největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
recepty
recepty
31
–
60
/
101
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
Následující strana
Poslední strana
Spotřebujte jídlo, které vám zbylo po Velikonocích. Z mazance udělejte french toast, z vajíček pomazánku
Jedno vyhozené vejce znamená 196 litrů vyplýtvané vody. I tahle jednoduchá a nijak pěkná matematika patří k Velikonocům. Tedy v případě, že se vám nepodaří spotřebovat všechhno připravené jídlo a museli byste něco vyhodit. Vodní stopa se nevyhýbá ani tradičním velikonočním potravinám.
Redakce
22. 4. 2025
Pokud nevíte, co s vykoledovanými vejci, zkuste vajíčkovou tlačenku nebo vajíčkové karbanátky
Po Velikonocích bývá lednice plná natvrdo vařených vajec, která už nikdo nechce ani vidět, natož jíst. Nenechte je zbytečně zkazit, zkuste z nich připravit tradiční českou pochoutku, kterou je vajíčková tlačenka. Tento pokrm můžete uchovávat v lednici s klidným svědomím několik dní a lze jej podávat jako předkrm, lehkou večeři nebo svačinu do práce.
Věra Krásová
22. 4. 2025
Recept na boží milosti: stačí pár základních ingrediencí. Přidat můžete pivo, nebo rum
Boží milosti plnily talíře při různých příležitostech, ať už šlo o masopust, Velikonoce nebo třeba svatby. Povětšinou se spojují s masopustem. Velikonoční boží milosti je pak zvykem podávat na Velikonoční pondělí. K jejich přípravě je třeba notná dávka zručnosti a trpělivosti. Přidat se do nich může rum, ale také kupříkladu pivo.
Dominika Nováková
20. 4. 2025
Velikonoční pečení: Vyzkoušejte slané špenátové šneky, mechovou roládu a hnětýnky pro koledníky
Velikonoce jsou oslavou jara. Jako takové by pochoutky na ně připravované měly hrát všemi barvami a šetřit by se nemělo ani na zdobení. Pravdou je, že příprava na tyto svátky se obvykle točí především kolem sladkého pečiva, ale zkrátka nemusí přijít ani ten, který si na sladké moc nepotrpí. Níže vám představíme tipy na slané pečení či zdravější formu sladkostí.
Dominika Nováková
18. 4. 2025
Nejlepší velikonoční nádivka má vonět po bylinkách. Peče se na Bílou sobotu
V mnoha domácnostech je hlavním hrdinou velikonoční tabule nádivka. Tento voňavý, nadýchaný pokrm je plný jarních bylinek a dá se připravit ve variantě s masem i bez něj. Pokud v rodině nemáte žádný recept, který se dědí z generace na generaci, můžete vyzkoušet ten náš.
Věra Krásová
18. 4. 2025
Mazanec se na Boží hod nechával světit v kostele. Zkusit můžete kynutou i nekynutou variantu
Svěceník, plecovník nebo velikonoční chléb, to jsou názvy tradičního pečiva, které se připravuje zpravidla na Bílou sobotu. Vy jej však budete znát spíše pod názvem mazanec. Tento sváteční moučník má dlouhou tradici, která dle dostupných zdrojů sahá až do středověku. Nejčastěji se připravuje z kynutého těsta, avšak můžete se setkat i s jeho nekynutou variantou.
Věra Krásová
17. 4. 2025
Upečte si velikonoční perníčky, které jsou hned měkké. Do těsta více vajec a méně medu
Nejen na Vánoce, ale i na Velikonoce se tradičně pečou perníčky. Většina lidí dává přednost těm hned měkkým, do kterých patří hodně vajec a méně medu. Perníčky je tak možné konzumovat okamžitě po upečení a ozdobení.
Dana Široká
17. 4. 2025
Velikonoční jidáše se tradičně připravují na Škaredou středu. Vyzkoušejte hrnkový recept
Mezi tradiční velikonoční pokrmy, na kterých si pochutnají zejména milovníci sladkého, patří jednoznačně jidáše. Jedná se o kroucené pečivo z kynutého těsta, které má lidem připomínat Jidášovu zradu vůči Ježíši Kristu. Kromě toho, že je tento typ pečiva velice chutný, také krásně ozdobí velikonoční tabuli. Pojďme si společně upéct tento tradiční velikonoční moučník.
Věra Krásová
16. 4. 2025
Vyzkoušejte osvědčené recepty na velikonočního beránka, kterému se hlava neutrhne
Velikonoční beránek se po právu považuje za zlatý hřeb velikonoční hostiny. Upéct ho si vyžaduje opravdový kumšt. Příprava těsta přitom není složitá, zádrhel přichází až při vyklopení beránka z formy. Často se totiž stává, že ve formě část těsta zůstane nebo se beránkovi po vyklopení ulomí třeba hlava. Klíčem k úspěchu je dobře vymazaná forma.
