Hlavní navigace

Jak žvýkat mastichu? Je třeba to umět! Pryskyřice má prokázané zdravotní účinky

12. 10. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
S mastichou z ostrova Chios měli bohaté zkušenosti již naši dávní předci. Pomáhala jim totiž s mnoha neduhy, na které my dnes máme moderní léčiva a přípravky. Ale i věda potvrzuje, že tato původem řecká pryskyřice je velmi užitečná.

Jestli vás neuspokojují klasické žvýkačky z obchodu plné sladidel nebo barviv, možná rádi vyzkoušíte ryze přírodní alternativy. Což teprve ty, které jsou ještě ke všemu hodně zdravé a využívané již tradičně hezkou řádku let. Žvýkat se dá totiž ledacos – například i medové plástve (samozřejmě bez včely), anebo třeba masticha. Co to vlastně je a k čemu nám může být masticha prospěšná?

Co se dozvíte v článku
  1. Mastix – starověký poklad z řeckého ostrova
  2. Léčivé účinky mastichy
  3. Jak žvýkat mastichu? Je třeba to umět!
  4. Mastix podle Mathioliho herbáře
  5. Mastichový olej proti bakteriím i kvasinkám

Mastix – starověký poklad z řeckého ostrova

Masticha neboli mastix je pryskyřice ze stromu nazvaného řečík lentišek (Pistacia lentiscus), který se vyskytuje ve Středomoří. Lentišek je nízký stromek, nebo spíše keř, s černými plody, jež v době zrání hrají všemi barvami – přecházejí od zelené přes červenou až po černou.

I když lentišek roste v různých oblastech, nejpověstnější je masticha z řeckého ostrova Chios, který je jejím významným producentem. Masticha z Chiosu nese od roku 1997 označení CHOP – chráněné označení původu.

Pryskyřice se získává z lentišku, který je starší šesti let. Jeho kůra se za účelem získání mastichy nařezává uměle a podle přesně stanoveného tradičního postupu. Slzy pryskyřice pak na vzduchu tuhnou – mají světlou, bílou nebo nažloutlou barvu.

Už od dob starověku přinášela masticha úlevu nemocným a ostrovu Chios velké bohatství. Byla vysoce ceněna, stejně jako třeba myrha nebo kadidlo.

Galerie: Historie žvýkaček – co všechno se také žvýkalo…

Surová masticha se zbaví nečistot a upraví do podoby malých nažloutlých zrnek. Masticha se tradičně využívá také při výrobě likérů – třeba i pověstného araku, cukrovinek a kosmetiky – například se přidává do zubních past nebo do mastí a pleťových krémů. Z pryskyřice se vyrábí také esenciální olej, který má vynikající antiseptické vlastnosti. Mastichou lze i vykuřovat podobně jako kadidlem.

U nás lze mastichu sehnat v různém balení – kousky pryskyřice jsou určené výhradně ke žvýkání. Některé firmy ale nabízejí i prášek z pryskyřice v tobolkách, které se užívají vnitřně.

Léčivé účinky mastichy

Masticha byla využívána jako lék už ve starověkém Řecku a Egyptě. Egypťané si z lentišku vyráběli párátka na zuby, pryskyřice (mastix) se žvýkala pro dezinfekci ústní dutiny, proti zánětům a bolestem zubů, také proti parazitům a infekcím všeho druhu, později i moru.

Masticha zabírala nejen na zuby, ale i na afty, záněty v ústech a v krku, na pálení žáhy, reflux, potíže s jícnem nebo na záněty žaludku a žaludeční nebo dvanácterníkové vředy. V neposlední řadě mastix skvěle dezinfikuje ústní dutinu a odstraňuje zápach z úst.

Právě pro všechny tyto důvody žvýkáme mastix také dnes. Zkušenosti jsou skvělé. Masticha ve formě masti působí protizánětlivě a hojí ekzémy i závažná poranění a narušení kůže, například u omrzlin a popálenin.

Provedené studie mastichy prokázaly účinek na Helicobacter pylori. Jihokorejská studie z roku 2002 potvrzuje, že žvýkání mastichy pomáhá potlačovat a zahubit tyto bakterie, které způsobují gastritidu. Podobných výzkumů bylo i dříve v různých zemí provedeno více a všechny se shodovaly na tom, že masticha ničí Helicobacter pylori a léčí žaludeční vředy. Rovněž nebyly při žvýkání mastichy zjištěny žádné nežádoucí účinky.

