Hlavní navigace

Bezinfekčnost už testem na covid neprokážete. Seznam výjimek

21. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Do restaurace, k bazénu nebo ke kadeřníkovi už se od pondělí 22. 11. jen s testem na covid, a to ani s PCR testem, nedostanete. Alespoň podle vládou nařízených pravidel. Ta také zcela ruší hrazené antigenní testy a pro některé skupiny lidí zvyšuje počet hrazených preventivních PCR testů.

Od pondělí 22. listopadu začínají platit další opatření, která mají pomoci omezit počet nakažených covidem. Rozhodla o nich vláda.

Co se dozvíte v článku
  1. Proticovidová opatření od 22. 11. 2021
  2. Kde od pondělí končí možnost prokázat se testem
  3. Výjimky: Kdo se může prokázat testem
  4. Výjimky: Kde je možnost prokázat se testem
  5. Úhrada preventivních PCR testů
  6. Bezinfekčnost u dětí se neprokazuje

Proticovidová opatření od 22. 11. 2021

Hlavní pondělní změnou je, že téměř všude skončí možnost prokázat bezinfekčnost testem. A to jak antigenním, tak PCR.

To znamená, že kdo si chce zasportovat, zpříjemnit volný čas či si nechat upravit zevnějšek, musí mít při sobě buď doklad o dokončeném očkování, nebo o prodělání covidu v posledním půlroce.

„Antigenní a PCR testy od 22. listopadu nebudou nově součástí ONT (tj. systém očkování-nemoc-test, pozn. red.) a nebude možné se jimi prokazovat v místech, kde se ONT vyžaduje,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví v tiskové zprávě.

Kde od pondělí končí možnost prokázat se testem

  • kadeřnictví, kosmetika, manikúra, pedikúra, masáže aj.
  • hromadné kulturní, sportovní akce, ale také svatby a pohřby
  • vnitřní sportoviště – haly, tělocvičny, posilovny, ale i bazény
  • restaurace, hospody
  • penziony, hotely a další ubytovací zařízení

Ministerstvo zdravotnictví již informovalo, že existují výjimky, při kterých bude přípustné prokazovat bezinfekčnost testem. V takovém případě ale půjde buď jen o PCR test, nebo o PCR či antigenní test odebraný výhradně zdravotníky.

Samotestování antigenním testem jako doklad o bezinfekčnosti zcela končí. Výjimkou bude plošné testování ve školách a firmách.

Výjimky: Kdo se může prokázat testem

  • mladí lidé od 12 do 18 let
  • lidé, kteří ze zdravotních důvodů nemohou podstoupit očkování
  • lidé, kteří mají zatím nedokončené očkování

V případě pacientů, kteří ze zdravotního důvodu nemohou být očkováni proti covidu, ministerstvo upozorňuje, že lékař jim musí důvod, proč nesmí být očkovaní, zapsat do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN).

Lidé, kteří zatím byli očkovaní jen první dávkou dvoufázové vakcíny nebo jim ještě neuplynulo 14 dnů od druhé dávky očkování, se musí nově prokazovat dokladem o očkování a k tomu PCR testem.

Výjimky: Kde je možnost prokázat se testem

  • návštěvy nemocnic
  • návštěvy zařízení sociálních služeb
  • nástup do lázeňské péče
  • přítomnost otce u porodu
  • ubytování na VŠ kolejích
  • ubytování pro osoby cestující z pracovních důvodů či osoby, kterým bude poskytnuta lékařská péče
  • vazební věznice, věznice, ústavy pro výkon zabezpečovací detence a zařízení pro zajištění cizinců
  • volby do správních orgánů právnických osob

Úhrada preventivních PCR testů

Výše uvedení lidé s dosud nedokončeným očkováním budou mít nově měsíčně hrazených více preventivních testů zdravotními pojišťovnami.

„Rozočkovaní budou mít ze zdravotního pojištění hrazených pět PCR testů za měsíc. Lidé s dokončeným očkováním pak dva PCR testy měsíčně,“ uvádí ministerstvo zdravotnictví. Tato podmínka se ale týká jen takzvaných preventivních testů, nebo-li testů na vlastní žádost. Nikoliv testů předepsaných lékařem či hygienou, ty jsou i nadále hrazeny ze zdravotního pojištění.

Na pět preventivních hrazených PCR testů měsíčně mají nově nárok také děti a mladí lidé do 18 let a ti, kteří se nemohou očkovat kvůli svému zdravotnímu stavu.

Jak upozorňuje v tiskové zprávě Úřad vlády, od pondělí zcela končí možnost antigenních testů hrazených zdravotními pojišťovnami.

Bezinfekčnost u dětí se neprokazuje

Pondělní přepis pravidel nic nemění na tom, že děti do 12 let, respektive za ně jejich rodiče, nemají povinnost bezinfekčnost prokazovat vůbec, a to na žádném z míst, kde to je třeba.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).