Hlavní navigace

7 letních pohrom pro oči

21. 6. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V letních měsících na naše oči číhá řada nebezpečí. Oční lékařky radí, co dělat, abyste rizikům předešli. Jak nejlépe poskytnout svým očím první pomoc?

Nejen slunce, ale i úrazy, klimatizace nebo alergie ohrožují v letních měsících náš zrak. Léto také přináší zvýšené riziko zánětů. V některých případech si poradíme sami, například při podráždění kouřem od táboráku, jindy musíme neodkladně vyhledat lékaře.

Sportování, zahradničení nebo kutilské práce jsou v letních měsících častější a může při tom snadno dojít k poškození zraku. Například je mnoho úrazů způsobeno broušením, kdy cizí tělísko vnikne do oka. Lékař musí toto tělísko odstranit, ale vzniklou ránu je nutné velmi pečlivě hlídat a aplikovat antibiotické kapky či masti, aby nedošlo k následné infekci.

Co se dozvíte v článku
  1. Předmět nikdy nevytahujte z oka sami   
  2. Práce s chemikáliemi
  3. Klimatizace vysušuje oči
  4. Sluneční brýle chrání před šedým zákalem
  5. Výplachy z bylinek pomohou proti alergiím
  6. Infekční oční záněty
  7. Sinice v přírodních vodách
  8. Mějte vždy u sebe…

Předmět nikdy nevytahujte z oka sami   

Poranění ostrým předmětem je velmi nebezpečné, protože může vést k dlouhodobým problémům v podobě zánětu rohovky. „Poraněné oko vykapejte sterilizujícími očními kapkami a vyhledejte lékaře. Pokud zůstane nějaký předmět zapíchnutý v oku (například jehličí, tříska, drobné střípky), nikdy se nesnažte vyjmout jej z oka sami. Zasažené oko pouze překryjte sterilním obvazem nebo kapesníkem a vyhledejte lékaře,“ radí Eva Jerhotová, lékařka Oční kliniky NeoVize Praha.

Stejně tak může být oko poraněno i tupým předmětem, kdy dochází k vnitřnímu zranění oka či jeho pohmoždění. I v tomto případě navštivte lékaře.

Práce s chemikáliemi

Většina chemikálií, se kterými jsme v dennodenním kontaktu, může náš zrak poškodit, pokud se v menším či větším množství dostane do našeho oka. Proto je důležitá prevence, tedy ochrana: „V případě zasažení oka jej vypláchněte co největším množstvím vlažné vody, ale slabým proudem, od vnitřního koutku směrem ven. Při manipulaci s nebezpečnými chemikáliemi si vezměte ochranné (nebo alespoň dioptrické) brýle,“ doporučuje Eva Jerhotová.

Klimatizace vysušuje oči

V letních vedrech je klimatizace pomocníkem, který dokáže příjemně zchladit. Osvěžující vzduch si ovšem může vybírat také svou daň. Může pak docházet k nejrůznějším zdravotním obtížím od angíny až po suché a podrážděné oči.

Myslete proto na důležité zásady: pravidelně místnost větrejte, nenechávejte klimatizaci (ani větrák) foukat přímo na sebe, nenastavujte klimatizaci na příliš nízké teploty (rozdíl v místnosti a venku by neměl překročit 5 °C) a klimatizaci pravidelně čistěte. Zároveň vlhkost vzduchu udržujte mezi 40–50 %, aby oči tolik neosychaly. Úlevu podrážděným očím lze poskytnout kapáním umělých slz.

„Často kvůli klimatizaci trpí očí, zejména při dlouhém pobytu v klimatizovaném prostoru a při namáhavých činnostech, jako je práce s počítačem. Dochází k osychání povrchu oka – spojivky a rohovky. Náchylnější bývají oči, které mají sníženou schopnost tvorby slz či zhoršenou kvalitu slzného filmu, uvádí lékařka Jana Mikšovská z Oční kliniky NeoVize Praha.

V klimatizovaných prostorech očí pálí, pacienti často popisují pocit písku v očích a paradoxně dochází i ke zvýšenému slzení očí. U očí s alergickými záněty spojivek může dojít v klimatizovaných prostorech ke zhoršení alergických projevů, které se projevují zejména svěděním očí. U moderních klimatizací lze již kromě teploty vzduchu nastavit i vlhkost vzduchu tak, aby nedocházelo k nadměrnému osychání sliznic těla a očí.

