Hlavní navigace

Zelený zákal: když zrakový nerv odumírá, nepoznáte to. Lékař ano

24. 2. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Polovina lidí se zeleným zákalem neboli glaukomem o své nemoci neví. Přitom jim hrozí až úplné oslepnutí. Jak si můžete ověřit, zda se vás tento problém netýká?

Zelený zákal neboli glaukom sami u sebe nepoznáme. Postupné odumírání vláken zrakového nervu probíhá bez bolesti a zpočátku i bez zhoršeného vidění, proto o své nemoci až 50 % pacientů nic netuší. A právě v tom spočívá nebezpečí oční choroby, která může skončit i slepotou, upozorňují odborníci v tiskovém materiálu. Odhalit závažnou nemoc ovšem dokáže specializované vyšetření. Zrak si můžete nechat zdarma zkontrolovat během Světového týdne glaukomu.

Co se dozvíte v článku
  1. Glaukom – zelený zákal
  2. Vyšší nitrooční tlak člověk necítí
  3. Glaukom je i „dědičný“
  4. Základem je prevence
  5. Jak glaukomu předejít
  6. Světový týden glaukomu

Glaukom – zelený zákal

  • Přezdívá se mu „tichý zloděj zraku“, onemocnění nemá žádné subjektivní obtíže. Důležitá je tedy prevence a pravidelné oční kontroly.
  • V roce 2018 bylo v ČR léčeno 384 406 pacientů.
  • Počet lidí zasažených zeleným zákalem stoupá. V r. 2010 trpělo glaukomem 60 milionů lidí na světě, v roce 2020 činí odhad 76 milionů, prognózy pro rok 2040 hovoří o 111 milionech nemocných.
  • Glaukomové onemocnění má řadu forem.
  • Nejčastěji se jedná o primární glaukom s otevřeným úhlem, kdy nitrooční tekutina volně protéká zornicí do přední oční komory a dále do takzvaného komorového úhlu tvořeného duhovkou a rohovkou.
  • U angulárního glaukomu dochází k nalehnutí duhovky na rohovku a tím k uzávěru komorového úhlu. Nitrooční tekutina nemůže protékat k odtokovým cestám, hromadí se v oku a její tlak prudce stoupá. Tento stav může vyústit až v akutní glaukomový záchvat doprovázený mlhavým viděním a prudkou bolestí, která může vyvolávat nevolnost.
  • Glaukomový záchvat vyžaduje okamžitý zásah lékaře a laserový či chirurgický operační zákrok, který zabrání vzniku dalších záchvatů.
  • Traumatický sekundární glaukom může vzniknout jako následek po těžkých tupých poraněních oka (např. míčem, sněhovou koulí, zátkou od šampaňského). Při nich dojde ke zhmoždění tkání uvnitř oka. S hojením je spojené jizvení, které může vyvolat glaukom.
  • Glaukom nemůže zhoršit ani vyvolat čtení, ruční práce, sledování televize, práce s počítačem ani jiné zatěžování očí.

Vyšší nitrooční tlak člověk necítí

Udává se, že s glaukomem se léčí 1 až 5 % lidí. Bohužel u části populace není zelený zákal rozpoznán, a tudíž ani léčen.Přitom neléčené glaukomové onemocnění je celosvětově druhou nejčastější příčinou slepoty.

Na počátku potíží stojí zvýšený nitrooční tlak, který postižený člověk nijak nepociťuje. Normální nitrooční tlak (od 10 do 20 mm Hg) je důležitý pro správnou funkci oka a pro zachování dobrého vidění. Pokud je vysoký, hrozí riziko postupného odumírání vláken zrakového nervu, jež přenášejí zrakové informace ze sítnice do mozku.

V případě jejich poškození dochází k částečné, nebo dokonce úplné ztrátě zraku – a navíc je tento stav nevratný. Slepotou způsobenou následky této oční choroby trpí v současnosti až 4,5 milionu lidí na světě.

Glaukom je i „dědičný“

Vznik glaukomu výrazně ovlivňuje genetika, proto pokud se v rodině toto onemocnění již vyskytlo, buďte zvláště ostražití. Až polovina nemocných má alespoň jednoho rodiče postiženého zeleným zákalem.

