Hlavní navigace

Test mléka: trvanlivé s čerstvým překvapivě drží krok

19. 6. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nalité ve sklenici je rozezná málokdo, rozdíly se ale najdou. Spotřebitelský časopis dTest se zaměřil na čerstvé a trvanlivé polotučné mléko. Překvapivě nebyly odlišnosti nijak výrazné: trvanlivé mléko drželo krok s čerstvým. Jedno má trochu lepší chuť, druhé ale mnohem déle vydrží.

Do laboratoře putovalo 15 čerstvých a 10 trvanlivých polotučných mlék, a to jak českých, tak slovenských a 1 chorvatské. Kromě běžných mlék a privátních značek byla zastoupena i dvě označená jako „bio“. Jak si mléka vedla?

Bio mléko nebylo dost tučné

Mléko se posuzovalo v několika ohledech, zjišťoval se obsah tuku a bílkovin. Nechybělo ani senzorické hodnocení a zkoumání mikrobiologické nezávadnosti či deklarací uvedených na obalech.

„Test jsme odstartovali měřením tučnosti. Legislativa trvá na tučnosti minimálně 1,50 % s přesností na setiny. Polovina mlék však zůstala předepsanému minimu pár setinek dlužna a hodnotu 1,50 % a více jsme zjistili jen u 12 z 25 vzorků,“ uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. Nejnižší tučnost laboratoř zaznamenala u slovenského výrobku Tami Tatranské Bio mlieko.

Stejně jako množství tuku jsou u mléka důležité i bílkoviny. Požadavkům nařízení, které obsah bílkovin v mléce stanoví, všechny vzorky vyhověly. Nejvyšší koncentrací proteinu se mohlo pochlubit trvanlivé Tesco Mléko UHT polotučné.

Galerie: Test čerstvých a trvanlivých polotučných mlék

Čerstvé mléko chutnalo o trochu lépe

Posuzovatelé hodnotili také to, co vnímáme u mléka smysly – vzhled, konzistenci, chuť a vůni. Zaměřili se na jakékoliv známky nešetrného ošetření, mléčné usazeniny na dně a vady v konzistenci. Pátrali i po nežádoucí nahořklé, slané, trpké a sýrovité chuti. Všechna mléka před přísnými požadavky obstála. Čerstvá mléka ale o malý kousek zvítězila: ta nejlepší z nich získala senzorické hodnocení 84 % a nejlepší trvanlivá 83 %. 

Kolik bakterií obsahují různá mléka

Mezi čerstvým a trvanlivým mlékem vidíme jako konzumenti rozdíl především v tom, že prvně jmenované se zkazí za pár dní, ale „krabicové“ varianty můžeme nakupovat do zásoby třeba ve slevových akcích. Hana Hoffmannová zdůrazňuje jednu věc: i čerstvé mléko z obchodu není takzvaně „právě podojené“.

Je třeba upřesnit, že i mléko, nabízené jako čerstvé, prochází tepelným ošetřením, které v něm likviduje drtivou většinu živých mikroorganismů. U trvanlivého mléka se však používá ještě důkladnější zákrok,“ říká Hana Hoffmannová a dodává: „U nadojeného syrového mléka se celkový počet mikrobů v mililitru může pohybovat až okolo 50 000 organismů. U námi testovaných vzorků trvanlivého mléka jsme ve všech případech zjistili čistou nulu. U čerstvých mlék se pak shodně objevila hodnota menší než 10.“

I takto malé osídlení, přestože je zcela neškodné, má velké důsledky – zatímco trvanlivé mléko vydrží i několik měsíců, čerstvé jen asi 20 dní.

Které mléko má nejvíce vápníku

Mléko je nejčastěji spojováno s obsahem vápníku, a tak se další chemické rozbory zaměřily právě na něj. Testovaná mléka se od očekávané teoretické koncentrace vápníku příliš neodchýlila. Nejnižší hladinu dTest zjistil u trvanlivého mléka značky Madeta, nejbohatší na vápník bylo čerstvé mléko Milkin. 

V celém testu spolu dokázalo čerstvé i trvanlivé mléko držet krok. Nejvýznamněji se lišila zmíněná mikrobiologická čistota. Výsledky senzorického hodnocení potvrdily, že čerstvé mléko o něco lépe chutná. Trvanlivá mléka měla častěji potíže s konzistencí a lahodností chuti. Jejich nespornou výhodou je ale fakt, že se hned tak nezkazí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).