Hlavní navigace

Zákaz klecových chovů v Česku: čekejme více polských vajec a zdražování

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
V minulém týdnu byl, zatím na nejnižší úrovni, schválen zákaz klecových chovů nosnic. Platit má od roku 2027. Jedni jásají, jiní věští problém.

V minulém týdnu se po mnohaleté snaze ochránců zvířat podařilo zastavit v Česku chov nosnic v klecových chovech. Zatím jej zakázala Sněmovna, pokud zákon získá i podporu Senátu a podpis prezidenta, od roku 2027 už slepice v (obohacených) klecích v Česku nenajdete. To však neznamená, že klecová vejce už nebudeme konzumovat.

Co se dozvíte v článku
  1. Jak to všechno začalo…
  2. Opravdu chtějí řetězce hlavně podestýlková vejce?
  3. Odkud budou podestýlková vejce v roce 2027
  4. Vyšší cena vajec je logickým vyústěním
  5. Po zákazu klecí spadne klec? Ne

Jak to všechno začalo…

Na žalostné podmínky nosnic v klecích upozorňovali ochránci zvířat již řadu let a dlouhodobě usilovali o zákaz klecových chovů. Situace se začala měnit v roce 2018. Tehdy se obchodní řetězce během několika málo dnů jeden po druhém zavázaly, že od roku 2025 již nebudou prodávat klecová vejce. Stalo se tak po odvysílání tajně pořízených záběrů z chovů nosnic v klecích.

A pak se prodejci začali trumfovat, kdo klecová vejce přestane nabízet dřív. První byly online supermarkety. Rohlík.cz klecová vejce z nabídky odstranil loni v červnu, Košík.cz s nimi skoncoval dokonce o měsíc dřív. „Proces u nich byl snazší, vejce se u nich neprodávají tak hodně jako v řetězcích, kde prakticky v každém letáku najdete vejce v akci,“ vysvětluje Gabriela Dlouhá, šéfka Českomoravské drůbežářské unie.

Na konci loňského roku oznámila Billa, že skoncuje s klecovými vejci v prodejnách už do konce roku 2023. A těsně před poslaneckým schválením zákona o zákazu klecových chovů se ke stejnému roku připojil i Penny Market (patří do stejné skupiny REWE jako Billa). „Řetězce tímto závazkem začaly likvidovat chovatele ještě dříve, než se to teď zakázalo,“ říká k zákazu chovu v klecích Gabriela Dlouhá a doplňuje: „Jde o marketingový tah, k němuž se pravděpodobně připojí i další prodejci.“

Video: Takhle žijí slepice na podestýlce

Opravdu chtějí řetězce hlavně podestýlková vejce?

Řetězce se podle všeho klecových vajec zbaví až tehdy, když skutečně nebude zbytí, jak serveru Vitalia.cz popsal jeden z pěti největších producentů vajec v České republice:

„My už od devadesátých let máme i podestýlkové chovy, protože o ně řetězce projevily zájem, ale oni si s námi dělají, co chtějí. V létě jsme se například dostali do stavu, kdy jsme museli podestýlková vejce určená pro prodej v obchodech prodat na zpracování do gastronomie, řetězce po nás chtěly z důvodu nízké ceny jen klecová vejce. Což je trochu paradox, když se od roku 2018 předhánějí v tom, kdo s prodejem klecových vajec skončí dřív,“ říká dodavatel vajec. Cena totiž stále hraje prim, u řetězců i zákazníků.

Odkud budou podestýlková vejce v roce 2027

Pokud zákaz chovu nosnic v klecích schválí Senát a podepíše prezident, pak se od roku 2027 skutečně v obchodech setkáme jen s českými „dvojkami“, „jedničkami“ a bio vejci. Jenže odkud se vezmou, když koncem června 2020 žilo téměř sedmdesát procent nosnic v České republice v obohacených klecích?