„Rozvoj zeleného zákalu může ovlivnit nejen dědičnost, více ohroženi jsou jím také diabetici,“ vysvětluje Eva Jerhotová z Oční kliniky NeoVize Praha. Podstatným rizikovým faktorem je též přibývající věk; glaukomem trpí nejčastěji lidé nad 65 let. Často se ovšem objevuje i u lidí ve věku 40–50 let. A bylo by mylné se domnívat, že mladší populace se onemocnění netýká.

„Pravda je taková, že glaukom se může objevit i u dětí. Jedná se často o vrozené formy onemocnění, mnohdy s genetickým podkladem. Ale i mladí dospělí mohou mít určité formy glaukomu – například glaukom pigmentový, kdy průměrný věk v době diagnózy bývá okolo třiceti let,“ uvádí Marek Fichtl, prezident České glaukomové společnosti.

Základem je prevence

Pokud člověk postižený glaukomem pozoruje zhoršené vidění, jedná se již o pozdní příznak nemoci. V této fázi je už nevratně poškozeno více než 40 % vláken zrakového nervu. Navíc i pacient s výrazně pokročilým zúžením zorného pole může mít dobrou centrální zrakovou ostrost, takže si problému sám nevšimne

„Bohužel se glaukom může rozvíjet bez příznaků a než se onemocnění diagnostikuje, mohou se rozvinout změny zrakového nervu a zorného pole,“ upozorňuje MUDr. Fichtl. Jakmile dojde ke zmíněným změnám, nelze stav již vrátit zpět, proto je velmi důležité zachytit onemocnění včas.

Stěžejním pilířem prevence glaukomu tedy zůstávají pravidelné prohlídky u očního lékaře. „Každý člověk starší čtyřiceti let by měl absolvovat jednou za rok preventivní vyšetření, zvláště pokud se glaukom vyskytuje v rodině,“ doporučuje doc. Šárka Skorkovská, primářka Oční kliniky NeoVize Brno, a apeluje:

„Důležité je podstoupit důkladné oční vyšetření včetně provedeních moderních zobrazovacích metod zrakového nervu.“ Jeho součástí je vyšetření stavu oka přístrojem zvaným OCT (optická koherenční tomografie). Ten poskytuje lékařům podrobné informace o stavu sítnice a zrakového nervu.

Jak glaukomu předejít

Ačkoliv glaukom stále patří mezi nevyléčitelné choroby, díky moderní medicíně lze zhoršování nemoci zpomalit a tím prodloužit pacientům kvalitu života – i proto je důležité přijít k očnímu lékaři včas.

Nejběžnější léčbou glaukomu je pravidelné kapání očních kapek či kombinace různých kapek. V případě, že není tento způsob léčby efektivní, lze přistoupit k laserové či chirurgické operaci oka. Tím dojde ke snížení nitroočního tlaku na takovou hodnotu, která nebude vyvolávat další poškození zrakového nervu.

Právě snaha předejít poškození zraku, či dokonce oslepnutí je i cílem Světového týdne glaukomu.

Světový týden glaukomu

  • Letos se uskuteční od 7. do 13. 3. 2021.
  • Upozorňuje širokou veřejnost na problematiku zeleného zákalu, a přispívá tak k informovanosti o včasné diagnostice onemocnění a ochraně zraku.
  • V rámci osvětové kampaně proběhnou také napříč ČR preventivní akce pod záštitou České glaukomové společnosti.
  • Více informací o Světovém týdnu glaukomu se dozvíte na Glaucomaweek.cz nebo na Facebook.com/glaukom.cz.
  • Mezi zdravotní zařízení, kde si lze nechat bezplatně změřit nitrooční tlak, a zjistit tak míru rizika glaukomu, patří i Oční klinika NeoVize Brno, Oční klinika Český Těšín a Oční klinika NeoVize Praha. Na bezplatné preventivní vyšetření může pacient přijít výjimečně bez objednání 10. března od 13 do 16 hodin.

Galerie: Jak vidí lidé s očními vadami

Odborná spolupráce:

MUDr. Marek Fichtl

Prezident České glaukomové společnosti, lékař Oční kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.


MUDr. Eva Jerhotová, Ph.D.

V Oční klinice NeoVize Praha se věnuje především léčbě chorob sítnice a glaukomu, vyšetřování pomocí OCT, léčbě refrakčních vad, dětské oftalmologii, léčbě šilhání a všeobecné oční problematice.


Doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc.

Primářka Oční kliniky NeoVize Brno, specializuje se na operace šedého zákalu, chirurgické odstraňování dioptrických vad, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a rohovky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).