Hlavní navigace

Bolest prsou při kojení: úlevu nabízí ultrazvuk

10. 5. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Ucpaný mlékovod nebo zánět prsu jsou velmi bolestivé stavy, které bývají příčinou předčasného ukončení kojení. Nemusí to tak být – v prvním případě třeba i díky zatím nevšednímu terapeutickému využití ultrazvuku.

Léta známý pomocník na zatuhlý krk nebo tenisový loket může zachránit i kojící matky. Ač nejsou běžnými klientkami rehabilitačních center, jedna z nich v takovém centru díky ultrazvuku nemusela předčasně ukončit kojení. A může to tak být jedna z prvních vlaštovek a dobrý příklad pro ostatní.

Co se dozvíte v článku
  1. Jak dojde k ucpání mlékovodu
  2. Mastitida, nebo ucpaný mlékovod? Jak odlišit příznaky
  3. Bolest při každém kojení není rarita
  4. Ultrazvuk jako nové řešení
  5. Okamžitá úleva a kojení bez bolesti
  6. Zachráněné a spokojené kojení

Jak dojde k ucpání mlékovodu

Zablokované mlékovody mají svůj původ pravděpodobně v nedostatečném vyprazdňování prsů během kojení. A k tomu dochází obvykle poté, co se dítě správně nepřisává. S tím by měla pomoci laktační poradkyně, jejíž služby už jsou dnes běžně nabízené a ženy je mohou využívat ideálně hned po porodu, aby si v kojení osvojily správnou techniku. 

Prevence totiž znamená, že se pak bolestivé potíže a problémy s kojením třeba vůbec neobjeví. Správné přisátí miminka je základ pro správné vyprazdňování prsů. Ucpané mlékovody o sobě dávají vědět především zatvrdlými uzlinami a bolestí.

Mastitida, nebo ucpaný mlékovod? Jak odlišit příznaky

  • Mastitida je bakteriální infekce prsu, která se obvykle vyskytuje u kojících matek.
  • Vyžaduje obvykle – ne vždy – antibiotickou léčbu.
  • Mastitidu je třeba odlišit od ucpaných a zablokovaných mlékovodů – ty není třeba léčit antibiotiky. K příznakům mastitidy patří i horečka a velmi intenzivní bolesti.
  • Zablokovaný mlékovod vypadá jako bolestivé, opuchlé a zatvrdlé místo v prsu. Pokožka kolem je často červená – podobně jako při mastitidě, ale méně intenzivně.
  • Často bývá složité odlišit, zda se jedná o mírnou mastitidu, nebo silně zablokovaný mlékovod.

Zdroj: Mamila.sk

Bolest při každém kojení není rarita

Své o tom ví i Jana Nahodilová. Po porodu se jí sice dařilo syna kojit, ale bylo to velmi bolestivé. Kontaktovala proto laktační poradkyni, která pomohla se správnou polohou dítěte u kojení, poradila s vitamíny a další prevencí, aby se předešlo bakteriálnímu onemocnění. 

„Přesto jsem pak během dalších dvou měsíců prodělala třikrát za sebou zánět prsu včetně nasazení antibiotik,“ vzpomíná Jana Nahodilová. „Přestože poloha dítěte u kojení už byla správná, zažívala jsem každodenně retence v prsou. Mlékovody se ucpávaly tolik, že se mi několikrát týdně stávalo, že jsem bolestí nemohla ani spát, v každé poloze to bolelo.“

Obecné rady při ucpaných mlékovodech doporučují kojit dál. Lepšího vyprazdňování prsu se dosáhne také tím, že během kojení se druhou rukou stlačuje zduřelé místo. Na postižené místo pak patří teplo – nahřívací polštářek nebo láhev s teplou vodou. 

Ultrazvuk jako nové řešení

Laktační poradkyně Jany Nahodilové pak přišla s dalším, málo známým řešením. Zmiňuje ho například odborná studie a také slovenský web Mamila.sk. Pokud se problém se zablokovaným mlékovodem nevyřeší do 48 hodin, pomáhá také terapeutický ultrazvuk – a to často už v jedné dávce.

