Výzkumný tým izraelské Tel Aviv University představil biotechnologickou novinku – kvasinkové mléko, respektive sýr. Podrobnosti přinesl web Phys.org, v češtině pak o projektu informuje server Gate2biotech.cz:
„Výzkum a vývoj kvasinkového mléka vede Tamir Tuller z Tel Aviv University, který spolupracuje s podnikatelem v potravinářských technologiích Eyalem Ifferganem. Společně založili startup s názvem Imagindairy, který usiluje o doposud nevídanou věc – výrobu kravského mléka kvasinkami.“
Prof. Tamir Tuller (vlevo) a dr. Eyal Iffergan představili mléko a sýr z GM kvasinek
Autoři projektu mají představu, že by novou metodou vyráběné potraviny mohly být k mání běžným zákazníkům. Nutriční hodnoty mají být totožné, stejně jako chuť, vůně či struktura. Kvasinkové mléko by prý dokonce v některých aspektech to klasické kravské mohlo překonat.
„Jak uvádí Tuller, v jejich startupu jsou i potravinářští inženýři a experti ze Strauss Group, což je jeden z největších výrobců potravin v Izraeli. V současné době usilují o získání mléčných proteinů z kvasinek, které pak následně používají k výrobě sýru,“ píše Gate2biotech.cz. Cílem je vytvářet produkty, které budou totožné s těmi, na jejichž počátku byla kráva: „Dělají to tak, že vkládají kraví geny zodpovědné za tvorbu mléka do genomu kvasinek.“
Důvodů autoři uvádějí několik, například etické aspekty chovu hospodářských zvířat či dopady mléčného průmyslu na životní prostředí. Výhodou pro mnoho lidí je také to, že mléko z kvasinek neobsahuje laktózu.
Pokusy se daří, nicméně momentálně je tu minimálně jedna velká překážka dalšího šíření kvasinkového mléka – a tou je cena. Pokusy o produkci mléka z mikroflóry probíhají úspěšně, ale náklady na výrobu tímto způsobem jsou zatím příliš vysoké.
„Věřím, že jsme na správné cestě a že si za poměrně krátkou dobu budeme moci doma připravit toast se sýrem, který byl vyroben z kvasinek, a nikoli z kravského mléka, aniž bychom za to zaplatili více,“ doufá však prof. Tuller.