Hlavní navigace

8 potravin, které pomohou mít přírodní cestou bílé zuby

16. 5. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
K zářivějšímu chrupu, svěžímu dechu a celkově ke zdravější ústní dutině si můžeme pomoci konzumací některých potravin či používáním přírodní zubní pasty a ústní vody s jejich přísadami. Účinné jsou i výplachy pomocí bylinek. Jaké z nich zvolit?
Co se dozvíte v článku
  1. 1. Bělejší zuby díky enzymu z papáji
  2. 2. Ananas zabraňuje vzniku skvrn na zubech
  3. 3. Kokos jako přírodní alternativa zubní pasty
  4. 4. Vlašské ořechy podporují zdraví dásní
  5. 5. Rakytník zabraňuje zánětům
  6. 6. Heřmánek pomáhá při bolesti zubů
  7. 7. Máta tonizuje dásně
  8. 8. Šalvěj zabraňuje zápachu z úst

1. Bělejší zuby díky enzymu z papáji

Na exotické papáje si nejen výborně pochutnáte, pomůže vám i z hlediska lepšího trávení a účinná je dokonce také v případě zdravějšího chrupu. „Extrakt z papáji zvaný papain se přidává do přírodních zubních past, kde dokáže jemně rozpouštět bílkovinový povlak na zubech a omezuje jeho tvorbu, což pomáhá udržovat bělost zubů,“ říká zubní lékařka Jana Karbusická, odborná garantka značky Splat.

2. Ananas zabraňuje vzniku skvrn na zubech

Dalším účinným ovocem v procesu bělení zubů je ananas obsahující enzym bromelain. Tento enzym podobně jako papain zpracovává stravitelné bílkoviny, narušuje jejich strukturu a tím zabraňuje tvorbě usazenin a pigmentace na povrchu zubů. „Jako součást přírodních past je extrakt z ananasu efektivní v kombinaci s enzymy z fíků, kdy společně působí navíc ještě proti odírání skloviny. Zuby jsou hladké a získají vysoký lesk,“ popisuje Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental specializující se na péči o zuby a ústa.

Galerie: 7 věcí, které mají vliv na barvu zubů

3. Kokos jako přírodní alternativa zubní pasty

Kokosový ořech či olej působí protizánětlivě, ale kromě toho dokáže zuby účinně bělit. Někteří lidé nanášejí kokosový olej ve ztuhlém stavu na zubní kartáček a používají ho jako přírodní alternativu zubní pasty. Mnohem účinnější je však použití přírodní zubní pasty s kokosovým olejem. Důvodem je to, že zubní pasta obvykle obsahuje i další složky. V kombinaci s hydroxyapatitem vápníku například remineralizuje a chrání zubní sklovinu.

4. Vlašské ořechy podporují zdraví dásní

Vlašské ořechy jsou skvělým zdrojem vitamínů B1, B2 a B3, kyseliny listové a vitamínu E. Z minerálních látek jsou bohaté na hořčík, fosfor a draslík. Kromě vitamínů a minerálních látek obsahují také flavonoidy, které působí jako antioxidanty, které mají příznivý vliv na zdraví dásní a chrupu. „V kvalitních přírodních pastách se flavonoidy vyskytují jako součást extraktu z vlašských ořechů,“ dodává Zuzana Heiník Bělová.

5. Rakytník zabraňuje zánětům

O rakytníku se říká, že je to vitamínová bomba. Obsahuje vysoký podíl vitamínu C a působí jako silný antioxidant. Posiluje obranyschopnost, napomáhá vylučování toxických látek z těla a společně s vitamínem C je podpůrným prostředkem při virových onemocněních. Příznivé účinky má rakytník i v souvislosti s ústní dutinou. „Extrakt z rakytníků obsažený v přírodních zubních pastách či ústní vodě má antibakteriální a protizánětlivý účinek. V kombinaci s bylinkami, jako jsou heřmánek, hloh a šalvěj, má dokonce i účinky zabraňující krvácení dásní,“ popisuje zubní lékařka Jana Karbusická.

Galerie: Nová móda: Bělí si zuby aktivním uhlím

6. Heřmánek pomáhá při bolesti zubů

Heřmánek má protizánětlivé účinky, prospívá dásním i celému tělu. Úlevu nabízí i při akutní bolesti zubu a dásní, má totiž stahující a uklidňující účinky. Heřmánek se používá ve formě nálevu nebo odvaru. Můžete ho aplikovat k vyplachování úst několikrát denně, dokud se zub nezklidní. Protizánětlivé, zklidňující a hojivé účinky má heřmánek také jako součást přírodní ústní vody nebo forma esenciálního oleje v přírodních pastách.

7. Máta tonizuje dásně

„Máta je charakteristická nejen svou bohatou vůní, ale v podobě esenciálního oleje jako součást zubní pasty nebo ústní vody má i uklidňující, relaxační, protizánětlivé a tonizující účinky, které působí blahodárně na dásně,“ vyjmenovává benefity máty Zuzana Heiník Bělová. Zevně se pak čerstvá máta používá při bolestech zubů a dásní. Pokud si připravíte z čerstvé máty nálev a budete ho pravidelně kloktat, účinně tímto způsobem dezinfikujete ústa a v případě zánětů vám je nálev z máty pomůže rychleji vyléčit.

8. Šalvěj zabraňuje zápachu z úst

Šalvěj má antiseptické, antibakteriální a protizánětlivé účinky, pomáhá likvidovat bakterie a omezuje mikroorganismy v ústech. Žvýkání čerstvých listů šalvěje pomáhá bojovat se zápachem z úst, proto se tato bylinka přidává do zubních past a ústních vod. Esenciální olej z šalvěje v ústní vodě snižuje bakteriální aktivitu, která způsobuje nepříjemný zápach. Známé jsou také adstringentní účinky šalvěje pomáhající při bolesti po trhání zubů.

Odborná spolupráce:

Ing. Zuzana Heiník Bělová

Výkonná ředitelka společnosti BELdental. Dlouhodobě se věnuje šíření osvěty o dentální hygieně, pravidelně se účastní akcí, přednáší ve školách a zajímá se o inovace v oboru, které ráda přenáší do reality


MDDr. Jana Karbusická

Zubní lékařka a odborná garantka značky Splat. Od roku 2019 pracuje v soukromém stomatologickém centru Hillaris v Bratislavě. Její specializace je především na oblast kořenových kanálků a digitální stomatologie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).