Hlavní navigace

Chcete počít kluka? Čtěte, jak na to!

Sdílet

Dítě
Aktualizováno 19. 2. 2018 10:52
Základní dvě otázky každého těhotenství zní: Bude to zdravé? A bude to kluk nebo holka? Řada lidí totiž ve skrytu duše touží po dítěti určitého pohlaví. Poradíme vám, co jsou jen babské rady a co může být skutečně účinné.

Nejdřív trocha teorie. Příroda to totiž zařídila skutečně dobře. Poměr chlapců a dívek, které se rodí, je v celém světě vyvážený. Tak, aby každý měl šanci najít partnera a mít s ním další potomky. U člověka, coby savce, určuje pohlaví potomka otec svým chromozomem Y. Mužské pohlavní buňky totiž nesou ve svém jádře chromozom XY, zatímco ženské pohlavní buňky samičky nesou chromozom XX. Když pak mužské buňky splynou s ženiným vajíčkem, nastává ta rozhodující fáze: spojí se ženino X s mužovým Y (a bude z toho kluk) nebo se sloučí s jeho X a bude se chystat růžová výbavička? Základní tajemství tedy zní: jak a čím ovlivnit tento okamžik a docílit toho, aby se ženina výbava spojila s tou správnou partnerovou polovinou?

Přírodní matematika: chudoba a krize přejí holkám

matka, dítě,  rodičovství, těhotenství

U jelenů už vědci vyzkoumali, že pohlaví potomka závisí na fyzické zdatnosti jeho matky. Silné samičky rodí více synů. Proč? Umí zvládnout vyšší nároky spojené s růstem samčího plodu a koloucha mohou dobře kojit. Pak je vysoká šance, že z takového mláděte vyroste jedinečný jelení jedinec, který během říje přemůže všechny soky, začne šéfovat laním a plodit s nimi hromadu potomků. Jeho geny se tak šíří dál. Laně navíc manipulují pohlavím potomků až po oplození, jsou schopné zabránit vývoji samčích zárodků. Ukázalo se totiž, že po dlouhých a zlých zimách se laním rodí mnohem více dcer než synů. Dcera nepředstavuje v dobách nouze takovou zátěž pro matčino tělo.

To platí ostatně i u lidí. V dobách krize, válek a nouze přichází na svět více žen. Navíc mužský organismus je jaksi citlivější a křehčí a je těžší jej v krizi udržet naživu. Nebo také jinak řečeno: přírodě se nevyplatí do jeho vzniku investovat, protože je menší pravděpodobnost, že dožije dospělosti a rozšíří své geny. Zato dívky přežijí i skrovnější přísun potravy a nouzovější podmínky. Platnost tohoto jevu se ostatně ukázala i v Americe po teroristickém útoku z 11. září 2002, kdy se rodilo matkám mnohem více dcer.

A ukazují to i statistická data srovnávající rodiny bohatých a chudých. Ve finančně zabezpečených rodinách se častěji, než by odpovídalo běžnému poměru, rodí dědicové. Příroda si tak jistí, že silné geny, schopné dobře zabezpečit rodinu, se přenesou skrze mužského potomka dál. I v dobách míru a relativního blahobytu však existují způsoby, jak si alespoň trochu pojistit pohlaví dítěte.

Kluci milují maso. Už od začátku

maso

Jedna z teorií říká, že pro spermie mužského pohlaví je výhodnější zásadité prostředí v pochvě více, než prostředí kyselé, které se jinak přirozeně v pochvě vyskytuje. Proto mnohé ženy nelení a vyplachují si intimní místa zásaditým roztokem, třeba z jedlé sody. Kdo chce počít dívku, volí slabý roztok vody s vymačkaným citronem, což je prostředí, které by mělo vyřadit ze soutěže spermie nesoucí informaci o mužském potomkovi.

Ze stejné teorie pochází i další způsob kontroly pohlaví. Platí totiž, že čím blíže k děložnímu čípku, tak je prostředí v pochvě méně kyselé. Což opět napomáhá narození chlapce. Jinými slovy – stačí zvolit správnou polohu při milování. Čím hlouběji penis do pochvy pronikne, tím blíže děložnímu čípku a tím snazší cesta pro početí kluka. Ty správné polohy tedy jsou zezadu nebo na koníčka.

Snažili byste se ovlivnit pohlaví svého dítěte?

Další teorie je neméně příjemná. Vychází totiž z toho, čím se budoucí matka živí. Mělo by platit, že čím více draslíku ve stravě, tím lépe pro početí chlapce. Zatímco ženským spermiím chutná spíš hořčík. Pokud si přejete chlapce, měla byste se tedy coby budoucí matka živit velkým množstvím banánů a masa. Mužským spermiím totiž vyhovuje energeticky vydatnější strava bohatá na dostatek masa. Pro organismus totiž maso rovná se blahobyt a tudíž žádný strach z početí potomka mužského pohlaví. Žena tak může „oblafnout“ tělo a vsugerovat mu, že žije v luxusu a dostatku a tudíž je připravena vychovat chlapce.

