Hlavní navigace

Zkracuje se lhůta pro 3. očkování proti covidu-19. Kombinace různých vakcín nevadí, naopak

18. 10. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Třetí dávka očkování proti nemoci covid-19 je od pondělí dostupnější více lidem. Ministerstvo zdravotnictví zkrátilo nutný odstup od druhé dávky z osmi na šest měsíců. Půlroční odstup je jedinou podmínkou pro posilující dávku. Registrace na ni není nutná a očkování je dostupné i u praktických a dětských lékařů.

Změna začala platit od pondělí 18. října a říká, že nárok na třetí, takzvanou posilující dávku vakcíny proti nemoci covid-19 hrazenou ze zdravotního pojištění má každý, u koho uplynulo šest měsíců od druhé dávky. V případě jednorázových vakcín jde o půlroční odstup od aplikace první dávky.

Lidem, kterým půlroční lhůta uplyne, přijde zvací SMS, jež je na možnost třetího očkování upozorní. Na SMS ale čekat nemusí, potřetí se mohou nechat očkovat i bez textové zprávy.

Co se dozvíte v článku
  1. Na třetí očkování i k praktikovi
  2. Třetí dávka jen vakcínami od dvou výrobců
  3. Očkování v číslech
  4. Původní lhůta byla osm měsíců
  5. Třetí očkovací dávka
  6. Hlavně pro seniory, nemocné, zdravotníky a sociální služby

Na třetí očkování i k praktikovi

Nárok není omezen věkem, zdravotním stavem ani registrací. Ta je nutná jen v případě, že chce člověk posilující očkování dostat v místech, kde je aplikace podmíněna přidělením konkrétního data a času.

Třetí posilující dávku mohou lidé obdržet i u svých praktických lékařů. K těm by se ale měli objednat takovým způsobem, jak jsou zvyklí.

V případě vakcíny od Pfizer/BioNTech se ještě v září řešil výběr distributora do ordinací praktických a dětských lékařů. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha ale soutěž již byla uzavřena a nejpozději 25. října by měly mít vakcíny všechny ordinace, které o ně projevily zájem.

Třetí dávka jen vakcínami od dvou výrobců

Třetí dávka probíhá pouze vakcínami do společností Moderna a Pfizer/BioNTech. Jednu z těchto dvou dostanou i ti, kteří byli očkovaní jednorázovou vakcínou Janssen. 

To, že budou očkováni jinou vakcínou, není žádný problém. Data ukazují, že očkovací schémata jsou zaměnitelná, a dokonce některá ukázala, že jejich kombinace přináší ještě lepší výsledky, říká serveru Vitalia.cz předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, děkan Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany. 

Očkování v číslech

  • Počet všech dávek očkování v ČR – 11 951 190 dávek
  • Počet plně naočkovaných – 6 027 765 obyvatel
  • Počet posilujících třetích očkování – 42 318 dávek

Data jsou k 18. 10. 2021, zdroj: MZ ČR

Původní lhůta byla osm měsíců

V Česku se očkuje třetími dávkami od září. Nejdříve byly dostupné lidem s nemocemi, které oslabují imunitu, či těm, kteří berou léky na potlačení imunity. O tomto očkování vždy rozhodoval lékař a minimální interval mezi druhou a třetí dodatečnou dávkou u těchto pacientů jsou čtyři týdny.

Od 20. září se může hlásit ke třetí dávce kdokoliv. Podmínkou zkraje ale bylo uplynutí osmi měsíců od druhé, respektive jediné očkovací dávky. Pro zkrácení intervalu jsme se rozhodli poté, co toto doporučení vydala i Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA),“ vysvětluje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Hlavním důvodem, proč by se lidé měli třetí dávkou nechat naočkovat, je fakt, že každá vakcína po určitém čase ztrácí svou účinnost. A právě třetí dávka pomůže lépe ochránit všechny, kteří mají více než šest měsíců po ukončeném očkování. Z dat o vývoji epidemie je patrné, že řada lidí, kteří byli očkování před více než půl rokem, již nemá tak silnou imunitu,“ uvádí ministr Vojtěch pro server Vitalia.cz. 

Podle něj lidé třetí dávkou lépe ochrání své zdraví, protože je prokázáno, že očkování chrání nejen před šířením epidemie, ale především před těžkým průběhem nemoci a hospitalizací.

Třetí očkovací dávka

  • je určena všem, kterým uplynulo od očkování proti covidu-19 šest měsíců,
  • je hrazená ze zdravotního pojištění,
  • není třeba registrace, lze se očkovat i u praktických a dětských lékařů,
  • očkuje se pouze vakcínami Comirnaty (Pfizer/BioNTech) a Spikevax (Moderna).

Hlavně pro seniory, nemocné, zdravotníky a sociální služby

Třetí očkovací dávku i zkrácení intervalu podpořila také Česká vakcinologická společnost. „Zkrácení je v pořádku, protože se ukazuje, že už po šesti měsících začíná klesat imunitní odpověď, hladina ochrany a účinnost očkování. K oslabení imunity dochází zejména u seniorů. Potvrzují to data ze zemí, jež začaly očkovat mezi prvními. Ať už jde o Izrael, Ameriku, Kanadu, nebo Velkou Británii. A koneckonců také studie výrobců vakcín,“ říká předseda vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

A pro koho je třetí posilující dávka určena? „Ministerstvo zdravotnictví dalo možnost očkovat se třetí dávkou všem, pokud splní podmínku šesti měsíců, nicméně z odborného hlediska jsou určitě na prvním místě lidé ve věku 60+,“ dodává vakcinolog Chlíbek. 

„Určitě jsou to také lidé v jakémkoliv věku, kteří mají riziko komplikovaných průběhů případného covidu, ať už to jsou diabetici, osoby s oslabenou imunitou, onkologičtí pacienti, lidé s chronickým onemocněním srdce či ledvin. Pokud tito lidé dostanou očkovací látku, tak jejich imunitní odpověď na ni bývá slabší, takže je logické, že k poklesu účinnosti dojde rychleji než třeba u mladého třicetiletého člověka bez jakékoliv nemoci,“ upozorňuje Roman Chlíbek.

Podle něj by třetí očkování měli podstoupit také lidé, kteří jsou ve své profesi vystaveni vysoké míře nákazy a každodenně se starají o oslabené pacienty či klienty. „Jsou to třeba zdravotníci a pracovníci sociálních služeb. Protože pokud budeme očkovat seniory v domovech důchodců, určitě to chce posílit očkování také u personálu, který vytvoří ochrannou bariéru kolem křehkých seniorů,“ podotýká předseda vakcinologů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).