Hlavní navigace

Při operaci šedého zákalu se mění zakalená čočka za umělou. Cena za levné čočky je vysoká

7. 2. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Po šedesátce patří šedý zákal k nejčastějším očním onemocněním. Nemoc, která dříve způsobovala slepotu, však lze díky moderní medicíně řešit operací, při níž je z oka odstraněna zakalená čočka a nahrazena umělou. Dávejte si ale pozor, co vám implantují do oka.

Aby bylo po operaci šedého zákalu následné vidění opravdu bez komplikací, je zapotřebí dbát na kvalitu nové nitrooční čočky. Nenechte se proto napálit a zajímejte se o to, jaký výrobek vám bude implantován, doporučují odborníci Oční kliniky NeoVize.

Co se dozvíte v článku
  1. Šedý zákal: bez umělé čočky až 10 dioptrií
  2. Na co se ptát? Na materiál i zemi původu
  3. Co hrozí při použití levných čoček
  4. Šetřit se nevyplatí
  5. Jaký typ nitroočních čoček je pro vás ideální
  6. Díky operaci a vhodné čočce se lze zbavit i brýlí

Šedý zákal: bez umělé čočky až 10 dioptrií

Šedý zákal je oční choroba, při které dochází ke zkalení přirozené oční čočky. To má za následek zhoršující se vidění a může vést až k úplné slepotě. Řešením je rychlá a bezbolestná operace, během které chirurg z oka odstraní zkalenou oční čočku a na její místo implantuje čočku umělou, která má podobnou optickou mohutnost jako ta přirozená.

„Kdyby se do oka umělá čočka nevložila, pacient by v oku neměl žádný zaostřovací mechanismus, a tím pádem by měl kolem deseti dioptrií,“ upozorňuje doc. Šárka Skorkovská, primářka Oční kliniky NeoVize Brno.

Výhodou umělé nitrooční čočky je, že může navíc korigovat jakékoli dioptrie a tím zbavit pacienta šedého zákalu a zároveň i brýlí. Je tu ovšem jedno velké ale. Tím je kvalita čočky, která je do oka vložena. Implantace nitroočních čoček pochybného původu může totiž podle lékařů nadělat více škody než užitku…

Na co se ptát? Na materiál i zemi původu

Kvalita nitroočních čoček je téma, které vzbuzuje debaty. I v České republice se totiž objevily případy, kdy byly pacientům implantovány čočky původem z Indie, jejichž kvalita je podle oslovených odborníků diskutabilní. Senioři s šedým zákalem přitom často nevědí, jaké mají možnosti a na co by si měli dát pozor.

„Pacient by se vždy před operací měl ptát, o jak kvalitní implantát jde. Může si zjistit, jaký je jeho materiál – nejlepší jsou hydrofobní akrylát nebo hydrofilní akrylát s hydrofobním povrchem, ty vykazují nejlepší dlouhodobou čirost materiálu. Doporučuji také zeptat se na výrobce čoček a ověřit si, jestli jde o renomovaného výrobce používaného ve světě v širším měřítku s dobrými pooperačními výsledky. Může rovněž napovědět země původu výroby čoček,“ vypočítává primářka pražské kliniky NeoVize Lucie Valešová, na jaké otázky se při diskuzi s očním lékařem před samotnou operací zaměřit.

Výběr nitrooční čočky je přitom důležité rozhodnutí, protože umělá čočka zůstává v oku po zbytek života. Jak upozorňuje primářka Skorkovská, explantace čočky neboli její vynětí z oka se provádí pouze ve výjimečných případech. Proto je stěžejní věnovat informacím o čočce dostatek pozornosti. „Kvalitní nitrooční čočky jsou měkké akrylátové čočky, které nepodléhají v oku biodegradaci a jsou velmi dobře snášeny bez zánětlivých reakcí. Nepotřebují ani žádnou údržbu,“ dodává lékařka.

Co hrozí při použití levných čoček

Při použití nekvalitních čoček hrozí pacientům komplikace, které mohou vážně narušit jejich budoucí vidění. Jedním z problémů může být fakt, že dioptrická hodnota zapsaná na použité čočce, respektive na kartičce, kterou by každý pacient měl dostat, neodpovídá reálné dioptrii.

„To znamená, že po operaci můžete mít plus minus několik dioptrií jinak, než je plánované. Další nevýhodou je, že materiál nemusí vykazovat dlouhodobou průhlednost a čirost a může se zanést například kalcifikacemi a ztratit svoji průhlednost. To způsobí horší vidění,“ upozorňuje primářka Valešová.

Nekvalitní materiály nitroočních čoček mohou být také příčinou zvýšeného výskytu tzv. druhotného šedého zákalu. Ten způsobuje opětovné zašednutí vidění za několik měsíců až let po operaci. Některé levné implantáty mají rovněž nerovný povrch čočky, který má být ve skutečnosti zcela hladký, aby plnil perfektně funkci optického rozhraní, a tím směroval paprsky obrazu přesně na místo nejostřejšího vidění do ostrého kvalitního obrazu. Toto u levných čoček není garantováno, obraz, a tedy i vidění mohou být tím pádem nekvalitní.

