Hlavní navigace

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni. Výrobce sirupů uchová i bezovou vůni

20. 10. 2021

Sdílet

 Autor: Se souhlasem Farmy Křížov
Renata a Radek Vondrákovi pěstují a zpracovávají černý bez v krajině pod legendárním vrchem Blaník. Jejich produkty z květů a plodů bezu se pyšní označením bio. Vyrábějí čaje, sirupy, mošty i marmelády. „Od začátku jsme si vytkli za cíl produkovat výrobky nejvyšší kvality, teď hledáme zákazníky, kteří naši snahu ocení,“ říkají na Farmě Křížov. To se jim postupně daří.

Konzumace produktů z černého bezu představuje prevenci celé řady chorob i posílení imunity lidského organismu. Věděli to dobře už naši předkové, starým Řeckem počínaje. A vědí to i na Farmě Křížov pod Blaníkem, kde černý bez pěstují a zpracovávají. O příznivém vlivu bezu se ostatně také píše v mnoha knihách, například v publikaci Bez černý, která vyšla v nakladatelství Fontána již v roce 2002.

Bezové keře pěstují na čisté půdě, daleko od hlavní silnice

Květy nebo plody bezu lidé odjakživa také sami sbírají v přírodě, lze je využít na mnoho způsobů. Od letošního roku ale mají zájemci také možnost koupit si produkty bezu v kvalitě bio z několika mála našich farem. Z nich jednou z největších je rodinná Farma Křížov pod Blaníkem, nabízející zároveň květ i plody bezu a zároveň z plodů zpracované produkty.

Farma manželů Renaty a Radka Vondrákových vznikla na zelené louce v roce 2017, označení logem „bio“ získala po zákonem stanoveném přechodném období k tomu, aby se půda, na níž se biobez pěstuje, „vyčistila“ od pozůstatků konvenčního zemědělství, které se původně na pozemcích praktikovalo.

Dnes na ní Vondrákovi pěstují biobez ve dvou sadech o celkové ploše 5,33 hektaru na 3256 keřích. Konkrétně jde o dvě odrůdy černého bezu – Sampo a Haschberg, které jsou mimo jiné přirozeně odolnější vůči bezovým škůdcům. Oba sady jsou stranou frekventovaných komunikací, což logicky přispívá k nižší kontaminaci a vyšší kvalitě pěstovaného bezu.

Zpracují tuny bezu, dokáží mu uchovat typickou vůni

Letošní produkce Farmy Křížov dosáhla 1,25 tuny květů bezu a zhruba 5 tun plodů. I vzhledem k tomu, že zájem spotřebitelů o biobez a produkty z něj stále roste, plánují Vondrákovi postupně zvýšit roční produkci na konečných 20 tun.

Šetrný ruční sběr a sušení v profesionální kondenzační sušárně zachovává přitom u biobezu z Křížova senzorické vlastnosti, především pak typickou vůni květů, a to až po dobu dvou let.

Jak již bylo řečeno, v nabídce Farmy Křížov jsou ale i plody bezu a výrobky z nich, jako je bio mošt, slazený mošt, sirup nebo bezová marmeláda. To vše si lze objednat na doslova před několika dny spuštěném e-shopu farmy. Zájemci o produkty z biobezu se ale s nimi mohou setkat i na některých farmářských trzích, například v Praze na Jiřáku, na farmářských trzích v Šestajovicích v okrese Praha-východ, nebo například v prodejně „bez obalu“ ve Vlašimi či v Koloniálu Zdravá žába v Uhříněvsi. Farma Křížov spolupracuje také s Farmářským domem ve Vrchlabí a některé produkty (například čaj) nabízí také online supermarket Rohlík.cz.

Kuličky bezu mohou být nebezpečné, pozor na malé děti

O bezu se traduje, že léčivé účinky mají všechny jeho části – tedy kromě květu a plodů také jeho listy nebo kůra. Právě plody ale představují určité riziko, pokud nejsou šetrně tepelně zpracované. Za syrova totiž obsahují mimo jiné glukosid sambunigrin, který se v lidském organismu za určitých předpokladů přetváří na kyselinu kyanovodíkovou.

To způsobuje zdravotní potíže, zejména pak u malých dětí, kterým k tomu stačí zkonzumovat jen několik kuliček nezralého i zralého bezu. Proto je při sběru bezu za přítomnosti dětí nutná opatrnost.

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni

Dalších složek bezu se ale uvedené riziko netýká, ty naopak obsahují značné množství pro člověka příznivých látek, jako jsou esenciální oleje, rostlinné kyseliny, třísloviny, draslík, vápník, fosfor a také vitamíny A, B1, B2, B3 a C.

Co se týká zmiňované tepelné úpravy plodů bezu, k odstranění rizika stačí teplota již nad 55 stupňů Celsia. Stoprocentní bio bezový mošt z produkce Farmy Křížov je nicméně pasterizovaný při teplotě 80 stupňů Celsia, což je dostatečná rezerva k tomu, aby jeho konzumenti žádné potíže neměli.

Naopak, k podpoře imunity a zdraví nebo například ke snížení vysokého tlaku doporučují Vondrákovi konzumovat pravidelně „panáka“ moštu každý den. Další variantou je pak čaj ze sušeného květu, k přípravě čaje z bezu radí pěstitelé zhruba jednu polévkovou lžíci na litr vody, možné je také přisladit si bezový čaj medem.

„Ne nadarmo se říká: Před heřmánkem smekni, před bezem klekni. Proto, až si osvojíme více legislativy, plánujeme zpracovávat i pro prodej také bezový likér s rumem a kávou, který znaly naše babičky jako všelék zejména v zimním období, a my to můžeme na základě zkušenosti z minulých zim skutečně potvrdit,“ plánuje Renata Vondráková další obohacení sortimentu z biobezu. Což je pro spotřebitele určitě dobrá zpráva.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).