Hlavní navigace

Bylinkový speciál: Stévie sladká

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Čerstvá, sušená nebo zmrazená, stévie si zachovává sladivost, která je až 300× vyšší než u cukru. Ať už chcete ušetřit kalorie nebo peníze, pusťte se do pěstování. Není to žádná věda.

Stévie je tropická asi 50 až 100 cm vysoká bylinka s bílými květy a kopinatými listy, je ceněná obzvláště pro své léčivé účinky a její typickou vysokou sladivost, která je 200× až 300× vyšší než u cukru, proto je také za něj a za ostatní umělá sladidla v dnešní době častokrát nahrazována. Její využití však není pouze v potravinářství, díky jejím desinfekčním účinkům je přidávána také například do zubních past, ústní vody, pleťové masky nebo pleťové vody.

Ať už jsou listy čerstvé, zmrazené nebo sušené, zachovávají si obsah steviosidů, tedy svou sladivost
Autor: Isifa.cz

Ať už jsou listy stévie čerstvé, zmrazené nebo sušené, zachovávají si obsah steviosidů, tedy svou sladivost

Využití v kuchyni

Nejčastěji se využívá ke slazení káv, limonád, čajů, koktejlů a marmelád, dá se ale také přidat například do ovocných salátů, do sladších omáček, koláčů nebo dortů. Stévie je považována také za skvělého pomocníka při hubnutí, pokud vás honí mlsná, požvýkejte jeden lísteček rostlinky a uvidíte, že chuť na kalorické bomby v podobě sladkostí vás ihned přejde.

Jak si stévii vypěstovat doma

Pro pěstování stévie je nejvhodnější mírná propustná rašelinová půda s pH 5,5 až 6,5. Jelikož rostlina potřebuje neustálou vlhkost, je vhodné vytvořit na dně květináče drenážní vrstvu, aby rostlinka nestála ve vodě. Semínka vysejte nejlépe v únoru až březnu pouze na povrch substrátu a umístěte je k oknu, na poloslunné, teplé stanoviště, nebo ještě lépe do skleníku, kde se jí povede nejlépe. Semena začínají klíčit při teplotách 20 až 23 °C. V létě ji klidně umístěte ven, ale jakmile nastane doba prvních mrazíků, musíte ji vrátit zpět do interiéru, protože při teplotách pod 10 °C přestává rostlinka růst a uvadá.

Při přezimování stévii po opadání lístků sestříhněte na výšku 10 až 15 cm a umístěte ji do místnosti s teplotou do 14 °C. Nezapomínejte však, že je nutné i nadále udržovat substrát neustále vlhký. Nadzemní části pomalu zaschnou a přezimují pouze kořeny, avšak na jaře lze spatřit spousty nových výhonků, v tuto dobu je dobré začít rostlinu přihnojovat.

Kdy sklízet

Ke sklizni jsou připraveny výhonky o velikosti 40 až 50 cm, ty zastřihněte asi na 20 cm. Sklizeň je možno opakovat asi po 2 až 3 měsících. Na podzim rostlinka odkvétá, listy žloutnou a opadají.

Jak uchovávat

Jelikož listy neztrácí sušením a skladováním obsah steviosidů, můžete je používat jak čerstvé, tak zmražené či sušené. Listy sušte rychle, pokud možno v sušičce nebo ve vytopené místnosti, ve které často větrejte. Takto usušenou rostlinu můžete buď nadrtit, nebo ji ponechat v původním stavu. Skladujte ji ve vzduchotěsných nádobách na suchém, tmavém místě. Sladkost ze sušených lístků se například v teplých nápojích uvolňuje mnohem lépe než z čerstvých listů.

Léčivé účinky

Protože je stévie téměř nekalorická, podporuje trávení a potlačuje pocit hladu, využívá se například při redukčních dietách, navíc dokáže udržovat rovnováhu cukru v krvi, tudíž je vhodným sladidlem i pro diabetiky. Je skvělým pomocníkem při odvykacích kúrách, protože pomáhá snižovat pocit potřeby tabáku a alkoholických nápojů, dále urychluje hojení ran a zároveň zamezuje tvorbě jizev. Snižuje také únavu a únavový syndrom, vyrovnává krevní tlak, posiluje činnost slinivky břišní a podporuje mentální aktivitu. Zároveň je účinná na kožní potíže, jako jsou ekzémy akné, snižuje tvorbu zubního kazu a působí proti plísním, bakteriím a virům.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka webu Semenarostliny.cz (www.semena-rostliny.cz), spoluautorka portálu pro pěstitele Pestovani.in (www.pestovani.in).

Ráda píše hlavně o bylinkách, jejich pěstování a účincích rostlin na lidský organismus.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).