Další výzkumy mastichy se týkaly vlivu mastichy na ústní hygienu. Zjistilo se, že žvýkání mastichy likviduje zubní plak a pomáhá zamezit vzniku zubního kazu. Masticha prospívá zdraví dásní, způsobuje produkci většího množství slin a také hubí bakterie Streptococcus mutans, které se podílejí na vzniku zubního kazu.

Studií mastichy bylo provedeno opravdu mnoho a některé také přinesly poznatek, že masticha právem patří mezi důležité antioxidanty, jež zabraňují oxidaci LDL cholesterolu a tím i rozvoji aterosklerózy – kornatění tepen.

Jak žvýkat mastichu? Je třeba to umět!

Žvýkat mastichu je docela umění, ale rozhodně to stojí za to. Jaký je postup? Vyjměte z krabičky jeden kousek pryskyřice, vložte do úst a nejprve jej pořádně rozmělněte slinami a nechte navlhnout. Poté začněte žvýkat. Dokud budete žvýkat, pryskyřice nebude tvrdnout a vysychat. Některé kousky mastichy se mohou hodně lepit – ostatně z mastichy se také vyrábí lepidlo a mořidlo. Jiné kousky se zase můžou rozpadat na drobné kousky a prášek. Je potřeba zvolit správný postup, ale při troše cviku se to jistě brzy podaří – a někomu třeba hned napoprvé. Můžete žvýkat i více kousků pryskyřice najednou, které se vám navzájem slepí ve velkou žvýkačkou, se kterou časem třeba i zvládnete dělat bubliny. Někomu stačí jen kousek – a po půl hodině jej vyplivne.

Někdy se však masticha pekelně nalepí na zuby a nejde pomalu ani sundat. Je dobré vědět, že právě tento účinek uměli naši předkové dobře využít – jednoduše si z mastichy vyrobili parádní plomby na bolavé a vykotlané zuby, například také ve směsi s kamencem.

Při žvýkání mastichy zjistíte, jak se vám zvyšuje tvorba slin a jak masticha blahodárně působí na vaše ústa, krk a jícen. Pokud máte nějaké zdravotní problémy, například trpíte refluxem, překyselením žaludku nebo žaludečními vředy, brzy se vám uleví.

Masticha se doporučuje žvýkat po jídle – pomáhá s dezinfekcí ústní dutiny a s lepším trávením. Navíc i chutná a osvěžuje dech. U nás se kdysi běžně žvýkala pryskyřice ze stromů – ještě když nebyly žvýkačky. Ne každý kousek pryskyřice k tomu byl vhodný a zkrátka se to muselo umět. Zdravotní efekt byl však naprosto skvělý.

Mastix podle Mathioliho herbáře

Lékař žijící v 16. století, znalec léčivých rostlin Petr Ondřej Mathioli, popisuje pryskyřici z lentišku jako lék na viklavé zuby a posílení žaludku, proti úplavici a běhavce, vředům, ženskému výtoku a chrlení krve. Zmiňuje také párátka z lentiškového dřeva pro zdraví zubů. Sedací koupele v odvaru z lentišku nebo nakuřování prý zas pomáhá při vyhřeznutí konečníku. A jak je to se žvýkačkou?

Žvýkání pryskyřice mastix podle něj prospívá žaludku, střevům i játrům. Na ochranu žaludku Mathioli doporučuje také pryskyřici užívat vnitřně. Dále popisuje blahodárný vliv mastichy na zuby a dásně. Mast z mastichy a myrhy je prý výborná na bolavé klouby. Mathioli zmiňuje rovněž mastixový olej, který je dobrý na nervy, bolest a otoky.

Mastichový olej proti bakteriím i kvasinkám

Aromatický esenciální olej z pryskyřice lentišku má silně dezinfekční účinky a hodí se i v případě nachlazení nebo onemocnění dýchacích cest. Podporuje vykašlávání a hubí mikroby, v masti zase dezinfikuje pokožku a likviduje třeba i ekzém způsobený zlatým stafylokokem.

Některé studie také zkoumaly antimikrobiální účinky oleje z mastichy a došly k těmto výsledkům. Mastichový olej hubí bakterie tohoto typu – Escherichia coli nebo Staphylococcus aureus, který napadá pokožku a sekundárně infikuje atopický ekzém, – a také plíseň Candida albicans.

Mastichový olej se shání hůře než kousky pryskyřice, ale není to nemožné. Využít ho můžete k domácí výrobě kosmetiky, ústní vody a dalším účelům, ale vždy jej raději používejte pouze zevně a naředěný s masťovým základem nebo s rostlinným olejem. Lze kápnout i pár kapek do aromalampy pro dezinfekci ovzduší v bytě a k uvolnění dýchacích cest.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).