Dominika Nováková
15. 4. 2025
Medvědí česnek je nejlepší čerstvý. Zkuste recept na pesto a pomazánku
Medvědí česnek je bylinka známá svými zdraví prospěšnými účinky. Pokládá se za přírodní antibiotikum, ale je účinná i proti plísním. Právě touto dobou můžete v lese narazit na její porosty. A záměny se nemusíte příliš obávat, její charakteristickou česnekovou vůni si jen tak s něčím nespletete. V kuchyni má pak víceré použití, vykouzlit z ní můžete například pesto nebo jarní pomazánku.
Dominika Nováková
10. 4. 2025
Na jaře odlehčete stravu. Zkuste jarní závitky s masem, vegetariánskou verzi a další recepty
Jarní závitky představují lehký a chutný pokrm, který se nejčastěji plní čerstvou zeleninou, krevetami, masem či houbami. Na jaře tak můžete využít toho, že rostou zelené bylinky, a přidat je do náplně. V rámci odlehčeného jídelníčku můžete zkusit i jiné recepty, jako třeba polévku z medvědího česneku či kopřivový špenát.
Dana Široká
8. 4. 2025
Polníček obsahuje více živin než klasický salát. Kombinujte ho s rukolou či rajčaty, posypte krutonky
Kozlíček polní asi znáte spíše pod pojmem polníček. Tuto chutnou bylinku můžete sehnat na pultech obchodů prakticky celoročně, protože odolává mrazům. Polníček je navíc plný vitamínu C, kyseliny listové, železa a jiných živin, takže jde o skvělý doplněk zdravého jídelníčku. Výborně pasuje do svěžích jednoduchých salátů, ale dá se samozřejmě kombinovat i s masem, slaninou či opečenými krutonky.
Dana Široká
7. 4. 2025
Velikonoční vajíčka symbolizují nový život. Zkuste recept na vaječné placky, plněná či pštrosí vejce
Velikonoce se považují za hlavní křesťanský svátek. Kromě pomlázky a beránka patří mezi jeho hlavní symboly nepochybně i velikonoční vajíčka. Velikonoční vajíčko nicméně dříve nemělo pouze dekorativní význam, jako tomu je dnes. Podle zvoleného motivu jste druhým mohli přinést štěstí, ochránit je před zlými silami nebo varovat před nevhodným chováním.
Dominika Nováková
31. 3. 2025
Růžičková kapusta je velice zdravá a dietní. Nahořklá chuť se dá vařením upravit
Růžičková kapusta získala svůj druhový název díky drobným růžičkám. Tato košťálová zelenina pochází z Belgie. Nejenže je plná vitamínů, minerálů a jiných živin, ale také se dá připravovat na mnoho způsobů. Výborně se hodí dušená či opečená k masu či zapečená se sýrem v troubě. Rovněž z ní můžete uvařit polévku.
Dana Široká
4. 3. 2025
Naučte se vařit luštěniny tak, aby vám konečně začaly chutnat
Luštěniny do jídelníčku zařadíte snadno, i když nefandíte hrachové kaši s párkem a hrachové polévce. Nemusí být totiž základem celého jídla, ale jen jeho doplňkem, kterým pokrm zahustíte nebo doplníte, aniž by to změnilo chuť či vzhled pokrmu.
Kateřina Čepelíková
21. 2. 2025
Zdravé večeře můžou chutnat dobře. Stačí nakoupit podle tohoto seznamu
Každodenní příprava jídla je docela náročná. Ale někdy je ještě těžší než pokrm uvařit vůbec ho vymyslet a mít k tomu po ruce všechny potřebné ingredience. Abychom vám to usnadnili, přinášíme pět receptů na večeře, které by mohly chutnat celé rodině – nechybí ani nákupní seznam, díky němuž nakoupíte všechny potřebné suroviny najednou.
Radka Wallerová
5. 2. 2025
Masopust ocení milovníci mastného jídla. Vyzkoušejte recept na koblihy a škvarkovou pomazánku
Vánoce skončily, do Velikonoc je daleko. Mezi nimi má však své místo ještě jedno sváteční období, které se oproti zmíněným svátkům drží v ústraní. Přitom se považovalo za nejveselejší období zimy. Těm, kteří stále netuší, prozradíme, že jde o masopust. Ten právě probíhá, a tak si společně připomeneme význam tohoto svátku.
Dominika Nováková
27. 1. 2025
Jedlé kaštany nemusíte jíst jen pečené. Lze z nich udělat i nádivka a pyré
S jedlými kaštany se můžete setkat zejména na vánočních trzích a různých dalších zimních akcích, kde se podávají obvykle pečené. Málokdo si z nich však sám něco ukuchtí doma, což je ale velká škoda. Nejen, že jsou lahodné a dají se připravit na různé způsoby, ale navíc obsahují spoustu prospěšných látek. Níže si proto některé recepty ukážeme.
