenice, s množstvím borůvek, které jsme následně ve stejné sklenici setřásli. A borůvek bylo hned o dost méně…

Rozdíl je dobře patrný na fotografii:


Autor: Vitalia.cz

Když borůvky trochu setřesete, rázem je místo pro hrst dalších

Abychom měli litr borůvek s co nejmenším množstvím vzduchu, tedy setřesených, museli jsme dosypat ještě velkou hrst ovoce, cca devadesát gramů. To je ten důvod, proč inspekce prodej nebaleného sypkého ovoce od letošní sezóny nebude tolerovat. U sypaného ovoce prostě litr není vždy litr, ale hmotností jednotky platí pro každé ovoce stejně. Tam se nikdo nemůže „splést“.

Kilo borůvek není litr. Je to víc, nebo míň?

Druhá část testu spočívala v poměření hmotnosti vs. objemu. Když už jsem měla k dispozici kilogram borůvek, tak jsem si své přátele trochu vyzkoušela.

Deseti lidem jsem položila otázku, co je víc, zda kilo borůvek, nebo snad litr borůvek. Při koupi borůvek na litry u stánku totiž cenu často odvíjíme od zažité ceny za kilogram, kterou známe z obchodu. Jde ale o naprosto odlišné míry a váhy. Což si, jak je patrné z mého mini výzkumu, málokdo uvědomuje. Pět známých odpovědělo, že kilo a litr borůvek je to samé množství ovoce. Tři si myslí, že víc borůvek je do kila a dva by volili jako výhodnější variantu litr borůvek. Co myslíte vy?

Podle našeho měření je jeden kilogram borůvek cca jeden a tři čtvrtě litru borůvek.


Autor: Vitalia.cz

Litr borůvek není kilogram borůvek

Kupovat u stánku litr borůvek zhruba za cenu kilogramu je tedy bláhové. I když se tak podle mých zkušeností dělo, od letošního roku je s tímto prodejem konec.

Když vás šidí, ozvěte se

Pokud však i letos narazíte na prodej nebalených borůvek či jiného sypkého ovoce na jiné než váhové jednotky, je vhodné na to prodejce upozornit.

A pokud na takového prodejce narazí inspekce, nejdříve ho sice poučí, ale když půjde o zjištění opakované, budou padat pokuty. „Případné sankce za tento typ prohřešku se odvíjejí od konkrétních okolností případu. Obecně lze hovořit o sankci v řádu desítek tisíc korun,“ uzavírá Pavel Kopřiva.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).