Sluneční brýle chrání před šedým zákalem

Zejména intenzivní sluneční záření ve vyšší nadmořské výšce nebo u moře může způsobit bolestivé poškození oční rohovky, které může být komplikováno infekcí s trvalými následky. Dlouhodobé dávky neviditelného UV záření navíc mohou zvyšovat riziko vzniku šedého zákalu nebo poškodit sítnici. I v našich zeměpisných šířkách nezapomínejte oči chránit a myslete také na to, že sluneční paprsky se odrážejí od okolního prostředí, zvláště od vodní hladiny. Mimo uvedených potíží s očima mohou také způsobit popáleniny očních víček.

„V létě vzhledem k riziku vysoké expozice UV záření doporučujeme neodkládat sluneční brýle. Jinak hrozí riziko dráždění, akutní keratopatie, zánětu, rozvoje šedého zákalu nebo i problémy s centrem sítnice. Na oční víčka a oční okolí žádné běžné opalovací přípravky nepatří, oči zastiňujte brýlemi a pokrývkou hlavy,“ upozorňuje Eva Jerhotová.

Sluneční brýle nejenže zlepšují vidění, ale hlavně chrání před oslněním, větrem a také jsou pomůckou poskytující ochranu před zraněním kamínkem, prachem, drobným hmyzem, které vám mohou vletět do oka. Pokud se běžně neobejdete bez dioptrických brýlí, může pro vás být léto celkem náročným obdobím. Brýle obtěžují při koupání i při sportu. „Řešením sice mohou být sluneční dioptrické brýle, ovšem musíte počítat s tím, že pokud se zdržíte do večera, měli byste u sebe mít také brýle s čirými čočkami. Nebo si můžete pořídit sluneční klip, který nasadíte na vaše dioptrické brýle. Ale je tu ještě další možnost – laserová refrakční operace, která zbaví dioptrií,“ dodává docentka Šárka Skorkovská, primářka Oční kliniky NeoVize Brno.

Laserové operace očí se díky moderní medicíně staly rychlým a bezbolestným řešením, které zjednodušuje život lidem s dioptrickou vadou. Takzvaný femtosekundový laser umožňuje provést zákrok velmi přesně a bez použití skalpelu či šití. Díky tomu pacient už druhý den po operaci vidí zcela normálně a do čtrnácti dnů může vykonávat veškeré činnosti bez omezení.

Výplachy z bylinek pomohou proti alergiím

Svědění a pálení, otékání, slzení… Pro oči alergiků představuje jaro a léto zatěžkávací zkoušku. Pobyt venku může být „potrestán“ nepříjemnými projevy, které znepříjemňují každodenní život.

Rozhodně si oči nemněte, jelikož tím uvolníte ještě více dráždivých látek. Úlevu mohou poskytnout také výplachy a obklady s odvary bylinek, jako jsou kupříkladu světlík lékařský, heřmánek, jitrocel, řepík lékařský, měsíček lékařský či maliník. Pokud potíže přetrvávají déle než tři dny, navštivte očního lékaře. Jestliže patříte mezi alergiky, vyhněte se kontaktním čočkám.

Při alergiích je spojivka často oteklá a podrážděná a víčka mohou být změněna, takže kontaktní čočky v oku dráždí. Raději sáhněte po brýlích, anebo si nechte dioptrie odstranit laserovou refrakční operací.

„Oční alergie je důsledkem poruchy imunitního systému. Naše oči při ní reagují na alergeny, jako je například pyl, plíseň, srst zvířat nebo roztoči. V momentě, kdy se alergeny dostanou do očí, způsobí podráždění oční spojivky, která se zanítí. Oči začnou svědět, pálit nebo opuchat. Nejdůležitější je zamezení kontaktu s alergenem, takže v době maximálního výskytu pylových zrn či jiných alergenů v ovzduší je nejlepší vycházet ven co nejméně. Při příchodu domů pak je vhodné oči důkladně propláchnout, ale ideální je osprchovat se celý a nejlépe i vyměnit oblečení. Pokud jezdíte autem, neměli byste šetřit ani na kvalitních pylových filtrech a jejich časté údržbě,“ radí Eva Jerhotová.

Infekční oční záněty

Oční záněty nemusí být jen alergického původu, ale také infekční, jejichž příčinou jsou mikroorganismy v podobě virů, bakterií nebo třeba plísní. V takovém případě bývá otok oka tvrdý, červený a teplý.

