Hlavní navigace

7 tipů pro zdravější a chutnější smoothie

26. 7. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Stále stejná kombinace ovoce nebo ovoce se zeleninou už může vaše chuťové buňky nudit. Když ale přidáte ovesné vločky, avokádo, granátové jablko nebo zázvor, budete mít smoothie zas o trochu raději.

Přemýšlíte, jak dochutit své smoothie nebo jak zvýšit jeho nutriční hodnoty? Tohle je sedm tipů, jak zdravě obohatit svůj letní nápoj.

Co se dozvíte v článku
  1. Bílkoviny doplníte proteinovým práškem nebo jogurtem
  2. Ovoce i zelenina – hodí se syrové i vařené
  3. Zdravé tuky získáte i ze semínek
  4. Dostatek vlákniny zajistí ve smoothie ovesné vločky
  5. Množství kalorií zvýší másla z ořechů i sušené ovoce
  6. Změnit chuť pomůže koření, extrakty nebo bylinky
  7. Trávení podpoříte jogurtem i zázvorem

Bílkoviny doplníte proteinovým práškem nebo jogurtem

Potřebné množství bílkovin pro lidské tělo je individuální. Záleží na věku, pohlaví či velikosti a složení těla. Způsobů, jak zvýšit obsah bílkovin ve smoothie, je mnoho. Tohle jsou tři z nich.

  • Proteinový prášek se již možná ve složení vašeho smoothie nachází, ale přidání porce prášku navíc je jedním z nejjednodušších způsobů, jak dodat tělu více bílkovin. Navíc se ve smoothie snadno rozpustí. Jedna polévková lžíce čistého proteinového prášku obsahuje přibližně pět gramů bílkovin.
  • Nízkotučné mléčné výrobky jako sýr cottage, ricotta nebo jogurt obsahují kromě bílkovin i vápník a vitaminy A a D. Přidáním 100 g nízkotučného cottage, ricotty nebo řeckého jogurtu získáte přibližně 7 gramů bílkovin.
  • Tofu lze do smoothie velmi dobře přimíchat. Jemná chuť zároveň nechá vyniknout ostatní přísady. Přidáním 120 g tofu získáte přibližně 7 gramů bílkovin.

Autor: Depositphotos

Tofu nepatří jen do teplé kuchyně

Ovoce i zelenina – hodí se syrové i vařené

Pokud se vám nedaří přijímat dostatečné množství ovoce a zeleniny, můžete problém vyřešit právě přípravou smoothie.

  • Ovoce: Kromě typických přísad, jako jsou banány nebo lesní plody, zkuste experimentovat třeba s kiwi, melounem nebo semínky granátového jablka.
  • Zelenina: Vařená mrkev, dýně nebo červená řepa se do smoothie skvěle hodí díky své mírně nasládlé chuti. Některé druhy listové zeleniny, např. baby špenát, nemají příliš výraznou chuť, a jsou proto také vhodné.

Autor: Depositphotos

Granátové jablko se skvěle hodí i do smoothie

Zdravé tuky získáte i ze semínek

Přidáním tuku samozřejmě zvýšíte kalorickou hodnotu svého smoothie. Díky zdravým tukům ale získáte také vitaminy, minerály, vlákninu a esenciální mastné kyseliny.

  • Semínka slunečnicová, lněná, konopná nebo chia dodají vašemu smoothie kromě lahodné struktury i vitaminy, minerály, vlákninu a esenciální mastné kyseliny.
  • Ořechová másla (mandlové, pistáciové nebo z vlašských ořechů) obsahují také zinek, měď bílkoviny a vlákninu.
  • Avokádo smoothie zjemní a obsahuje stejné zdravé tuky, které najdeme v olivovém oleji, navíc spolu s vitaminem E.