Značení vajec podle způsobu chovu

  • 0 – vejce z ekologického (bio) chovu
  • 1 – vejce od slepic chovaných ve volném výběhu
  • 2 – z halového chovu
  • 3 – z klecového chovu

„My máme předěláno na podestýlkové chovy asi třicet procent a snažit se budeme dál. Ale pokud nezískáme od státu nějakou kompenzaci či dotaci, tak se dá očekávat pokles české výroby a náš trh se zaplaví vejci z kdovíjakých zemí, které toto nařízení ještě nemají,“ obává se šéf velkochovu v Česku, jehož firma produkuje šest set tisíc vajec denně.

Abychom v Česku měli po roce 2027 dostatek vajec, budeme je podle šéfky drůbežářů s největší pravděpodobností nakupovat v Holandsku nebo Polsku. Zejména proto, že tamní produkce výrazně překračuje soběstačnost, a tak své přebytky mohou za hranice dodávat za mnohem lepší ceny než zdejší producenti.

Značení vajec podle země původu

Kód říká, ze které země vejce pochází, například:

  • CZ znamená původ vejce v České republice,
  • PL značí vejce z polského chovu,
  • DE znamená vejce od německého chovatele atd.

„Pokud chceme zákaz, tak ano, ale udělejme ho jednotně, aby naši drůbežáři nebyli znevýhodněni vůči dovozům, jako se to stalo teď. Například v Polsku ani na Slovensku zákaz klecových chovů uzákoněn není,“ zdůrazňuje Gabriela Dlouhá.

Galerie: Jak poznat česká a čerstvá vejce

Vyšší cena vajec je logickým vyústěním

Podle vyhlášky Státního intervenčního fondu jsme sice soběstační z osmdesáti dvou procent, ale v tomto čísle jsou zahrnuty všechny druhy chovů. V reálu jsme podle Gabriely Dlouhé soběstační z padesáti procent. „Náklady chovatelů se budou kvůli přestavbám klecových chovů zvyšovat. Pokud se jim to nebude vyplácet, tak někteří menší pokračovat v podnikání asi nebudou,“ říká předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie. Další snížení produkce tak může mít za následek nedostatek vajec, a tím pádem i pohyb ceny vajec.

Vzpomeňme tři roky starou kauzu fipronil; tehdy u nás výpadek vajec z Belgie a Nizozemí znamenal nárůst ceny během dvou měsíců ze tří na skoro pět korun za kus.

Po zákazu klecí spadne klec? Ne

To, že bude zakázán klecový chov nosnic v Česku, bohužel neznamená, že si české slepice budou pochodovat po vysoké podestýlce v nové krásné hale. Podle námi oslovených producentů vajec je vysoce pravděpodobné, že pokud se rozhodnou v chovu dále pokračovat, přejdou na chovy tzv. voliérové, neboť tato přestavba je z klecových finančně nejméně náročná. Pro představu, jde až o čtyřpatrové voliéry v halách, čímž si drůbežáři budou kompenzovat nedostatek podlahové plochy, potažmo chovaných nosnic.

Typy základních ustájení pro slepice

Klece:

  • klecový chov, v ČR jsou od 1. 1. 2012 povoleny jen obohacené klecové systémy.

Podlahové chovy:

  • podestýlka,
  • aviáry-voliéry,
  • výběh.

Navíc to ani neznamená, že si klecová vejce po roce 2027 nekoupíme v těstovinách, majonézách, bábovkách a sušenkách (což nemáme šanci poznat ani teď). Na to by byl potřeba celoevropský zákaz klecového chovu. A právě o něm dnes bude jednat Evropská komise.

V Rakousku, Lucembursku a Německu už je zákaz klecových chovů schválený, nově se pravděpodobně po všech nutných podpisech přidá i Česká republika. Ale že by se přidaly další státy, se moc nepředpokládá.

„Vyhlídky nejsou moc optimistické, státy směrem na sever a východ mají velkou nadprodukci. Myslím, že budou trvat na zachování klecových chovů,“ je k pondělnímu jednání skeptický velkoproducent vajec. Rovněž Gabriela Dlouhá je v očekáváních opatrná: „Uvidíme, jak jednání dopadne. Trend přestavovat klecové chovy na podlahové systémy je ale patrný v celé Evropě,“ uzavírá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).