Hlavní navigace

Automaty na potraviny: výhra pro zákazníka i prodejce

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz/Kateřina Čepelíková
V Česku vyrůstají místa bezkontaktního prodeje potravin od malých producentů, kteří své zboží prodávají v automatech. Ať už jde o brambory, maso, nebo třeba vejce.

Tohle je tak trochu jiné nakupování. Vy jako zákazník se vyhnete nákupům ve velkých obchodech, nakoupíte kvalitní potraviny od malovýrobců, kterým uvolníte ruce a prostředky. Nemusí si totiž pronajímat obchodní prostory ani platit prodavače a mohou se věnovat farmaření.

Prodej potravin v automatech je prostě výhrou pro všechny. Pořídíte v nich již sýry, jogurty, vejce, maso, ale i brambory. Podívejte se, kde a jaké automaty fungují a co  všechno nabízejí.

Bramboromat

Již v létě roku 2020 spustil velkoproducent brambor Vesa Velhartice prodej brambor v bramboromatu, a to přímo ve svém areálu, v těsné blízkosti hradu Velhartice. Automat, který vydával dvě kila brambor za dvacet pět korun do vlastní či koupené tašky, fungoval do prvních loňských mrazíků.

„Rozhodli jsme se propagovat naše odrůdy i u návštěvníků tohoto hradu a automat jsme umístili v naší budově přímo u přístupové cesty. Pro turisty je to určitá atrakce, protože to ještě nikde neviděli. Kromě zážitků z hradu si z Velhartic odváželi i chutné brambory. Velmi nás těší, že si zvykli chodit k bramboromatu pro brambory i místní lidé z blízkého i vzdálenějšího okolí a pravidelně se pro naše brambory vracejí,“ řekl nám krátce po spuštění bramboromatu ředitel Vesa Velhartice, Viktor Kopačka.

Bramboromat je zatím jediný svého druhu a další Velhartičtí v plánu nemají. Ale není všem dnům konec, třeba se nápad ujme i v jiné bramborárně. Nemusí jít totiž o nijak výrazně nákladný projekt, Vesa Velhartice uvedla svépomocí bramboromat do provozu za cirka třicet tisíc korun.

Galerie: Vesa Velhartice láká návštěvníky hradu na bramboromat

Sýromat a jogurtomat

I produkci Farmy Čítek, která na patnácti hektarech na jihu Čech hospodaří už od roku 1992, můžete zakoupit tzv. bezkontaktně. Ve své minimlékárně vyrábějí jak jogurty s tradičními i netradičními příchutěmi, jako je vaječný koňak, karamel, oříšek, višeň, citron; tak sýry přírodní i ochucené. A prodávají v „sýromatu“.


Autor: Se svolením Farma Čítek

Automat na sýry a jogurty

„Automaty jsou v Makově na návsi a v Táboře v hale autobusového nádraží,“ říká majitelka Farmy Čítek Jitka Čítková. Zatímco na návsi je automat hned vedle jejich mlékárny a je dostupný prakticky nonstop, v hale autobusového nádraží jsou zájemci o mléčné produkty mírně omezeni její otevírací dobou. Ve tři ráno si tu prostě jogurt nekoupíte.

Výběr produktů funguje zcela stejně, jako když si v automatu kupujete kávu nebo sušenky: vyberete produkt, zmáčknete tlačítko, zaplatíte a odebíráte zboží.

Vejcomat

Od roku 2014 provozuje Vejcomat Statek Dvořák. Kolem Prahy a v metropoli je aktuálně dvanáct jejich automatů, které jsou přístupné prakticky nonstop. Jsou doplňovány minimálně třikrát týdně právě sebranými vejci a automat je udržuje díky hygienickému prostředí a stálé teplotě v ideální kondici. Koupíte tu jak vejce z volného výběhu, tak z podestýlkového chovu, balené po šesti nebo deseti kusech.

Začnete výběrem vajec, zaplatíte kartou a odebíráte vybraná vejce. Máte-li doma prázdné obaly od vajec, můžete je přinést a vhodit do označeného prostoru v automatu (cena vajec se tím nijak nesníží).

Galerie: Kouzelná bedničko, snes mi jedno vajíčko aneb Vejcomat

Masomat

Zřejmě vůbec nejnovějším automatem na jídlo je masomat, který zprovoznila a zásobuje Farma Basařovi. Ta hospodaří v malebném Podkrkonoší už od roku 1993. O sedm let později se stala Farmou roku Královéhradeckého kraje a od ledna 2021 začala jako první v naší zemi provozovat masomat. V něm si ve dne v noci můžete koupit jejich vyzrálé hovězí maso. První masomat je u Farmářského domu na dvoře, Prosečné 53, kde má farma také sídlo.

Ovšem pro velký (i mediální) zájem byl začátkem března spuštěn provoz dalších dvou masomatů, a to ve Vrchlabí. Do budoucna by v automatech chtěli nabízet i jiné farmářské produkty, aby byla nabídka co nejpestřejší. Více o masomatu si můžete přečíst v našem článku Přišli s unikátním automatem na maso, další projekt je Farmářský dům.

Galerie: V ČR unikátní automat na maso

A bude i automat na pečivo?

Aby byl výčet kompletní, co se základních potravin týče, tak už chybí snad jen automat na pečivo, něco podobného, jako před několika lety spustili na Slovensku v obchodech – rožkovač – dávkovač rohlíků. Nic podobného jsme ale při našem pátrání nenašli. Hodil by se i automat na zeleninu…

Výhody podobných -matů na prodej potravin jsou nasnadě: otevřeno je nonstop, takže nakoupíte, když jedete z noční nebo když vás přepadne mlsná. V dnešní době to ocení i ti, kteří se rádi vyhnou davům ve velkých obchodech.

Ale co není dnes, může být zítra, a klidně ve vašem okolí. Využili byste je, nebo spíš fandíte klasickému obchodu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).