Autor: Depositphotos

Avokádo ve smoothie v něm zvýší obsah zdravých tuků

Dostatek vlákniny zajistí ve smoothie ovesné vločky

Většina lidí nekonzumuje doporučenou denní dávku vlákniny, která činí zhruba 25 gramů. Se správnými ingrediencemi je ale zvýšení obsahu vlákniny ve smoothie snadné.

  • Rozpustná vláknina, která má schopnost absorbovat vodu a bobtnat, což přispívá k pocitu sytosti, se nachází například v ovesných vločkách. Najdete ji ale i v chia semínkách, lněných semínkách, jablkách či bobulích. 
  • Nerozpustná vláknina, která má blahodárný vliv na trávení, je obsažena v mrkvi, většině ostatních semínek, nebo v listové zelenině.

Autor: Depositphotos

Ovesné vločky nemají své místo jen v kaších

Množství kalorií zvýší másla z ořechů i sušené ovoce

Pokud potřebujete přijímat zvýšené množství kalorií nebo se snažíte přibrat, přidání vhodných vysokokalorických ingrediencí do vašeho smoothie může opravdu pomoci.

  • Ovesné vločky: Hrst ovesných vloček může obsahovat více než 100 kalorií spolu s rozpustnou vlákninou a trochou bílkovin.
  • Avokádo a ořechová másla: Přidejte do svého nápoje půlku avokáda nebo vrchovatou lžíci ořechového másla a získáte alespoň 100 kalorií navíc.
  • Sušené ovoce nebo 100% džusy: Kvůli vysoké koncentraci kalorií se sušené ovoce a džusy nedoporučují při hubnutí. Jsou ale skvělými pomocníky pro ty, kteří se snaží přibrat. Zkuste přidat 100% pomerančový, mrkvový nebo ananasový džus nebo hrst sušených broskví, meruněk, třešní, datlí nebo rozinek.

Autor: Depositphotos

Sušené ovoce zvýší obsah kalorií

Změnit chuť pomůže koření, extrakty nebo bylinky

Vaše smoothie může být lahodné, ale pokud ho pijete každý den, rychle se omrzí. Čas od času je proto dobré udělat malou změnu pro oživení. Můžete změnit příchuť proteinového prášku a obměňovat různé druhy ovoce a zeleniny. Nebojte se ale sáhnout ani po koření, bylinkách, extraktech a dalších přírodních dochucovadlech.

  • Koření: Vyzkoušejte trochu skořice, nového koření nebo hřebíčku. Pokud máte rádi pikantnější chuť, poslouží vám zázvor nebo špetka bílého pepře. Další výhodou přírodních koření je, že obsahují i množství fytonutrientů a antioxidantů.
  • Bylinky: Zkuste mátu, rozmarýn, tymián nebo bazalku. Fantazii se meze nekladou – jsou i lidé, kteří ve smoothie milují třeba čerstvou petrželku či koriandr.
  • Extrakty a ovocné kůry: Trocha čerstvé pomerančové nebo citronové kůry nejenže smoothie příjemně osvěží, ale obsahuje také zdravé oleje.
  • Extrakty: Pro dochucení je dobré mít po ruce rovněž různé extrakty (vanilka, mandle, kokos, máta…), které pak můžete používat podle chuti.

Autor: Depositphotos

Sušené, čerstvé, použijte jakékoliv bylinky

Trávení podpoříte jogurtem i zázvorem

Některé přísady kromě toho, že dodají smoothie chuť a živiny, rovněž pomáhají zdravému trávení.

  • Džus z aloe vera má jemnou sladkou chuť a podporuje vstřebávání živin v trávicím traktu.
  • Jogurt obsahuje probiotika, tzv. „dobré bakterie“ působící ve střevech.
  • Zázvor a máta jsou známé svými blahodárnými účinky na trávení.
  • Chia semínka jsou bohatým zdrojem rozpustné vlákniny, která pomáhá množení dobrých bakterií ve střevech.

Autor: Depositphotos

Zázvor jako součást smoothie? A proč ne

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).