Hlavní navigace

Amatérští běžci maratonu nejsou nijak zdraví

18. 2. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
PŘEHLED NOVINEK – Lékaři otestovali amatérské běžce. Blíží se diagnóza rakoviny tlustého střeva jen z krve, bez kolonoskopie? Čeští vědci spoluvyvinuli test na koronavirus. Cytostatikum injekcí – a navíc do oka.

Přinášíme pravidelný přehled novinek akademických institucí, které se vztahují ke zdravotnictví, výživě a souvisejícím tématům.

Co se dozvíte v článku
  1. Sportem ku zdraví a někdy i k infarktu
  2. Použitelný test na koronavirus, ještě ale musí zlevnit
  3. Čtyřikrát rakovina: sítnice, děložního čípku, prostaty, tlustého střeva…
  4. Posílení imunity
  5. Výzkum neplodnosti
  6. Mutace genu zhoršuje regulaci srdeční činnosti
  7. Infarkt a mimotělní oběh
  8. Achondroplazie má vliv i na spánek

Sportem ku zdraví a někdy i k infarktu

97 amatérských běžců testovali v roce 2019 během pražského maratonu lékaři Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Výsledky ukazují, že na překonávání svých fyzických a psychických limitů nejsou amatérští závodníci často dostatečně připraveni, neznají svůj zdravotní stav, a mohou si tak přivodit těžké poškození zdraví.

50 běžců mělo neléčenou hypertenzi, 55 běžců neléčenou poruchu metabolismu tuků a 10 lidí abnormální nález při echokardiografickém vyšetření.

Po závodě se navíc zjistilo, že u 70 % běžců byly přítomny nálezy, které se u pacientů hodnotí jako poškození myokardu, a 26 běžců mělo výsledky odpovídající akutnímu poškození ledvin. Běžci nejsou obecně zdravější než běžná populace, až čtvrtinu skupiny lze považovat za rizikovou z hlediska kardiovaskulárních rizikových faktorů. (Další věci dokumentované ve studii: zdravotní riziko izolovaných závodů bez systematického tréninku, riziko i kratších závodů na 10–20 km, rizika snahy dokončovat závody za každou cenu…)

IKEM: Marathonlab IKEM: amatérští běžci mohou riskovat své zdraví

Poznámka autora: Pokud u 26 běžců z 97 dojde následkem závodu k srdečnímu poškození, pak je skoro s podivem, že závody si běžně nevybírají i rovnou oběti na životech.

K tématu si můžete přečíst také rozhovor s trenérem vrcholových běžců: Příliš horlivý běžec si brzy zničí zdraví, říká Miroslav Semerád.

Použitelný test na koronavirus, ještě ale musí zlevnit

Novou diagnostickou soupravu, která spolehlivě prokazuje přítomnost koronaviru 2019-nCoV v těle, vyvinula švédská společnost TATAA Biocenter ve spolupráci s laboratoří genové exprese Biotechnologického ústavu AV ČR a maltskou nemocnicí Saint James Hospital. V této nemocnici se již nový test používá při testování pacientů. Pro masivní použití v Číně je v současné podobě test drahý. Testovací souprava bude použita jako odrazový můstek neboli reference pro vývoj a validaci levných testů.

AV ČR: Čeští vědci se podíleli na vývoji nového testu na koronavirus (soubor doc)

Čtyřikrát rakovina: sítnice, děložního čípku, prostaty, tlustého střeva…

Zcela nový způsob aplikace cytostatika poprvé v ČR použili lékaři FN Motol při léčbě nádorového onemocnění sítnice. Jedná se o přímou injekční aplikaci cytostatik do oka pacienta, která umožňuje docílit ve sklivci dostatečné koncentrace léku a zvyšuje tak pravděpodobnost úspěšného vyléčení. Dosud byla tato metoda dostupná pouze v několika zahraničních centrech. Celý postup je poměrně sofistikovaný. Aby nedošlo k rozšíření nádoru mimo oko, je potřeba nejprve snížit nitrooční tlak, tzn. že před zahájením aplikace se odsaje malé množství tekutiny z přední komory oka. Pro aplikaci cytostatika se používá velmi tenká jehla, která se zavádí do oka specifickým způsobem a při jejím odstraňování z oka je nezbytné oblast vpichu mrazit.

Nádor sítnice (retinoblastom) postihuje děti v prvních letech života. Představuje asi 4 % ze všech dětských nádorových onemocnění. Přežití je více než 95 %, při léčbě jde ale i o to, aby se zachránilo oko.

FN Motol: Nový způsob léčby nádoru sítnice

V České republice máme zhruba 900 nových případů onemocnění rakovinou děložního čípku ročně. Účinnou obranou je podle lékařů očkování. Ačkoliv zdravotní pojišťovny plně hradí očkování dívkám a chlapcům mezi 13 až 14 lety, proočkováno je zatím jen 60 % dívek a 20 % chlapců.