Zvýšené riziko zánětů hrozí uživatelům kontaktních čoček, protože při manipulaci s čočkou se mohou nechtěně škrábnout do rohovky a zanést tam infekci, která se v čočkách snadno usídlí. Jakékoliv neléčené záněty mohou mít i dlouhodobé dopady.

„Když potíže trvají půl dne, většinou je člověk neřeší. Je ale dobré se na své oči pozorně podívat. Pokud je máte jen mírně zarudlé a je v nich vodnatý nebo hlenový sekret, většinou to nebývá nic vážného a často se dá situace zvládnout jednoduchými adstringentními nebo dezinfekčními kapičkami dostupnými v lékárně bez předpisu,“ říká Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize.

Jen malá část zánětů spojivek je bakteriálního původu. Ta se u většiny projevuje žlutým mazlavým sekretem. Pokud se tento sekret v očích objeví, je to rozhodně okamžik, kdy k lékaři určitě jít, protože tento zánět se obyčejnými kapičkami z lékárny nevyléčí. „Může se naopak rozšířit, mikroorganismy se pomnožit a zasáhnout třeba i rohovku. Takže v takovém případě k lékaři určitě jděte, aby se zahájila antibiotická kapková léčba,“ doporučuje primářka.

Sinice v přírodních vodách

Jednobuněčné bakterie obvykle žijí v koloniích a mohou se hromadit v podobě takzvaného vodního květu. Nejvíce jimi bývají zamořené stojaté vody v druhé půlce prázdnin – tedy v srpnu až začátku září.

Jejich přítomnost ovšem nemusí být vždy viditelná, proto v létě sledujte informační portál Ministerstva zdravotnictví ČR www.koupacivody.cz, kde lze sledovat aktuální kvalitu vody ve volné přírodě. Sinice obsahují látky způsobující alergie – po vykoupání v takové vodě se mohou objevit vyrážky, rýma, ale také zarudlé oči.

Toxiny mohou způsobit i střevní či žaludeční potíže, bolesti hlavy nebo jaterní problémy.  „Alergie se projevují jednak svěděním a pálením očí, někdy i zarudnutím očí se zvýšenou sekrecí. Jako první pomoc je nejvhodnější vypláchnout oči čistou vodou, lépe borovou vodou nebo speciálními dezinfekčními očními kapkami. Pokud nejsou přítomny další oční potíže, není nutná další léčba. Ale v případě přetrvávajících potíží je vždy vhodné navštívit očního lékaře kvůli vyloučení poškození rohovky,“ upozorňuje Jana Mikšovská.

Mějte vždy u sebe…

Pokud vyrážíte na dovolenou, jistě máte u sebe lékárničku s důležitými medikamenty, stejně tak je autolékárnička povinnou výbavou každého vozu. Ale i v případě, že se chystáte na výlet, vytvořte si alespoň malou KPZ – krabičku poslední záchrany. Mimo jiné do ní vložte:

  • Oční kapky či borovou vodu: Pokud dojde k podráždění oka anebo vniknutí drobných nečistot (třeba právě vlétnutí mušky pod víčko), vypláchněte oko kapkami.
  • Sterilní gázový polštářek: Jestliže dojde například k zapíchnutí jehličí či střepu do oka, nikdy jej nevyjímejte, ale oko přikryjte sterilním polštářkem či obvazem a vyhledejte odbornou pomoc. Sehnat můžete i speciální sterilní oční polštářky s náplastí, které padnou kolem očního prostoru.
  • Obvaz: Při poranění ostrými předměty aplikujte takzvaný binokulární obvaz, při kterém jsou zavázány obě oči, čímž se znehybní. 
  • Kapky s antihistaminiky: Platí v případě, že jste alergik a hrozí otok očí kvůli kontaktu s alergenem. 
  • Náhradní brýle: Lidé s dioptrickou vadou by u sebe měli mít vždy náhradní brýle pro případ, že se brýle rozbijí nebo ztratí, což se na dovolených často stává… Zvláště řidiči by na toto měli myslet!
  • Mobilní telefon: V případě závažnějšího poranění oka či jeho poleptání neváhejte volat 155 – anebo ještě lépe si nainstalovat aplikaci Záchranka, která dokáže automaticky identifikovat vaši polohu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).