Dominika Nováková
19. 1. 2025
Upečte si výborné vanilkové rohlíčky. Použijte jen žloutky, ne celá vejce
Máte nějaký recept na cukroví, který si předáváte z generace na generaci? Máme pro vás jeden takový, který byste možná také mohli zařadit do své sbírky. Takhle pečou vanilkové rohlíčky v jedné pražské řemeslné pekárně.
Redakce
5. 12. 2024
Zvěřinu si teď můžete koupit přímo od lesníků
Je to docela paradox – ačkoli jsou ryby a zvěřina všeobecně považovány za jedny z nejkvalitnějších produktů živočišné výroby, pohybuje se již mnoho let spotřeba těchto produktů v Česku na velmi nízké úrovni.
Petr Havel
12. 10. 2022
Urodilo se vám hodně rajčat? Připravte z nich studenou rajčatovou polévku
U většiny druhů ovoce a zeleniny platí, že je nejlepší volbou konzumovat je v čerstvém stavu. U rajčat to tak úplně neplatí. Pokud se tak například na zahrádce urodí rajčat více, než je možné bezprostředně sníst, mohou je zájemci využít k přípravě celé škály pokrmů a pochutin, jejichž prospěšnost pro lidský organismus je stejný a někdy i vyšší než právě sklizená rajčata nebo rajčata nakoupená v maloobchodní síti.
Petr Havel
24. 8. 2022
Letní ovocné recepty ze špaldové mouky
Ovoce začíná dozrávat a nastává ideální čas pro pečení. Užijte si přípravu všech ovocných koláčů, bublanin, piškotů i rolád. Pečte a vařte zdravě, z čerstvého ovoce a kvalitní mouky.
Redakce
28. 5. 2022
5 druhů zeleniny, které pomohou zatočit s vašimi kily
Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit, a je tak skvělým pomocníkem při hubnutí. Z hlediska udržení štíhlé linie je benefitem zeleniny i nízký obsah kalorií. Která zelenina je nejlepší?
Redakce
14. 5. 2022
Jak vařit českou klasiku zdravě
Česká kuchyně nemá pověst toho nejzdravějšího způsobu stravování – spíše si představíme tučné maso, cibuli chystanou na sádle nebo různé smetanové omáčky. Není se čemu divit, pro člověka starajícího se o hospodářství zajistil tento způsob stravování dostatek energie, aby svou fyzicky náročnou práci zvládl.
Veronika Pourová
20. 4. 2022
Domácí medy, džemy a sirupy z jarních květů
Na zahradě, v sadu, na louce… všude se již brzy objeví květy nejen krásné na pohled, ale také skvělé na výrobu voňavých domácích dobrot – sirupů, „medů“ nebo džemů ze sedmikrásek, levandule, černého bezu, ale třeba i mladých smrkových výhonků.
Redakce
16. 4. 2022
Naložit jelení na guláš? U masa z farmového chovu to není nutné
I jelenovitá zvěř je chována na farmách, maso z ní mívá ještě vyšší kvalitu než u volně žijící zvěřiny. Když například podle receptu připravujete jelení guláš nebo jiné dušené pokrmy, výhody masa z farmového chovu oceníte.
Petr Havel
25. 2. 2022
Jak si udělat domácí zabijačku
Ovar, tlačenka, jitrnice, jelita… Zažít v reálu domácí zabijačku, dříve tradiční součást společensko-gastronomického života na venkově, je a bude stále vzácnější. Jaká pro ni platí pravidla a co všechno byste měli vědět předem?
Petr Havel
23. 2. 2022
4 recepty, jak do jídelníčku zakomponovat více zeleniny a ovoce
Od většiny výživových poradců i lékařů slýcháme, že máme jíst hodně ovoce a zeleniny. Jak to ale udělat a kam zeleninu zařadit, aby se nám její každodenní konzumace nezprotivila? Odborníci poradili několik kreativních způsobů.
Redakce
20. 2. 2022
Lokše – bramborové placky za pár korun
Tato tradiční pochoutka z Moravy a Slovenska patří k dnes nepříliš využívaným, přitom výborným a levným přílohám z brambor. Recept na základní variantu lokše si vystačí s pouhými dvěma surovinami a trochou soli.
Petr Havel
1. 12. 2021
Avokádová pomazánka a další tipy, jak jíst zdravě, a přitom levně
Stravovat se zdravým a chutným způsobem nemusí být náročné časově ani finančně. Díky několika zásadám lze jídelníček postavit na levných a zároveň výživných potravinách. Vyzkoušejte recepty na pomazánku z avokáda nebo celozrnné špaldové sušenky.
Redakce
1. 9. 2021
31
–
60
/
101
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
Následující strana
Poslední strana
PODCAST: Na oční bychom měli jít nejpozději ve čtyřiceti
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji