Hlavní navigace

Ve čtvrtek si můžete nechat bezplatně vyšetřit ledviny

7. 3. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Světový den ledvin otevírá pracoviště, která se zaměřují na léčbu tohoto orgánu. Zájemci si do nich mohou zajít bez objednání na rychlé preventivní vyšetření. Tuto možnost nabízí centra po celé republice.

Ledviny jsou párový orgán o velikosti sevřené pěsti, jejich hlavní funkcí je očištění krve od odpadních látek, které se z těla vylučují močí. Rovněž udržují optimální hladinu tekutin v těle. Pro lidský organismus jsou nezbytné stejně jako srdce či plíce.

Co se dozvíte v článku
  1. Včasná léčba, méně komplikací
  2. Jak vypadá preventivní vyšetření
  3. Kam ve čtvrtek jít na prevenci bez objednání
  4. Kde lze najít pracoviště B. Braun
  5. Jak se onemocnění projevuje
  6. Jak o pečovat o ledviny

Včasná léčba, méně komplikací

Říká se, že onemocnění ledvin nebolí a bývá to zpravidla pravda. Jenže to také znamená, že se na něj přichází náhodou při jiných vyšetření. V horších případech vyjde najevo ve chvílích, kdy už ledviny vypovídají funkci. Přitom pokud diagnóza přijde včas, léčba je jednodušší a zvyšuje pacientovi šanci, že nedojde k selhání ledvin, kdy je nezbytná dialýza. Snižuje se také riziko výskytu přidružených onemocnění, mezi které patří zejména kardiovaskulární nemoci.

Šanci na včasné odhalení onemocnění zvyšuje prevence.„Prevence je naprosto klíčová. Poslední studie totiž ukazují, že onemocnění ledvin kvůli cukrovce by mohl být v tom nejčasnějším stadiu vratný proces,“ říká Vladimír Tesař, přednosta Nefrologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Dostupnost moderní léčby ledvin končí na řece Moravě, říká nefrolog Přečtěte si také:

Dostupnost moderní léčby ledvin končí na řece Moravě, říká nefrolog

Jak vypadá preventivní vyšetření

Preventivní vyšetření, které dokáže odhalit onemocnění ledvin, je velmi jednoduché a trvá 10 až 15 minut. 

Dobré je na prevenci si přinést močNemusí být nutně ranní a nevadí, když není odebraná bezprostředně před vyšetřením. Plastovou nádobu, která zajistí, že moč nebude ničím kontaminovaná, lze zakoupit za pár korun v lékárně. Správný postup je ten, že moč se odebírá přímo do ní, nepřelévá se z jiné nádoby. Nezachytává se úplně první moč, ale nádobka se přikládá až po krátké chvíli, kdy část moče již odtekla.

V samotné ordinaci vás pak čeká píchnutí do prstu. Jde o velmi malou ranku, kterou zdravotník odebere kapku krve. Tu potřebuje na změření hladiny cukru.

Uvažujete o preventivním vyšetření ledvin?

„Z kapky krve se zjišťuje hladina krevního cukru a u moči se zase zkoumá především přítomnost bílkovin,“ vysvětluje Martin Prázný, předseda České diabetologické společnosti. Hodnoty krevního cukru mohou poukazovat na diabetes, a tedy i možné budoucí ohrožení ledvin. U bílkoviny v moči na nesprávnou funkci ledvin. Ty nemocné totiž bílkovinu nedokáží zachytit.

V rámci prevence vám zdravotník změří také krevní tlak a lékař s vámi provede krátký pohovor, který slouží ke zhodnocení celkového zdravotního stavu s ohledem na rodinnou anamnézu.

Co přesně je možné provést v rámci prevence upřesňuje Všeobecná zdravotní pojišťovna:

  • V rámci preventivní prohlídky u praktického lékaře se provádí základní vyšetření moči pomocí testačních papírků každé dva roky. 
  • U pacientů starších padesáti let zejména s diabetem, hypertenzí nebo kardiovaskulárními komplikacemi (tedy s chorobami, které mohou nepříznivě ovlivňovat funkci ledvin), případně s nepříznivou rodinnou anamnézou, by mělo být každé čtyři roky provedeno také laboratorní vyšetření funkce ledvin. Takových vyšetření VZP ve věkové kategorii 50+ za rok 2022 uhradila víc než 580 tisíc.

Pozn.: Tuto informaci jsme doplnili až po vydání textu, ta to 8. 3. z tiskové zprávy VZP.

Kam ve čtvrtek jít na prevenci bez objednání

Na prevenci ledvin si dospělý může každé dva roky zajít ke svému praktickému lékaři, který ji provede v rámci celkové preventivní prohlídky. V této frekvenci je zdravotní prohlídka hrazená pojišťovnou, takže je bezplatná.

