největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Jídlo
»
Co jíst
Co jíst
1 531
–
1 560
/
4 990
První strana
Předchozí strana
40
50
51
52
53
54
60
Následující strana
Poslední strana
Pokud jde o sůl, v Evropě patříme k nejhorším. Můžou za to rohlíky
Sůl patří podle odborníků Evropské komise mezi nejdůležitější rizikové stravovací faktory ve výživě. A v České republice je příjem soli, respektive sodíku, obrovský. Hlavním zdrojem soli v potravinách je u nás pečivo a masné výrobky.
Redakce
14. 1. 2020
Sýrové fondue: základní recept vychází ze švýcarské tradice
Jak připravit přátelům nebo rodině sýrové fondue? Co je k němu všechno potřeba a jaké sýry se na jeho výrobu nejvíce hodí? Radili jsme se odborníkem, který nám navíc prozradil, čím sýrové fondue ideálně zapít.
Kateřina Čepelíková
14. 1. 2020
Zkreslené představy o moci superpotravin
Mnozí žijí s utkvělou představou, která vypadá nějak následovně: Své tělo nadopuji vitaminy a všemožnými superpotravinami, čímž se uchráním nejen před chřipkou, ale i mnohem vážnějšími chorobami. Reklama superpotraviny vychvaluje do nebes, odborníci jsou ovšem více než skeptičtí.
Eva Dandová
13. 1. 2020
Francie zakázala biozeleninu ze skleníků
Komentář
KOMENTÁŘ – Francie přistoupila v rámci ekologie k novému opatření. Zákaz prodeje biozeleniny z běžných skleníků je nicméně zcela kontraproduktivní.
Petr Havel
10. 1. 2020
Hygiena kontrolovala hranolky v pražských restauracích
Akrylamid je riziková látka, která vzniká při smažení, pečení nebo pražení určitých potravin. Nejvyšší množství obsahují nevhodně připravené hranolky. Hygienici prověřovali přítomnost této látky v pokrmech pražských provozoven.
Redakce
9. 1. 2020
Zájem o biopotraviny se zvyšuje až o stovky procent
Někteří je v obchodech přehlížejí, jiní se ušklíbají, další je vyloženě vyhledávají. Počet těch posledně jmenovaných, kteří si vybírají biopotraviny, stále roste. Díky příznivé ceně a chuti.
Kateřina Čepelíková
9. 1. 2020
Stojí několik set korun, ale pravá vanilka to není
Vanilka patří k nejdražším potravinářským ingrediencím na světě. Mnohdy je proto předmětem falšování. Jeden takový produkt je nyní na našem trhu, upozorňuje potravinářská inspekce.
Redakce
8. 1. 2020
Genetika místo chemie: nové šlechtitelské metody mění potraviny
Veřejnost obvykle žije v představách, že mezi geneticky modifikované plodiny patří především sója nebo kukuřice, spektrum upravených komodit je ovšem mnohem širší. A nejde zdaleka jen o GMO (geneticky modifikované organismy). Mezi nové techniky šlechtění rostlin patří například metoda CRISPR (editace genů).
Petr Havel
8. 1. 2020
Proč kalorie nerovná se kalorie
Je počítání kalorií důležité, nebo zbytečné? A dále – záleží na tom, z jakých zdrojů tyto kalorie čerpáme? Pravda je někde uprostřed, od každého názoru si můžeme něco užitečného vzít a s ničím to nepřehánět.
Michaela Polcarová
7. 1. 2020
Nejhorší potraviny roku 2019
„Kauza polského masa byla jako ze středověku,“ říká šéf odboru SZPI. Potravinářská inspekce ještě nemá za rok 2019 uzavřena všechna data, ale jak uvedla exkluzivně pro server Vitalia.cz, předpokládá výrazně lepší výsledky než v roce 2018.
Lenka Krbcová
6. 1. 2020
Je novoroční detox nutnost, nebo nesmysl?
K nejčastějším novoročním předsevzetím patří „být zdravý“. Mnoho lidí se tak pouští do nejrůznějších očistných kúr a detoxikací, které jim mají pomoci ke štíhlejší postavě, mladistvějšímu tělu nebo krásnější pokožce.
Redakce
3. 1. 2020
Hubnutí pro muže – zcela jiné než u žen
Jak hubnou muži? Rychleji než ženy, ale odhodlávají se déle. Mediální tlak na štíhlost se jich příliš netýká, když už něco chtějí, jsou to svaly. Je-li řeč o dietách, je to vždy spíš v ženském kontextu.
Tereza Víchová
2. 1. 2020
Nejčtenější články roku 2019
Vážení a milí čtenáři, redakce serveru Vitalia.cz vám přeje šťastné vykročení do nového roku. A pokud jste v uplynulém roce minuli některé články, přinášíme vám výběr těch, které zaujaly nejvíce čtenářů.
Redakce
1. 1. 2020
Rakletování: tavení sýrů, kterému přijdete na chuť
Rakletování, to je vlastně takové zimní grilování. Všichni se sejdeme u jednoho roztopeného grilu, ale neopékáme hovězí ani rybu, ale tavíme sýry, různé druhy sýrů. A těmi pokrýváme brambory nebo chleba. Ó, jaká lahoda.
Kateřina Čepelíková
30. 12. 2019
Nejčastější novoroční předsevzetí pro rok 2020
Zhubnout, jíst zdravě a méně se stresovat. První místa v žebříčku novoročních předsevzetí patří zdravému životnímu stylu. U předsevzetí to většinou i končí, ukázal průzkum.