Fakultní nemocnice Ostrava: Na rakovinu děložního čípku ročně v Česku zemře 400 žen

Společnost SHINE Medical Technologies LLC, Ústav organické chemie a biochemie AV ČR (ÚOCHB) a GE Healthcare oznámily 21. ledna 2020 první výrobu terapeutického izotopu lutecia 177 (Lu-177) v množství, které odpovídá dávkám pro pacienty. Usnadnit má léčbu rakoviny prostaty i jiných orgánů. Izotop je nízkoenergetickým emitorem částic, který působí přímým ozářením rakovinných buněk poté, co se dopraví do místa nádoru.

AV ČR: Vědci z Akademie věd vyvinuli technologii, která usnadní léčbu rakoviny. Na toto téma viz také loňský přehled Budou staří lidé hledat brýle ve virtuální realitě?

Novou diagnostickou metodu pro rozpoznání a sledování vývoje nádorů tlustého střeva a konečníku vytvořili vědci z institutu CEITEC Masarykovy univerzity ve spolupráci si Masarykovým onkologickým ústavem. Patentovanou metodu chce pro výrobu diagnostických souprav využít česká biotechnologická společnost BioVendor. Hotový a klinicky prověřený set by mohl být k dispozici do dvou let.

Aktuálně se k diagnóze využívá nejprve zjištění krve ve stolici, poté ale následuje kolonoskopie. Nová diagnostická metoda umí přítomnost nádorových buněk odhalit pouze z krve pacienta, a to na základě sledování mikroRNA, které se do krve dostávají z nádorové tkáně. Tato metoda by měla umožnit i předpovídat závažnost choroby (pravděpodobnost přežití, rozhodnout, zda provést chirurgický zákrok, nebo chemoterapii apod.).

Masarykova univerzita: Odborníci z MUNI vytvořili citlivější diagnostiku pro rakovinu tlustého střeva

Poznámka autora: Vzhledem k rozšíření tohoto onemocnění v ČR a plošnému testování by se mohlo jednat o novinku, která bude mít dopad na řadu z nás.

Posílení imunity

Do praxe se podařilo zavést dva nové přípravky na posílení imunitního systému, které mají fungovat jako prevence respiračních onemocnění: doplněk stravy, který působí v době akutní fáze infekce přímo v nosohltanu, a preparát na dlouhodobé posilování imunity. Oba přípravky obsahují unikátní, za speciálních podmínek kultivovaný, mezinárodně patentovaný biotechnologický kmen Monascus purpureus NEXARS a také bakterie, které by v živém stavu vyvolávaly onemocnění.

AV ČR/Biocev: Vědci vyvinuli látku pro zvýšení imunity. Testy potvrdily účinnost (soubor doc)

Výzkum neplodnosti

Nadějí pro neplodné páry (dnes asi 10 %) by mohl představovat enzym akrosin, který se podílí na průniku spermie do vajíčka. Nový výzkum, na němž se podíleli i čeští vědci, je zajímavý tím, že nebyl proveden na myších jako modelových organismech (kde akrosin pro reprodukci ani není potřeba), ale na geneticky upravených křečcích.

AV ČR: Vědci potvrdili zásadní úlohu enzymu akrosin (soubor doc)

Mutace genu zhoršuje regulaci srdeční činnosti

Nový výzkum ukázal, že mutace genu Hif-1a potlačuje embryonální vývoj neuronů sympatického nervového systému (sympatické nervy jsou součástí autonomního nervového systému a obecně zrychlují činnost srdce) a negativně ovlivňuje regulaci tepové frekvence a stahů srdce při zátěži. Nové nálezy u myší ukazují, že dysfunkce tohoto transkripčního faktoru může vést k rozvoji závažných kardiovaskulárních onemocnění spojených s poruchou rovnováhy autonomního nervového systému. Zároveň se otevírají nové možnosti léčby těchto onemocnění v budoucí klinické praxi.

Fyziologický ústav AV ČR: Transkripční faktor Hif-1a je nezbytný pro správný vývoj sympatického nervového systému a inervaci srdce

Infarkt a mimotělní oběh

Ve FN Brno byla pro léčbu infarktu myokardu použita veno-arteriální extrakorporální membránová oxygenace. Jedná se o metodu využívanou především v kardiochirurgii, která umožňuje dočasně nahradit funkci plic a srdce – mimotělní oběh.

FN Brno: Kardiologové FN Brno zachránili pacienta s infarktem myokardu a poprvé akutně použili metodu ECMO

Achondroplazie má vliv i na spánek

Achondroplazie je genetická forma trpasličího vzrůstu. V České republice se rodí ročně 4–5 dětí s touto poruchou. Vědci nyní u těchto dětí začali soustavně zkoumat jejich spánek a potíže s chrápáním.

FN U svaté Anny v Brně: Děti s achondroplazií jsou blíže šanci testovat nový lék

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval obor Výživa a stravování na Fakultě potravinářských a
biochemických technologií VŠCHT Praha. Pro server Vitalia.cz sleduje
novinky z akademického světa v oblasti výživy a zdraví, vědecká témata mapuje také coby redaktor webu Sciencemag.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).