Hlavní navigace

Zlatá farma: na Hané spojili chov, výrobu, prodej a relaxaci

27. 11. 2020

Sdílet

 Autor: Zlatá farma
Chovají původní české plemeno skotu Čestr, díky kterému získávají lahodné mléko. Z něj ve vlastní minimlékárně zpracovávají čerstvé a zakysané výrobky, patří také k hrdým dodavatelům sýrárny Brazzale Moravia. Zlatá farma z Hané ale nabízí ještě víc.

Zakoupit za příznivé ceny (nejen) mlékárenské produkty z místní minimlékárny, posedět (pokud to dovolují omezení spojená s prevencí šíření koronaviru) ve faremní kavárně nebo využít zázemí farmy pro volnočasové aktivity dětí. To vše nabízí Zlatá farma v obci Štětovice, na dohled od jednoho z mála tuzemských funkčních cukrovarů Vrbátky na Prostějovsku.

Specialista na čerstvé potraviny

Farma se specializuje na chov původního českého plemene Čestr s kombinovanou užitkovostí a mléko od chovaných dojnic také zpracovává ve své minimlékárně.

„Specializujeme se na čerstvé a zakysané výrobky, jako je kefír, tvaroh, přírodní a ochucené farmářské sýry nebo tvarohové dezerty, a snažíme se zejména o to, aby naši zákazníci měli tyto výrobky k dispozici už druhý den po jejich výrobě,“ přibližuje spektrum nabídky „duše“ farmy Zlata Mádrová.

Faremní produkty je možné koupit ve faremní prodejně, která je otevřena denně včetně víkendů od devíti hodin, kromě polední přestávky, platit lze i kreditní kartou, což u selských prodejen nebývá ještě vždy zvykem.

Mléko do mlékomatu i k prestižním odběratelům

Zájemci také mohou využít faremního mlékomatu, především pro děti je pak atraktivním zážitkem „sáhnout si na kravičku“ a seznámit se s tím, jak to na takové mléčné farmě chodí. Právě pro děti jsou na farmě k dispozici bezplatně různé hračky nebo prolézačky a také jakási „minizoo“ zahrnující menší hospodářská i domácí zvířata.

Oceněním kvality mléka ze Zlaté farmy, které obsahuje více než průměrné množství tuků a bílkovin, je přitom skutečnost, že mléčnou surovinu z farmy využívá i sýrárna Brazzale Moravia, vyrábějící mimo jiné v minulosti několikrát oceněný sýr Gran Moravia. Produkty z této sýrárny jsou vysoce konkurenceschopné na zahraničních trzích a drtivá většina produkce Brazzale Moravia se z ČR exportuje. I zásluhou kvalitní suroviny ze Zlaté farmy.

Vzájemná podpora lokálních farmářů a udržování tradic

Na Zlaté farmě ale nekoupíte jen produkty z tamního mléka, ale i další selské potraviny od lokálních farmářů. Mimo jiné za studena lisovaný sójový olej z nedaleké farmy Romana Koutka, který tento produkt ze sóji vypěstované na Moravě jen před několika týdny jako první v ČR uvedl na trh. Faremní prodejna nabízí i cukrářské výrobky a na webových stránkách představuje množství receptů studené i teplé nebo sladké i slané kuchyně jako inspiraci pro své zákazníky. Pokud má otevřeno kavárna, je také možné tyto pokrmy na místě ochutnat.

Zlatá farma je však také lokálním společenským a kulturním centrem. I když byla letos kvůli koronaviru řada aktivit zrušena, organizuje Zlatá farma buď sama, nebo ve spolupráci s dalšími partnery tradičně a prakticky po dobu celého roku řadu akcí, jako je například Masopust, vítání jara a vynášení Morany, pálení čarodějnic, stavba májek, selské dožínky, Den země, Den otevřených vrat nebo v předvánoční době živý betlém. O udržování hanáckých tradic, péči o okolní přírodu i místní drobné památky se pak stará společnost Štětovická slipka, kterou Zlatá farma spoluzakládala a která také provozuje Štětovický skanzen. O rozsahu činností, nabídce selských mlékárenských produktů včetně receptů z nich si mohou zájemci udělat obrázek na webu Zlatá-farma.cz.

Význam rodinných farem

Tak či tak je Zlatá farma názorným a praktickým příkladem multifunkční role rodinných farem na venkově, která zdaleka nemusí spočívat a také často ani nespočívá v pouhé produkci zemědělských surovin.

V tomto případě se na produkci mléka nabaluje tak široké spektrum dalších aktivit, že je nákup čerstvých lokálních selských potravin jen pomyslnou třešničkou na dortu a atraktivním využitím volného času, zejména pak pro rodiny s dětmi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).