Redakce
28. 12. 2019
Mravenci, koaly, lvi a šimpanzi. 4 typy pracovníků mají odlišné sklony k tloustnutí
Méně jez a hodně se hýbej. Tak zní základní rady pro ty, kdo by rádi shodili pár kilo. Vědci teď ale přišli na to, že je to s hubnutím o něco složitější.
Veronika Šmídová
27. 12. 2019
Jak nepokazit vánoční smažení? Z pánve nesmí stoupat kouř
Bez typické vůně, která se line z pánve s řízky a kaprem, si asi ty pravé Vánoce nelze představit. Správně připravená smažená dobrota ale není samozřejmost. Zkazit ji může třeba špatná kvalita strouhanky nebo způsob přípravy masa a smažení.
Tereza Víchová
23. 12. 2019
Proč na Vánoce pomáhá zacvičit si před jídlem
Během vánočních příprav a svátků samotných není snadné odolat všem pokušením. Najít si v tomto hektickém období, pro mnohé plném nákupů a setkání, čas na cvičení je mnohdy velmi náročné. Zde je 7 tipů, jak o svátcích zůstat fit.
Samantha Clayton
21. 12. 2019
Vinná klobása je vánoční klasika. Má být obalená?
Ve většině domácností si drží čestné třetí místo na žebříčku štědrovečerních dobrot. Po kapru a řízcích je vinná klobása stálicí, která k Vánocům a zimnímu období vůbec prostě patří. Máme ji smažit, nebo péct? Obalit v mouce, nebo ne? A jak poznat dobrou?
Tereza Víchová
20. 12. 2019
Bez Éček. Označení, které (zatím) neznamená vůbec nic
Jedním z nejrozšířenějších tvrzení jak na obalech potravin, tak při prodeji nebaleného zboží, na trzích, případně v restauracích, jsou sdělení obvykle formulovaná do sloganu „bez Éček“. Pravidla pro podobné označování se od dubna 2020 zpřísní.
Petr Havel
19. 12. 2019
Zákeřné Vánoce: Depresi můžeme mít i ze smaženého a tučného jídla
Na vznik deprese může mít vliv i přejídání a nevhodný jídelníček. Jak se ale zařídit o Vánocích, svátcích typických tím, že občas až nezřízeně hodujeme? Místo kapra si dejte lososa a rozhodně zapomeňte na celodenní půst i pivo „na trávení“.
Tereza Víchová
19. 12. 2019
Poslanci navrhli úplný zákaz klecových chovů slepic
Aktualita
Skupina poslanců dnes ohlásila předložení pozměňovacího návrhu k novele zákona na ochranu zvířat, který by vedl k úplnému zákazu klecových chovů slepic od roku 2027. Reagují tak na dlouhodobou kritiku klecových chovů ze strany ochránců i odborníků na welfare zvířat, veřejné mínění i celoevropský trend.
Kateřina Čepelíková
18. 12. 2019
Nejdůležitější věc u bramborového salátu
Jednou byl moc hořký, loni dost sladký, a když jsem přidala trochu víc jogurtu, tak všichni brblali. Bramborový salát je věda, ale šéfkuchař Petr Stupka nám poradil, jak se vyvarovat nejčastějších chyb.
Kateřina Čepelíková
18. 12. 2019
Střeva jsou klíčová pro naši imunitu
Klíčovým orgánem imunity jsou střeva. Ovlivňují tvorbu bílých krvinek a učí obranyschopnost správně fungovat.
Bohumil Ždichynec
17. 12. 2019
Chia semínka – mýlíme se v tom, že jsou zdravá?
Superpotravina s blahodárnými účinky, vhodná i pro hubnutí. Nebo chemický koktejl s nežádoucími dopady a nově zmiňovaným rizikem tvorby akrylamidu? Jak to bývá, pravda o chia semínkách je někde uprostřed.
Petr Havel
17. 12. 2019
Pro diabetiky je hubnutí obtížnější. Co jim pomůže?
Nová moderní léčba nejenom snižuje hladinu cukru v krvi, ale podporuje také zdraví srdce a do třetice pomáhá diabetikům právě s hubnutím. Proto ji také lékaři označují jako 3 v 1. Léky ale nejsou vše.
Lenka Krbcová
17. 12. 2019
Zdravé cukroví, co nevypadá zdravě a chutná
Když cukroví vypadá až moc zdravě, příznivci klasiky se mu obloukem vyhýbají. Nalákejte je na moc dobré, jednoduché, a přitom zdravé cukroví, díky němuž budou jen spokojeně a s plnou pusou mumlat: „Hmm, dobrý…“
Kateřina Čepelíková
16. 12. 2019
Nabízejí prodej masa z domácího chovu, veterináři hospodářství hledali marně
Aktualita
Veterinární správa upozorňuje na případ z Prahy, kdy se z inzerátů na prodej domácí drůbeže vyklubalo něco zcela jiného. Problém je však širší a je třeba si dávat pozor, od koho maso kupujeme.
Redakce
13. 12. 2019
Letos už vánočku nespálím
Vánoce se spálenou, nedopečenou nebo k boku svezlou vánočkou, ty už jsme zažili všichni. Letos to bude jiné, letos bude vánočka světlá, propečená, voňavá a vláčná. I když mám troubu, která peče jako ďas.
Kateřina Čepelíková
13. 12. 2019
Jak si doma uvařit kraba
Jak dlouho se vaří krab? Častý dotaz, kolem něhož panují některé mýty. Uvařit kraba není nic složitého a jde to rychle, i když se jedná o větší kus.
Petr Havel
12. 12. 2019
1 531
–
1 560
/
4 990
První strana
Předchozí strana
40
50
51
52
53
54
60
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
PODCAST: Zahoďte všechny cigarety. Nezkoušejte jen snížit počet
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji