Řetězec dělá pizza snacky z odkrojků uzenin a peče koláče s přezrálým ovocem

Sdílet

Koláč a banánový chlebíček z Albertu
Autor: Albert
Po banánovém chlebíčku z přezrálých banánů představuje Albert zákazníkům koláče pečené z neprodaného ovoce a novinkou je také pizza snack z odkrojků uzenin. Díky programu na záchranu jídla ušetří desítky tun surovin za rok.

Už před dvěma lety jsme navštívili Albert v Praze v Nových Butovicích, kde funguje první zero waste prodejna. Jde o první provozovnu, která nevytváří odpad. I díky vlastnímu kompostéru a kantýně pro zaměstnance. Tehdy tam jako novinku testovali banánový chlebíček, který vyráběli a stále vyrábějí z banánů, jejichž senzorické vlastnosti už neodpovídaly požadavkům zákazníků. A tak pro ně našli využití. 

V Albertu z nich vyrábějí podle vlastní receptury kynuté banánové chlebíčky. Díky tomu se množství vyhazovaných banánů blíží k nule. A teď řetězec přichází s další novinkou, díky níž desítky tun neprodaného ovoce a uzenin využije ve vlastní výrobě.

Po banánech se zpracovává další ovoce

Díky nápadu péct z neprodaných přezrálých banánů banánový chlebíček se jen za loňský rok zachránilo 10 tun ovoce. Tento úspěch inspiroval Albert k dalšímu experimentu. Nově tak vznikají ovocné koláče z přezrálého ovoce, které je chuťově stále výborné. Základ tvoří jemné těsto, které si v Albertově pekárně sami vyrábí, doplněné tvarohem. Celý koláč je pak posypaný malinami, jahodami nebo borůvkami a drobenkou.

První prodejna, která nevytváří odpad. I díky vlastnímu kompostéru a kantýně pro zaměstnance Přečtěte si také:

První prodejna, která nevytváří odpad. I díky vlastnímu kompostéru a kantýně pro zaměstnance

„Výrobu ovocných koláčů jsme začátkem roku testovali na čtrnácti vybraných prodejnách a díky přízni zákazníků, kteří si je oblíbili, jsme jejich výrobu rozšířili do všech hypermarketů s vlastní pekárnou. Iniciativa tak navazuje na filozofii, že kreativní přístup dokáže proměnit potenciální odpad v oblíbené produkty, které zákazníci chtějí kupovat," vysvětluje Jiří Mareček ředitel pro udržitelnost a komunikaci společnosti Albert.

Ovocem zpracování „zbytků“ nekončí

Pizza snack

Pizza snack se šunkou, která by se dříve vyhodila

Autor: Albert

Albert ale nezpracovává jen banány a další ovoce, pozornost zaměřil i na odkrojky uzenin. Na prodejnách s obsluhovaným pultem se denně krájí čerstvé šunky a salámy, přičemž menší zbytky jako patky, které by dříve končily v odpadu, nově slouží jako surovina pro přípravu pizza snacku, který se na prodejnách začal prodávat. Jde tedy o další využití surovin a menší plýtvání jídlem.

Albert dlouhodobě bojuje proti plýtvání prostřednictvím řady opatření, jedním z nich je i iniciativa Pomozte nám neplýtvat v rámci které mohou zákazníci pořídit potraviny s blížícím se koncem doby spotřeby s výraznou slevou. Potraviny, které se ani tak neprodají, směřují do potravinových bank a následně k těm nejpotřebnějším. 

V případě, že potravina není vhodná ke konzumaci, daruje ji řetězec zoologickým zahradám či záchranným stanicím pro zvířata. Stejně jako řada dalších řetězců.

Kvíz: Pamatujete si tyhle výrobky?

Možná jste výrobky, které byly a občas také nebyly k dostání na pultech obchodů před rokem 1989, na vlastní kůži nezažili. Nebo zažili, ale ani trochu se vám po většině z nich nestýská. V každém případě si však můžete udělat náš kvíz, abyste zjistili, jak se v nich vyznáte. 

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).