Hlavní navigace

Co je tak úžasného na čaji o páté

8. 10. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Těžko byste hledali osobitější rituál než anglický odpolední čaj. Přitom tahle tradice vznikla jenom z nudy – a navíc se servíruje už ve čtyři.

Ačkoliv často hovoříme o čaji o páté, anglický odpolední čaj se servíruje už od čtyř hodin. Jedná se o rituál ověnčený různými pravidly a instrukcemi, ale nakonec se od „pravého Angličana“ dozvíte, co je to hlavní: příjemně se uvolnit, vychutnat si lahodnou chuť kvalitního nápoje a především si užít toto krátké zastavení v čase, kterým zvyk odpoledního čaje rozhodně je.

Odpolední čaj – tradice, která vznikla z nudy

Anna, sedmá vévodkyně z Bedfordu, se chudinka nudívala celou tu dlouhou dobu mezi obědem a večeří, kdy se nic nedělo. A tak, jednoho dne v roce 1840, požádala o tác s čajem, pečivem, máslem a něčím sladkým na zakousnutí. Tento rituál si tak zamilovala, že se ho rozhodla rozšířit mezi své přátele. Takto nevinně začal „nejangličtější“ zvyk, který postupem času získal na takové propracovanosti, že by se dal přirovnat k oficiálnímu přijetí u dvora.

Koncem 19. století se odpolední čaj stával příležitostí pro dámy odít se do dlouhých rób a vyjet si na návštěvu kočárem. V edwardiánské Anglii bylo zase zvykem popíjet čaj právě až o páté. V této době se ze skromné svačinky také stala honosná společenská událost. Hrála živá hudba, servírovaly se i teplé pokrmy, vše samozřejmě na stříbře. Zároveň se ale otevíraly i první anglické čajovny, které odpolední čaj představovaly v o něco civilnější podobě. První čajovna The Aerated Bread Company otevřela své dveře zákazníkům v roce 1864. Úspěch byl obrovský.

Mírný úpadek zaznamenala tradice odpoledního čaje po druhé světové válce. Nedostatek potravin a chudoba si zrovna nenotovala s marnivým popíjením čaje a pojídáním delikátních sendvičů a nadýchaných dortíků. Zároveň se zrychlovala doba, takže začalo být čím dál tím těžší udělat si během odpoledne čas na klidné popíjení čaje. Nicméně zvyk si v srdcích Angličanů zachoval své pevné místo, a kdykoliv se naskytne příležitost, oddávají se ve společnosti dobrých přátel popíjení kvalitního černého čaje.

Jak připravit dokonalý „afternoon tea“

Pokud si chcete vychutnat pravý odpolední čaj, není to jen tak. Helen Simpson podává v knížce The Ritz London Book Of Afternoon Tea půvabný popis toho, jak čajový obřad probíhá ve slavném londýnském hotelu a zároveň odpovídá i na mnohé otázky týkající se tohoto zvyku. Autorka předkládá i podrobný popis na přípravu „dokonalé konvice čaje“…

„Dokonalá konvice anglického čaje“

  1. Naplňte rychlovarnou konvici čerstvou studenou vodou.
  2. Těsně před varem ji odstavte a trochou horké vody vypláchněte krouživým pohybem čajovou konvici, kterou jste si připravili na čaj. Tento krok by měl zajistit, aby ohřátá voda na čaj po kontaktu s čajovou konvicí nevychladla. Poté dejte vodu v rychlovarné konvici znovu vařit.
  3. Připravte si sypaný čaj – jednu čajovou lžičku na osobu, plus jednu na konvici. Pokud se tedy do čajové konvice vejde čaj pro čtyři osoby, připravte si pět čajových lžiček sypaného čaje. Pokud máte čaj s velkými lístky, který tvoří větší objem, přidejte ještě lžičku navíc. Čaj dejte do čajové konvice.
  4. Mezitím nechte dojít vodu k varu. Touto vodou přelijte čajové lístky. Dejte si pozor, abyste vodu nenechali vařit moc dlouho. Helen Simpson upozorňuje na to, že pokud vodu dlouho vaříme, je čaj následně „blátivý“.
  5. Čaj by se měl louhovat v rozmezí 3 až 6 minut dle velikosti lístků. Sypaný čaj, který má velké lístky, potřebuje více času (6 až 7 minut). Čím menší lístky, tím méně času k louhování. Čaji, který připomíná spíše drť, budou stačit 3 minuty. Sáčkový čaj se proti tomu vylouhuje téměř okamžitě. Nicméně Helen Simspon varuje, že „sáčkový čaj není nikdy dobrý nápad.“ Výsledný čaj zkrátka nikdy nechutná tak, jak by správný čaj chutnat měl.