Kdo ale nechce čekat nebo jej nebaví objednávat se na konkrétní čas, může využít toho, že na čtvrtek 9. března 2023 připadá Mezinárodní den ledvin. To také znamená, že řada pracovišť nabízí pojišťovnami hrazené preventivní vyšetření ledvin bez nutnosti se předem objednat.

Podívejte se na post k letošnímu Mezinárodnímu dni ledvin:

Vyšetřit ledviny si můžete nechat například v Městské nemocnici Ostrava. A to od 8:00 do 12:00 v Nefrologickém a hemodialyzačním centru, které sídlí v pavilonu A v Moravské Ostravě. „Zájemcům změříme hladinu krevního cukru, vyšetříme moč, změříme krevní tlak, stanovíme BMI (body mass index). V nabídce je konzultace s lékařem a jako možný bonus prohlídka prostor centra,“ popisuje mluvčí nemocnice Andrea Vojkovská

Bezplatné preventivní vyšetření bez nutnosti se objednat lidem nabídnou také dialyzační střediska a nefrologické ambulance společnosti B. Braun. Ty se letos na den ledvin opět otevřou po vynucené covidové pauze. Tato pracoviště jsou po celé ČR (viz box níže). 

Ve čtvrtek je může navštívit kdokoliv, aniž by se musel předem ohlásit. Každé bude otevřeno vždy mezi 8. a 15. hodinou. „Přijít na prevenci má smysl. Každý rok před covidem jsme takto vyšetřili tisíce lidí a desítky až nižší stovky jsme doporučili k dalšímu podrobnému vyšetření,“ říká ředitel sítě dialyzačních středisek B. Braun Avitum Martin Kuncek.

Kde lze najít pracoviště B. Braun

  • Na těchto pracovištích ve čtvrtek 9. března 2023 nabízejí bezplatná preventivní vyšetření ledvin.
  • Pracoviště jsou pro zájemce otevřena do 8:00 do 15:00.
  • Vyšetření je bezplatné, objednání není nutné.

Město/ulice, ve které pracoviště sídlí

  • Bílovec – 17. listopadu 538
  • Bohumín – Slezská 441
  • Bruntál – Nádražní 27B
  • Český Těšín – Ostravská 1690
  • Duchcov – Nemocniční 264
  • Ivančice – Široká 16
  • Litoměřice – Žitenická 2084
  • Olomouc – Pražská 255/41
  • Ostrava-Vítkovice – Zalužanského 1192/15
  • Plzeň – Edvarda Beneše 9
  • Praha
    - Bulovka – Budínova 2464/2b)
    - Černý Most – Generála Janouška 902 –
    Homolka – Roentgenova 2
    - Nusle – Táborská 325/57
    - Ohradní – Ohradní 1368
  • Roudnice nad Labem – Alej 17. listopadu 1101
  • Rychnov nad Kněžnou – U Stadionu 1555
  • Slavkov u Brna – Zlatá Hora 1466
  • Teplice – Duchcovská 3359
  • Třinec – Konská 453
  • Uherský Brod – Partyzánů 2174
  • Ústí nad Orlicí – Čs. armády 1076
  • Vyškov – Purkyňova 36

Zdroj: B. Braun/Mapa dialyzačních středisek

Jak se onemocnění projevuje

Onemocnění ledvin zpravidla nepřichází ze dne na den. Než se plně rozvine, trvá to léta. A do té doby se nemusí nijak výrazně projevovat. Bez vyšetření zdravotníkem na něj proto nelze přijít.

Pokud už se onemocnění nějak projeví, může to být po delší době, kdy je choroba neléčená (existují ovšem výjimky). Mezi příznaky, které značí jak akutní, tak chronickou chorobu patří bolest zad v oblasti beder, krev v moči, otoky nohou, únava, vyšší krevní tlak nebo časté močení, a to zejména v noci.

Z hlediska životního stylu jsou rizikové obezita a nadváha, nedostatek pohybu, nadbytek stravy, nedostatek kvalitního spánku, kouření a alkohol. Vyšší šanci onemocnět mají starší lidé a pacienti s cukrovkou a vysokým krevním tlakem.

Jak o pečovat o ledviny

A jak tedy udělat něco pro to, aby ledviny neonemocněly? Samozřejmostí je zdravý životní styl. Odborníci doporučují také sportovat, stravovat se kvalitně a vyváženě, nepřesolovat pokrmy a dodržovat dostatečný pitný režim. Ledvinám nevyhovuje kouření, pití alkoholu a také přemíra užívání volně prodejných analgetik.

Jak poznat problém s ledvinami? Ani v případě potíží nemusí vůbec bolet Přečtěte si také:

Jak poznat problém s ledvinami? Ani v případě potíží nemusí vůbec bolet

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).