Šetřit se nevyplatí

Jaká čočka byla do oka vložena při operaci, by mělo být jednoznačné z lékařské dokumentace. Navíc má každá čočka buď kartičku, kterou pacient dostává, nebo nálepku. Na nich je jasně uveden název a výrobce čočky. Tím si sice můžete veškeré informace ověřit, ale zpětně je již pozdě něco napravit.

„Je vždy velký problém řešit stížnosti po již provedené operaci. Samozřejmě existuje soudní cesta, ale mnohem lepší je vybrat si kliniku, kde pracují s kvalitními materiály osvědčených firem a neexperimentují s levnými neověřenými čočkami,“ varuje MUDr. Valešová.

Při získávání informací před operací by se měl pacient ptát i na samotný průběh operace oka, pooperační léčbu a pooperační režim. Vzhledem k náročnosti reoperace by si měl také důkladně rozmyslet, který typ nitrooční čočky mu bude vyhovovat. Důležitou roli přitom hraje rozhodnutí, jaký by měl být dioptrický stav oka po operaci šedého zákalu. „Implantací nitrooční čočky se může pacient zbavit oční vady, kterou měl před operací, tak, aby například viděl do dálky bez brýlí a používal brýle jen na čtení, nebo zda se chce úplně zbavit závislosti na brýlích a vidět na dálku, do blízka a na střední vzdálenost bez brýlí,“ vysvětluje doc. Skorkovská.

Jaký typ nitroočních čoček je pro vás ideální

Díky neustále se rozvíjejícím možnostem medicíny se rozšiřuje rovněž nabídka nitroočních čoček. Pacienti si mohou vybrat umělou oční čočku podle toho, jaká oční vada je trápí. Nejčastěji využívaná je monofokální čočka korigující vidění na jednu vzdálenost, buď na blízko, nebo do dálky. Ta je hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Druhy nitroočních čoček

  • monofokální čočky – základní, nejčastěji využívané čočky korigují vidění na jednu vzdálenost, buď na blízko, nebo do dálky,
  • bifokální čočky – zlepšují vidění na čtení a do dálky,
  • trifokální čočky – korigují vidění na všechny tři zaostřovací vzdálenosti: na čtení, na střední vzdálenost (počítač) i do dálky,
  • torické nitrooční čočky – vhodné pro osoby s astigmatismem, korigují cylindrické dioptrie.

„Již od roku 2008 používáme na našich klinikách jako základní nitrooční čočku, za kterou si pacient nedoplácí, čočku AcrySof Natural. Vzhledem k vývoji v oblasti čoček dnes však tuto čočku nepoužíváme jako náš nejlepší produkt, ale jen jako základní, byť velmi kvalitní čočku. Jako čočku první volby máme asférickou čočku Alcon Clareon,“ uvádí Petr Kocian, ředitel sítě očních klinik NeoVize. „Tato čočka je sice za doplatek čtyři tisíce korun, ale je tím nejlepším, co je v oblasti monofokálních čoček dnes dostupné. Má vylepšenou asférickou optiku, žlutý filtr modrého světla, který chrání sítnici, a je to jednokusová čočka s perfektní stabilitou,“ dodává.

Galerie: Šedý zákal – jakou čočku vybrat?

Díky operaci a vhodné čočce se lze zbavit i brýlí

Vedle monofokálních čoček existují také čočky bifokální, zlepšující vidění na čtení a do dálky, a trifokální, korigující vidění na všechny tři zaostřovací vzdálenosti: na čtení, na střední vzdálenost (počítač) i do dálky. „Pokud pacienta trápí astigmatismus, může zvolit torickou nitrooční čočku, která koriguje cylindrické dioptrie. Důležitá je i asférická úprava čočky, která přináší lepší vidění za zhoršených světelných podmínek, třeba při večerním řízení nebo při sledování televize,“ popisuje oftalmoložka Šárka Skorkovská.

Volba špatné čočky nebo implantace nekvalitní nitrooční čočky může být pak příčinou, proč operace nepřinese pacientovi kýžený efekt. Podle výzkumu, který ke konci minulého roku provedla agentura STEM/MARK pro oční kliniky NeoVize, zaznamenalo pozitivní změnu ve vidění po operaci šedého zákalu 86 % pacientů. U každého desátého však nenastala operací žádná změna a 4 % z oslovených respondentů dokonce uvedli, že pocítili změny k horšímu, například se u nich objevily nové oční problémy.

Tyto potíže mohou jít na vrub právě skutečnosti, že si tito respondenti špatně zvolili nitrooční čočku – ať už z důvodu, že jim nebyla nabídnuta prémiová čočka, dostali nekvalitní implantát, anebo jim důležitost volby čočky nebyla řádně vysvětlena, a jejich očekávání tudíž mohlo být odlišné od reality. Tento problém může nastat například při volbě monofokální čočky, kdy je třeba si uvědomit, že nutnost nadále nosit brýle přetrvá i po zákroku.

Odborná spolupráce:

Bc. Petr Kocian, MHA

Spoluzakladatel sítě očních klinik NeoVize, generální ředitel NeoVize Group


Doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc.

Primářka Oční kliniky NeoVize Brno


MUDr. Lucie Valešová

Primářka Oční kliniky NeoVize Praha

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).