Hlavní navigace

7 tipů, jak poznat kvalitní ženšen

11. 7. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Ženšen pravý patří mezi nejznámější exotické léčivé byliny. Nejkvalitnější je ženšen korejský. A nejlepší je ženšenový čaj. Tvrdí to Lucia Havlíková, která se na tento sortiment zaměřuje, a poradí, jak poznáme ten nej ženšenový přípravek.
Co se dozvíte v článku
  1. 1. Nejlepší je korejský ženšen
  2. 2. Musí se jednat o červený ženšen
  3. 3. Roste šest let
  4. 4. Obsahuje správný poměr účinných látek
  5. 5. Přípravek obsahuje dostatečné množství ženšenu
  6. 6. Správný výrobní postup
  7. 7. Bez obsahu konzervantů, barviv nebo jiných chemikálií
  8. Co dál sledovat u ženšenového čaje

1. Nejlepší je korejský ženšen

Kolébkou nejkvalitnějšího ženšenu je Korea. Zde se ženšen vyskytuje přirozeně již tisíce let a je zde nejlepší klima pro pěstování ženšenu. V Koreji je vyhlášená oblast Punggi v provincii Gyeongbuk. Ženšen z této oblasti je nejkvalitnější a nejdražší. Odtud pochází i Kombe, v Čechách jediný dostupný produkt obsahující kombinaci korejského ženšenu a jujuby. Kombe znamená v korejštině „na zdraví“.

2. Musí se jednat o červený ženšen

Dle způsobu úpravy kořenů ženšenu dělíme ženšen na tzv. ženšen bílý, který se získává usušením čerstvého kořene, a ženšen červený, který se nejdřív upravuje v páře a následně suší (tím vznikne červená barva). Dle dosavadních vědeckých závěrů je jednoznačně účinnější právě červený ženšen.

3. Roste šest let

Dalším důležitým atributem je doba sklizně. Každým rokem se zvyšuje množství účinných látek, tzv. saponinů, v kořenech ženšenu. Proto se doporučuje zpracovávat až šestileté kořeny, a to z důvodu jejich maximálního obsahu účinných látek.

4. Obsahuje správný poměr účinných látek

Podle tradičních výrobních postupů je při zpracování kořenů červeného ženšenu nutné zachovat správný poměr jednotlivých kořenů, a to hlavní kořen vs. postranní/vedlejší kořeny v poměru 70:30. Důvodem je různý výskyt jednotlivých účinných látek, tzv. saponinů, v různých částech rostliny. Jejich celkový obsah by se měl pohybovat mezi 40–70 mg/g. Jen přípravky se správným poměrem účinných látek vykazují prokázanou účinnost a bezpečnost.

5. Přípravek obsahuje dostatečné množství ženšenu

Dále je dobré se podívat na množství extraktu neboli výtažku v ženšenovém přípravku. U čajů z korejského červeného ženšenu se doporučuje 10% extrakt. To znamená, že každý sáček o obsahu 3 g čaje obsahuje 300 mg účinných látek. Jen pro srovnání, když si koupíte léčivý přípravek proti bolesti (například ibuprofen), v tomto léčivém přípravku je obsaženo také jen 200 mg účinné látky. Čaj Kombe obsahuje 10% extrakt ze šestiletého červeného korejského ženšenu.

6. Správný výrobní postup

Samotné zpracování spojené s výrobou finálních přípravků se skládá ze získávání účinných látek, saponinů, tzv. extrakcí z kořenů červeného ženšenu. Tato extrakce by se měla provádět dodržováním tradičních postupů, aby nedošlo ke znehodnocení nebo snížení množství jednotlivých účinných látek. Extrakce by se měla provádět opakovaně po dobu 12 hodin při 85 ˚C, bez použití alkoholu nebo jiných rozpouštědel.

Dalším krokem je sušení, které musí být také šetrné, aby nedošlo ke znehodnocení saponinů. Tento proces by měl probíhat pod tlakem při teplotách 50–60 ˚C. Tento postup bohužel také není vždy dodržován. K ušetření času a získání vyšších podílů účinných látek se často využívá různých chemických rozpouštědel a také neúměrných teplot a tlaků, které znehodnocují ženšenové přípravky.

7. Bez obsahu konzervantů, barviv nebo jiných chemikálií

Dalším krokem výroby instantních ženšenových přípravků je granulace. Ta by měla probíhat spojením výtažků ženšenu a glukózy bez přídavku jakýchkoli jiných přísad.

Co dál sledovat u ženšenového čaje

Indikátorem kvality může být i cena. Vzhledem k tomu, že je možné vypěstovat jen omezené množství kvalitního ženšenu, ženšenové přípravky nejsou levné. Levné cenové nabídky vyvolávají významné pochybnosti o kvalitě ženšenového přípravku. Jednoduše řečeno, žádná sleva není zadarmo.

Celosvětovým trendem je vzájemné kombinování adaptogenů, do čaje z ženšenu se výborně hodí extrakt z plodů jujuby, která je známá i pod názvem čínská datle. Jujuba je také zařazena mezi adaptogeny. Je zdrojem esenciálních nenasycených mastných kyselin, aminokyselin, bílkovin, vitamínů, minerálů a dalších účinných látek. Díky unikátní kombinaci ženšenu a jujuby dochází k násobení jejich účinků na lidské zdraví.

A jak čaj z ženšenu chutná? Má specifickou lahodnou chuť. Pro ženšenový kořen je charakteristické příjemné a velmi specifické aroma s typickou temperamentní a hlubokou chutí, která je na konci mírně nahořklá. Většina lidí, kteří ochutnají takový čaj poprvé, může být příjemně překvapena, že i zdravé věci chutnají lahodně.

Odborná spolupráce:

PharmDr. Lucia Havlíková

Vystudovala Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové, kterou úspěšně ukončila následným absolvováním postgraduálního doktorandského studia. Pracovala u různých farmaceutických společností v oblasti onkologie, revmatologie, dermatologie a interny jako medicínský poradce. Díky své práci má bohaté zkušenosti ve zdravotnictví. Spolu s Líbou Drdákovou stojí za projektem Pure District.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).