Pokud jste si právě připravili dokonalý anglický odpolední čaj, nabízí se otázka – co cukr a mléko? V The Ritz London Book of Afternoon Tea se nekompromisně praví, že stejně jako sáčkový čaj „není dobrý nápad“, není dobrým nápadem ani cukr, neboť mění chuť čaje. Pokud ale milujete černý čaj s mlékem, věřte, že i s tím si Angličané umí poradit. Mléko musí být čerstvé a chladné, a pozor – vlévá se do šálku před tím, než naléváte čaj.

Na čaj v gala

Kolem odpoledního čaje existuje řada dalších otázek. První z nich je „dress code“. Víte, jak se na odpolední čaj obléci? Na webových stránkách AfternoonTea.co.uk najdete kompletní přehled toho, kam se ve Velké Británii můžete na odpolední čaj vydat, kromě toho ale i další praktické rady. Co se týče oděvu, pokud není uvedeno jinak, pánové nejsou povinni přijít na odpolední čaj v obleku a kravatě. Nepřípustné jsou ale sportovní kalhoty a obuv. Vhodnou volbou jsou elegantní kalhoty, popřípadě i pěkné džíny. Pro ženy je odpolední čaj výbornou příležitostí předvést lepší kousky ze své garderoby.

Pravý odpolední čaj můžete ochutnat i u nás, nabízí ho například pražské Café Louvre. „Jsme podnik stojící na tradici,“ říká majitel podniku Sylvio Spohr. „Proto hledáme tradiční věci. Raději, než abychom vytvářeli něco nového, oprášíme tradici z ciziny. Kromě odpoledního čaje si proto u nás můžete objednat i originální tureckou kávu připravovanou v džezvě.“ Zajímalo mě, zda je servírovaný čaj sypaný, tak, jak by nejspíše potěšil i srdce Angličana. Samotnou mě v kavárnách totiž sáčkový čaj často zklame. „Čaj připravujeme ze směsi tří druhů sypaných černých čajů. Na požádání hosta můžeme servírovat i jiný čaj. Počítáme ale s tím, že když si zákazník objedná odpolední čaj, chce tuto tradici poznat v její originální podobě.“ A tak se majitel Café Louvre často setkává i s chválou od Britů, kteří kavárnu navštíví. Ve Velké Británii je odpolední čaj běžnou věcí, takže pokud nezajdete do lepšího podniku, není tak honosný, jako třeba právě v kavárně na Národní třídě. To Britové při návštěvě často vyzdvihují.

Zdvihnutý malíček – trapné faux-pas

Možná se budete divit – já se totiž divila – ale svá pravidla má i samotné pití čaje. Zaprvé při popíjení čaje by se každý měl dívat do svého šálku, ne nad něj. Dále je důležité se zaměřit i na to, jak čajový šálek uchopit. Původně se čaj popíjel z čínských servisů, kde šálky neměly ouška. Tehdy se doporučovalo umístit palec na šestou hodinu a ukazovák a prostředník na dvanáctou. Podobně tomu pak bylo i u šálků s oušky. Společensky nepřípustné je ouškem u šálku prsty prostrkávat nebo brát šálek do dlaně.

