Hlavní navigace

Žáky a studenty čeká pravidelné plošné testování. Neočkované zaměstnance také

21. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Kvůli počtu nemocných covidem se od pondělí mění pravidla ve školách. Studenti a žáci, kteří nejsou očkovaní či neprodělali v posledním půl roce covid, se budou muset každý týden testovat. A na každotýdenní testování se musí připravit také firmy a OSVČ. Mimořádné opatření platí pro celé Česko.

Ještě na konci října a na začátku listopadu se testování týkalo jen škol v okresech, kde výskyt nákazy novým typem koronaviru překročil 300 případů na 100 tisíc obyvatel. Dvě páteční jednání vlády (12. a 19. listopadu) ale tuto podmínku změnila.

Vláda vydala dvě mimořádná opatření, kterými zavedla pondělní plošné testování žáků a studentů všech základních, středních škol a konzervatoří. Testovat se bude i na školách, které si testováním prošly v minulých týdnech.

Žáci se budou testovat sami antigenními testy

První testování bude před začátkem vyučování v pondělí 22. listopadu. Žáci, kteří do výuky přijdou později, otestují sami sebe před první hodinou po návratu.

K testování školy využijí antigenní testy, které si provedou sami žáci. Do škol by měly zamířit i ze státních hmotných rezerv.

Testování se bude týkat žáků, kteří nejsou očkovaní a neprodělali v posledním roce covid-19. Testovat se nemusí žáci, kteří předloží platný negativní test. Kdo testy nepodstoupí a nedoloží bezinfekčnost, čeká ho ve výuce i o přestávkách řada omezení – bude muset nosit roušku nebo respirátor nebo udržovat rozestup 1,5 metru, nebude smět cvičit, zpívat a při svačině bude sedět u stolku v rozestupu od ostatních.

Co se ještě změní v pondělí 22. 11.

  • Ve službách a na hromadných akcích končí až na výjimky možnost prokazovat bezinfekčnost PCR testem. Nepostačí ani antigenní test provedený zdravotníky.
  • Zcela končí úhrada antigenních testů ze zdravotního pojištění.
  • Počet hrazených preventivních PCR testů se zvyšuje ze dvou na pět měsíčně. Dosáhnout na ně mohou ale jen děti a mladí lidé do 18 let nebo ti, u nichž je očkování vyloučeno zdravotním stavem.

Podrobněji v článku Bezinfekčnost už testem na covid neprokážete. Seznam výjimek.

Antigenní testy i ve firmách

Kromě škol se na testování mají připravit také firmy. Ty budou muset neočkované zaměstnance testovat jednou týdně, a to nejpozději od 29. listopadu.

Ve firmách se bude testovat antigenními testy, které si udělá buď sám zaměstnanec, nebo mu je provede zdravotník. Testy musí pořídit a zaplatit zaměstnavatel.

Testování se týká také zaměstnanců pracujících jako OSVČ.

Preventivní PCR test až pětkrát do měsíce

Testování v zaměstnání se netýká těch, kteří se při práci nesetkávají s dalšími lidmi. Těch, kteří pracují z domova. A také těch, kteří zaměstnavateli předloží platný PCR test nebo antigenní test provedený zdravotníkem.

U testů se ale v pondělí 22. 11. opět mění úhrady a frekvence. Preventivní antigenní testy už nebudou propláceny z veřejných peněz nikomu, na preventivní PCR testy bude mít nárok jen někdo, a to maximálně pětkrát do měsíce, podrobněji v článku Bezinfekčnost už testem na covid neprokážete. Seznam výjimek.

Pokud zaměstnanec testování odmítne, zaměstnavatel ho musí nahlásit hygieně a zaměstnanec musí nosit respirátor a dodržovat od ostatních odstup.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).