Hlavní navigace

Borůvky v obchodech mají být v lednici, jinak ztrácí kvalitu

27. 8. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Archiv Čerstvě utrženo
Vrcholí jim sezóna a nenajde se snad nikdo, komu nechutnají. Jak poznat kvalitní borůvky? Například podle toho, zda jsou v obchodě v lednici.

To totiž není všude zvykem a kvalita plodů tak rázem ztrácí sílu. Pozor bychom také měli dát „na vodu“ a pohled do krabičky by měl být zevrubný.

Lesní a kanadské – jaký je v nich rozdíl?

Na borůvky se v létě samozřejmě chodí především do lesa, ale třeba i díky pěstitelům pod hlavičkou Čerstvě utrženo je rádi nakupujeme v obchodech.

„Lesní borůvky, které se u nás běžně vyskytují v přírodě,  jsou úplně jiné než ty, co pěstujeme my, hlavně se jedná o úplně jiný botanický druh,“ popisuje základní rozdíl Jakub Láčík z farmy Hovorany. „Poznat jdou i na první pohled, jednak podle velikosti – ty naše jsou mnohem větší, dále podle toho, že dužnina našich borůvek nebarví, a pak podle chuti.“

I ta je rozdílná, „velké“ borůvky bývají sladší, někomu ale málo voní.

Galerie: České borůvky

Jak se sbírají borůvky pro Čerstvě utrženo

  • Jedna rostlina vydá ideálně asi pět kilo borůvek, rostliny se mění asi po patnácti letech od výsadby.
  • Sběr borůvek nejde dělat mechanicky. I když už se několik let pracuje na technologii, která by to umožňovala, momentálně je jediný způsob sběru ručně. 
  • Borůvky se musí už při sběru třídit na ty dobré a na odpad. Když zůstane mezi dobrými borůvkami jedna špatná, tak se zkazí i ty ostatní. 
  • Sklizeň probíhá ručně, při použití mechanizace musí jít borůvky na zpracování. Denně se sklidí v průměru pět tun.

Dovozová borůvková chemie

Protože až do září je možné bez problémů koupit borůvky české, mělo by to být automatické. Nejen proto, že tím zákazník podpoří české pěstitele. České borůvky jsou kvalitnější:

„Největší rozdíl mezi našimi borůvkami a borůvkami z dovozu je ten, že my je máme bez chemie,“ vysvětluje Jakub Láčík. „V ČR není povolena skoro žádná tvrdá chemie do borůvek, takže používáme proti škůdcům jen biopostřiky. Naproti tomu v zemích, kde mají mnohem víc borůvkových farem, ze kterých se vozí borůvky i k nám, mají i spoustu chemie, kterou mohou používat.“

A zdaleka tu nejde „jen“ o chemii. Ke snížení kvality je třeba připočítat i cestu, nutnou pro převoz ze zahraničí:

„Pokud k nám jedou borůvky kamionem přes celou Evropu, tak nemohou dorazit ve stejné kvalitě, v jaké jsme je schopni dodat do obchodů my za několik hodin po sklizni,“ doplňuje Jakub Láčík.

Pozorný pohled do krabičky je nutný

Protože jsou borůvky malé bobulovité ovoce, musí se balit do plastových krabiček. Je to nejpraktičtější řešení, které ale pro zákazníka znamená, že musí mít pozorné oči:

„Všímejte si, jestli borůvky v krabičce vypadají pěkně. Plody by rozhodně neměly být zvrásněné, nebo dokonce plesnivé,“ upozorňuje Nikola Preťová z družstva Čerstvě utrženo. „To jsou typické příznaky buď starých, anebo špatně skladovaných borůvek. Správná borůvka by měla být pevná – právě pevnost často chybí zahraničním borůvkám. Na nich je znát, že k nám putují několik dní i týdnů a nebyly otrhané zralé.“

Rozdíl v chuti poznáte podle velikosti: extra velké plody by měli vybírat ti, kdo mají rádi sladké.

„O něco menší plody jsou zase chuťově výraznější a ke sladkosti se přidává trocha kyselosti. Právě tu má ale na borůvkách leckdo rád,“ dodává Nikola Preťová.

Dejte pozor na vodu

Borůvky mají tendenci rychle plesnivět, což je bohužel občas vidět už v krabičce, když ji pořádně neprohlédneme.

„Borůvky se nesmí sbírat hned po ránu, protože je na nich rosa, a mohlo by se stát, že začnou plesnivět,“ popisuje Jakub Láčík, jak choulostivé tohle ovoce na vodu je. „Stejně tak se nesmí sbírat po dešti, nebo když je moc velká vzdušná vlhkost,“ dodává pěstitel.

Je tedy třeba se vyvarovat právě vody – když borůvky doma omyjeme a hned bychom je nejedli, mohou rychle chytit plíseň.

S čím ochutnat borůvky

  • s jogurtem a granolou
  • s palačinkami
  • ve smoothie
  • v koláčích
  • se zmrzlinou
  • v domácích nanucích
  • jako ozdobu letních limonád

S borůvkami hned do lednice

„Největší nepřítel borůvek je teplo, při kterém vypařují velké množství vody a pak změknou,“ varuje Jakub Láčík, kde mohou borůvky ubrat body na kvalitě. „U sběru borůvek je nejdůležitější je co nejrychleji zchladit na dva až šest stupňů. Pak je jejich kvalita nejlepší a vydrží bez ztráty chuti nebo pevnosti, až dokud si je zákazník nedonese domů.“

KL20-hlasovnai

Nikola Preťová upozorňuje na to, že i v obchodech by borůvky měly být v lednici a to rozhodně není pravidlem.

„Je to ale znak, který nám zákazníkům napoví. V obchodě se o borůvky dobře postarali, jen pokud je dali do chladu. Ten totiž pomáhá udržet pevnost plodů. I když si borůvky přineseme domů, měli bychom je dát hned do lednice, pokud je tedy samozřejmě nesníme hned cestou,“ usmívá se Nikola Preťová.

Odborná spolupráce:

Jakub Láčík

Farma Hovorany


Nikola Preťová

Brand manažerka Čerstvě utrženo. Odbytové družstvo sdružuje několik nezávislých pěstitelů, kteří dodávají do obchodů kvalitní zeleninu a ovoce domácího původu, pěstované šetrně k přírodě i lidem a bez zbytečné chemie.

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz, zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení. Přispívá také do časopisu Maminka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).