Hlavní navigace

Žena zveřejnila video proti mamografu. Není zdaleka první

24. 1. 2020

Sdílet

 Autor: Akademie celostního zdraví
Již několik dní koluje na sociálních sítích video s názvem Chodíte na mamograf? Natočila jej Miloslava Matoušová, která vystupuje za web Akademie celostního zdraví. Spolu se svým manželem Ivanem Matoušem provozují celou řadu dalších serverů a programů.

Jeden z nich, Žena je láska, na sebe nedávno upozornil již proslaveným videem, v němž se ženy omlouvají mužům. Stalo se předmětem mnoha komentářů, různých parodií a jeho autoři předmětem zájmu médií. Jak upozornila například Česká televize, za videem, v němž se ženy omlouvají mužům, je byznys s výživovými doplňky i s kurzy.

Kontroverzní video upozornilo na byznys se sídlem v daňovém ráji
Autor: Česká televize

Kontroverzní video upozornilo na byznys se sídlem v daňovém ráji

Chodíte na mamograf? „Jen vás straší“

Nyní Miloslava Matoušová přitáhla pozornost znovu. Ve videu, podle data publikovanému na Facebooku Akademie 15. ledna 2020, nepřímo označuje za zbytečné, a dokonce i škodlivé preventivní prohlídky zaměřené na onkologická onemocnění. Nejdelší pasáž se pak věnuje mamografu a rakovině prsu. „Nikdy by mě nenapadlo jít si nechat zmáčknout prso mamografem. Ostatně Ivan by mi to nikdy nedovolil,“ tvrdí protagonistka.

Podle Miloslavy Matoušové neexistují žádné důkazy o tom, že mamograf může někomu zachránit život. Naopak se odvolává na blíže neurčené výzkumy, které údajně dokazují, že „není žádný rozdíl v přežití rakoviny prsu, pokud se žena vyšetřuje sama a nechodí na mamograf, anebo chodí na mamograf“. Dále mluví i o potencionálně nebezpečném záření. Pozitivní nálezy v prsu prý také bývají často falešné. „Proč mám chodit někam, kde stejně nemám jistotu správné diagnózy, a když vím, že pokud mi rakovinu najdou, stejně nenechám své tělo otrávit chemoterapií,“ říká.


Autor: Akademie celostního zdraví

Protagonistka videa Miloslava Matoušová

Mamograf není zbytečný

Akademie celostního zdraví rozhodně není první, kdo přišel s podobnými tvrzeními ohledně rakoviny prsu a zpochybňováním mamografického vyšetření. Jak server Vitalia.cz již dříve upozornil, tyto „teorie proti mamografu“ v podstatě říkají: Tak ten nádor necháme, třeba zmizí sám…

Nejčastější tvrzení proti mamografii:

Mamografie je zbytečná, protože některé karcinomy nejsou nebezpečné a samy vymizí.

Mamografie je dokonce nebezpečná, a to hned z několika příčin:

  • Pozitivní nález vyvolá u žen stresovou reakci (stejně jako léčba vyvolá psychické trauma).
  • Dále samotné vyšetření napáchá větší škody než případný nádor.
  • Dokonce snad sama mamografie rakovinu vyvolá, neboť „na rentgenu založená mamografie je přípravnou půdou pro budoucí rakovinu prsu vyvolanou zářením u exponovaných skupin obyvatel“.

Podle oslovených odborníků jde však o nesmysly.

Jako jeden ze zdrojů zpochybnění významu mamografie coby vhodné prevence rakoviny prsu bývá označována rovněž tzv. kanadská studie. Podle specialistů však byla zjištění studie nevhodně prezentována a zkreslena. „V této studii je uvedena jedna zásadní věc, která však už není dále přebírána, a to že závěry nelze zobecňovat pro jiná pracoviště, studie nebo země. Ale přesně to se stalo,“ upozornila Alena Bílková, vedoucí lékařka Mammacentra Budějovická. Na medializované závěry reagovala svého času řada odborníků, pro server Vitalia.cz například Halka Bitmanová, vedoucí lékařka Centra pro nemoci prsu. „Screening významně snižuje úmrtí na karcinom prsu,“ oponuje některým zprávám (více Několik vět k článku „Mamograf je zbytečný“).

Video je rizikové, hodnotí ministerstvo

V aktuální kauze se server Českého rozhlasu iRozhlas.cz obrátil na ministerstvo zdravotnictví. To se rozhodlo podat v této věci trestní oznámení: „Videa, která obsahují nepravdivé informace a mohou odradit ženy od vyšetření, které je pro prevenci onemocnění rakoviny prsu zcela zásadní a může být i životně důležité, a navíc mají potenciál k virálnímu šíření po sociálních sítích, vnímáme my i odborníci jako vysoce rizikové. Z těchto důvodů se obrátíme s oznámením na Policii ČR, aby toto jednání prošetřila,“ sdělila serveru iRozhlas.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

iRozhlas.cz také zveřejnil rozhovor s protagonistkou videa, v němž ovšem Miloslava Matoušová v podstatě na žádné dotazy neodpoví. „Neříkám tam nechoďte na mamograf,“ tvrdí pouze.

Galerie: Diagnostika nádoru prsu pomocí mamografu

Alena Bílková, vedoucí lékařka Mammacentra Budějovická, v rozhovoru pro server Vitalia.cz uvedla mimo jiné: „Žena, která přijde včas a má malý nádor, který nemá špatné biologické vlastnosti, má naději na úplné vyléčení. Za posledních dvacet let je nárůst nádorů větší, ale úmrtnost je za tu dobu stejná, v posledních letech dokonce nižší. A roli hraje jednak to, že začal screening a nádory se zachytí v menším stadiu, ale i to, že léčba – chemoterapie je účinná.“

Lékařka se občas setkává i s ženami, které léčbu odmítnou, mají z ní obavy, hledají jiné cesty: „Někdy ženy volí alternativní léčbu a nedopadne to dobře. Samozřejmě, někdy i žena, která přijde zavčasu a její typ nádoru je agresivní, tak dojde ke smutnému konci. Ale pokud žena má tu šanci absolvovat klasickou léčbu a vyléčit se, tak by ji měla podstoupit, a ne absolvovat alternativní léčbu, která jí nemusí pomoci.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).