A platí to i obráceně. Vegetariánky a ženy, které jedí zdravěji – ořechy, sóju, zeleninu, a pijí magnézii, zvyšují svou šanci na početí holčičky. Ostatně soja samotná vyvolává v těle vyšší produkci hormonů ženského pohlaví, takže tou by se měli život i případní tatínci, kteří touží po potomkovi v sukni a s mašličkami ve vlasech.

A není to prý jen babská rada, ale věda. „Tato vědecká práce možná částečně vysvětluje, proč v rozvinutých zemích,kde se mladé ženy snaží dodržovat nízkokalorickou stravu,se počet narozených chlapců snižuje,“ řekla novinářům Fiona Mathewsová z univerzity v Exeteru, poté, co se vědci dotazovali 740 matek na jejich stravování před početím a v době těhotenství. Ukázalo se, že 56 procent žen, které měly vysoký přísun energie, porodilo chlapce, zatímco ty, co držely diety a byly zvyklé jíst méně kaloricky, těm se chlapci narodili jen ve 45 procentech.

A ještě jeden stravovací tip. Má existovat spojitost mezi vyšší spotřebou obilovin k snídani a porozením chlapce. Souvisí to opět s přísunem draslíku. Chcete.li tedy počít kluka, živte se cereáliemi k snídani. Naopak ty, co nesnídají vůbec, budou mít větší potíže s početím chlapce.

Čekáte na početí dlouho? Šance na kluka rostou

Dítě

Podle jedné ze studií rozhoduje mimo jiné i doba, po kterou se žena snaží počít. Čím déle jí to totiž trvá, tím vyšší je pravděpodobnost, že se narodí chlapec. Platí totiž, že pokud početí trvá déle, většinou uspěje spermie Y. Naopak spermie nesoucí informaci o holčičce – tedy X – jsou úspěšnější při prvních pokusech. Dokazují to opět čísla ze statistik.

Ženy, u nichž trvalo početí téměř rok, měly téměř 60 procent chlapců. U matek, jimž se povedlo otěhotnět napoprvé nebo velmi brzy, to byla polovina chlapců. A každým dalším rokem čekání na těhotenství se tak podle statistik zvyšuje šance o čtyři procenta, že miminko bude kluk.

Navíc: když hlava ženy směřuje při milování na sever, máte prý postaráno o chlapečka. Holčičky se zase počnou lépe za úplňku. Pokud žena při milování dosáhne orgasmu, máte zaděláno na holku. Pochva totiž díky stahům pomůže spermie popostrčit rychleji dopředu a pak k cíli snáze dospějí ty jinak pomalejší s ženskou informací. Pokud muž svede ženu (dá se tedy čekat, že má v tu chvíli v těle vyšší hladinu mužských hormonů testosteronu) a ne ona jeho, měl by to být kluk.

TIP: Nejoblíbenější benefity pro těhotné. Polovina žen je nevyužije

Co skutečně zabere?

Samozřejmě existuje jen jedna skutečně spolehlivá metoda volby pohlaví: a to je selekce embryí během umělého oplodnění. Což není nic jiného, než likvidace všech zárodků s nežádoucím pohlavím, a žena – budoucí matka – pak donosí dítě s vybraným pohlavím. Na přání rodičů to však nefunguje. U nás ji totiž zákony zakazují z jiných než genetických důvodů. Lékaři, kteří provádí umělé oplodnění, ji dělají jen ve chvíli, kdy žena trpí vážným geneticky přenosným onemocněním, které se přenáší jen na dítě jednoho pohlaví. Jde třeba o poruchy krve a zjednodušeně řečeno o určité typy leukemií.

V Českých Budějovicích však žije Jitka Malá, která nabízí rodičům šanci na dítě vysněného pohlaví. Za nepříliš velké peníze – dvě stě korun, umí prý vypočítat, kdy má pár počít, pokud chce kluka a kdy se má snažit o dítě, pokud chce holčičku. Přesný recept však tají. „Snažím se jen pomáhat lidem, myslím si totiž, že každý muž by měl mít svého mužského potomka a je mi líto těch, kterým se to nedaří,“ říká žena.

A podle lékařů může její výpočet překvapivě fungovat. Pohlaví dítěte se totiž dá naplánovat podle toho, kdy žena ovuluje. „Mužské spermie méně vydrží, takže početí dítěte v době ovulace znamená zvýšení šance na potomka mužského pohlaví. Naopak dlouho po ovulaci zase přežívají snáze spermie nesoucí ženskou informaci, které neputují tělem tak rychle,“ vysvětluje porodník Vít Unzeitig. Kdo chce tedy dceru, musí se milovat dlouho před nebo dlouho po ovulaci a zapomenout na milování v době při ovulaci.

Tato metoda má kromě milování striktně podle plánu ještě jednu nevýhodu. Může fungovat jen u žen, které mají velmi přesný cyklus a dostanou menstruaci pokaždé pravidelně, a to skoro na hodinu přesně. A takových je díky životu ve stresu, což ženin cyklus významně ovlivňuje, skutečně málo. „Já raději všem ženám říkám, že než se držet složitých výpočtů a milovat se podle jízdního řádu, tak ať jsou šťastné, že se to povedlo a že dítě bude zdravé,“ dodává Unzeitig.

Autorka je redaktorkou MF DNES

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je redaktorkou MF DNES.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).