Zdvihnutý malíček je dnes již komickým faux-pas. Existují přitom různé teorie, kde se „malíčkový trapas“ vzal. Jedna z nich hovoří o tom, že vybočující malíček pomáhá při manipulaci se šálkem lépe udržet stabilitu, jiná zase odkazuje na dřívější předsudek o tom, že lepší společnost jí a pije za pomocí tří prstů (vždyť i anglické sendviče se správně jí jen třemi prsty) a chudina pomocí všech pěti. Zdvihnutý malíček byl proto považován za projev elitářství.

K odpolednímu čaji neodmyslitelně patří i vhodné pohoštění. Nevystačíte si ale s čokoládovými sušenkami, které jste v pátek koupili v supermarketu, odpolední čaj má svá pravidla i co se jídla týče.

Co k čaji? Nejprve sendvič, klasika je okurkový

Jaká jídla se s odpoledním čajem správně servírují? Helen Simpson v souladu s anglickou tradicí uvádí, že jako první se podávají sendviče – začínat sladkým je při odpoledním čaji skutečným prohřeškem.

Tyto sendviče jsou krájené na malé kousky – trojúhelníčky nebo obdélníčky, vždy z toastového chleba, ze kterého byla odkrojená kůrka. Stálicí mezi sendviči je přitom sendvič okurkový, který se nám může zdát poměrně prostý, najdeme ho ale téměř při každém odpoledním čaji. Mezi tenké krajíce toastového chleba pomazané našlehaným máslem jsou vloženy pouze tenké plátky salátové okurky. Tento sendvič je servírován i v Café Louvre společně se sendvičem z tmavého toastového chleba, který je plněný soleným máslem a uzeným lososem s kapkou citrónu. Uzený losos je rovněž oblíbenou náplní anglických sendvičů.

Čajové bochánky s clotted cream a marmeládou. Nebo obráceně?

Tradičním dezertem, který přichází při odpoledním čaji, jsou scones – čajové bochánky – servírované se tzv. clotted cream a jahodovou marmeládou. V Café Louvre servírují kromě běžných bochánků i scones se sultánkami. Clotted cream a marmeláda ovšem nesmí chybět. Clotted cream je hustý smetanový krém, který vzniká vařením plnotučného kravského mléka na vodní lázni, až se mléko na povrchu sráží. Obsah tuku by přitom měl být minimálně 55 % – obvykle bývá 64 %. Otázkou ale je, jak k bochánkům clotted cream a zavařeninu pojídat. Jasno v tom nemají ani samotní Britové. Poté, co scones podélně rozkrojíte nožem, se názory rozcházejí. V hrabství Devon by vám řekli, že první má na scones zásadně přijít clotted cream a až následně marmeláda. Obyvatelé sousedního Cornwallu si ale stojí za tím, že správné pořadí je přesně opačné – nejdříve zavařenina a až na ni clotted cream. Můžete si přitom klidně vybrat a žádné nepřístojnosti se nedopustíte.

Po scones přicházejí na řadu dortíky. Klasické anglické dorty jsou piškotové. Ten nejtypičtější pojmenovaný po královně Viktorii je plněný šlehačkou a jahodovou zavařeninou. Britové si ale při odpoledním čaji pochutnávají i na dortech majících svůj původ v cizině. V Café Louvre proto servírují i malinový dortík a mini Sacher.

Musím se přiznat, že já sama miluji namáčení sušenek do čaje. Zajímalo mě, jak by se na to dívali Britové. Bohužel tento zvyk (možná pro někoho zlozvyk) není vhodný na veřejnosti – v kavárnách, hotelích ani na návštěvě. Pokud si ale vychutnáváte odpolední čaj doma, není nic, co by vám v tom mohlo zabránit. Tradice má sice mírně zkostnatělá pravidla, ale je úžasná právě svojí osobitostí a zároveň i pohodou, kterou chvilka nad šálkem čaje přináší…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).