„Sama jsem s tím dosud žádnou zkušenosti neměla,“ říká i rehabilitační lékařka Monika Hliněná z centra Crimed, která Janu Nahodilovou přijala do péče. „Běžně totiž tento ultrazvuk používáme k fyzikální terapii například u potíží s tzv. tenisovým loktem, u zvýšeného tonusu trapézových svalů nebo bolestivých stavů po poranění stehenního svalu. Jeho hlavní indikací je zlepšení regenerace a hojení tkáně, jde o mechanické vlnění.“

Tkáň se po použití ultrazvuku zklidní, přístroj má analgetický, svalově relaxační a spasmolytický účinek. I pro primářku ale bylo jeho možné využití na potíže s kojením tak trochu překvapením, a přesvědčily ji až odborné články.

Okamžitá úleva a kojení bez bolesti

Monika Hliněná také důrazně upozorňuje, že využití ultrazvuku se týká ucpaných mlékovodů, ale v žádném případě ne probíhajícího zánětu prsu (mastitidy), která je bakteriální infekcí a její řešení patří do rukou gynekologa. I v případě zablokovaného mlékovodu by samozřejmě bylo ideální, pokud by žena přišla s doporučením k využití ultrazvuku od svého lékaře. Tahle možnost ale obecně známá není, takže v rehabilitačním zařízení byla Jana Nahodilová tak trochu raritou a „pionýrským“ projektem:

„Vzhledem k tomu, že ultrazvuk působí mechanicky a raději jsem zvolila velmi nízkou dávku, jsem ale věděla, že pacientce neublížím,“ popisuje první návštěvu Monika Hliněná. „Při vyšetření byly v prsu hmatné rezistence – tedy zatvrdliny – a přes ta místa jsem přejížděla krouživým pohybem hlavicí ultrazvuku.“

Při druhé návštěvě už se na ultrazvuku nastavila „větší síla“ a výsledky na sebe nenechaly čekat. Po návratu domů již pacientka kojila bez problémů.

Galerie: Historie porodnictví

Zachráněné a spokojené kojení

Jak vzpomíná na výsledky terapie Jana Nahodilová? 

„Po první návštěvě se velká tvrdá bolestivá boule zmenšila a jakoby ‚utopila‘ hlouběji v prsu. Pak už mě toto místo nebolelo, ale mlékovod ještě zůstával ucpaný. Během druhé návštěvy jsem už během procedury cítila teplo na ošetřovaném místě a ještě asi dvě hodiny poté mě prsa příjemně hřála. Za pár hodin se bolestivá místa uvolnila a přestala bolet. Druhý den jsem měla prsa poprvé od porodu – tedy po třech měsících – měkká a nebolestivá. Během dvou dnů od terapie se rozpustily veškeré zatvrdliny a od té doby kojím bez bolesti.“

Primářka Hliněná říká, že i pro ni to byla první zkušenost s takovým postupem:

„Mám ale velkou radost, že je tu další možnost léčebné terapie, především v takové situaci, kdy paní řešila akutní problém a chtěla udělat všechno proto, aby mohla dál kojit.“

Jana Nahodilová ale předtím zjišťovala celý měsíc, kde by bylo možné „ultrazvukovou proceduru“ absolvovat, na většině míst dostala odpověď, že s tím nemají zkušenosti a ošetření neprovedou. 

„Teď jsem ráda, že můj případ může být inspirací pro pomoc dalším kojícím matkám. Výsledky jsou až neuvěřitelně rychlé a zatím to vypadá, že i trvalé. Mě i syna ultrazvuk zachránil před předčasným ukončením kojení,“ uzavírá Jana Nahodilová.

Odborná spolupráce:

MUDr. Monika Hliněná

Primářka Centra rehabilitace a integrované medicíny Crimed, Poděbrady. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).