Stévie je tropická asi 50 až 100 cm vysoká bylinka s bílými květy a kopinatými listy, je ceněná obzvláště pro své léčivé účinky a její typickou vysokou sladivost, která je 200× až 300× vyšší než u cukru, proto je také za něj a za ostatní umělá sladidla v dnešní době častokrát nahrazována. Její využití však není pouze v potravinářství, díky jejím desinfekčním účinkům je přidávána také například do zubních past, ústní vody, pleťové masky nebo pleťové vody.
![Ať už jsou listy čerstvé, zmrazené nebo sušené, zachovávají si obsah steviosidů, tedy svou sladivost](https://i.iinfo.cz/images/279/stevie-1.jpg)
Ať už jsou listy stévie čerstvé, zmrazené nebo sušené, zachovávají si obsah steviosidů, tedy svou sladivost
Využití v kuchyni
Nejčastěji se využívá ke slazení káv, limonád, čajů, koktejlů a marmelád, dá se ale také přidat například do ovocných salátů, do sladších omáček, koláčů nebo dortů. Stévie je považována také za skvělého pomocníka při hubnutí, pokud vás honí mlsná, požvýkejte jeden lísteček rostlinky a uvidíte, že chuť na kalorické bomby v podobě sladkostí vás ihned přejde.
Jak si stévii vypěstovat doma
Pro pěstování stévie je nejvhodnější mírná propustná rašelinová půda s pH 5,5 až 6,5. Jelikož rostlina potřebuje neustálou vlhkost, je vhodné vytvořit na dně květináče drenážní vrstvu, aby rostlinka nestála ve vodě. Semínka vysejte nejlépe v únoru až březnu pouze na povrch substrátu a umístěte je k oknu, na poloslunné, teplé stanoviště, nebo ještě lépe do skleníku, kde se jí povede nejlépe. Semena začínají klíčit při teplotách 20 až 23 °C. V létě ji klidně umístěte ven, ale jakmile nastane doba prvních mrazíků, musíte ji vrátit zpět do interiéru, protože při teplotách pod 10 °C přestává rostlinka růst a uvadá.
Při přezimování stévii po opadání lístků sestříhněte na výšku 10 až 15 cm a umístěte ji do místnosti s teplotou do 14 °C. Nezapomínejte však, že je nutné i nadále udržovat substrát neustále vlhký. Nadzemní části pomalu zaschnou a přezimují pouze kořeny, avšak na jaře lze spatřit spousty nových výhonků, v tuto dobu je dobré začít rostlinu přihnojovat.
Kdy sklízet
Ke sklizni jsou připraveny výhonky o velikosti 40 až 50 cm, ty zastřihněte asi na 20 cm. Sklizeň je možno opakovat asi po 2 až 3 měsících. Na podzim rostlinka odkvétá, listy žloutnou a opadají.
Jak uchovávat
Jelikož listy neztrácí sušením a skladováním obsah steviosidů, můžete je používat jak čerstvé, tak zmražené či sušené. Listy sušte rychle, pokud možno v sušičce nebo ve vytopené místnosti, ve které často větrejte. Takto usušenou rostlinu můžete buď nadrtit, nebo ji ponechat v původním stavu. Skladujte ji ve vzduchotěsných nádobách na suchém, tmavém místě. Sladkost ze sušených lístků se například v teplých nápojích uvolňuje mnohem lépe než z čerstvých listů.
Léčivé účinky
Protože je stévie téměř nekalorická, podporuje trávení a potlačuje pocit hladu, využívá se například při redukčních dietách, navíc dokáže udržovat rovnováhu cukru v krvi, tudíž je vhodným sladidlem i pro diabetiky. Je skvělým pomocníkem při odvykacích kúrách, protože pomáhá snižovat pocit potřeby tabáku a alkoholických nápojů, dále urychluje hojení ran a zároveň zamezuje tvorbě jizev. Snižuje také únavu a únavový syndrom, vyrovnává krevní tlak, posiluje činnost slinivky břišní a podporuje mentální aktivitu. Zároveň je účinná na kožní potíže, jako jsou ekzémy a akné, snižuje tvorbu zubního kazu a působí proti plísním, bakteriím a virům.