Hlavní navigace

Zachránit se dá ledacos. K zubařům míří rodiče s dětmi, které si v létě poraní zub

28. 7. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Během prázdnin přibývá úrazů chrupu. Stomatologové umí zachránit i zlomený nebo vyražený zub.

Prázdniny přinášejí nejen zábavu a odpočinek, ale také zvýšené riziko úrazů vzniklých při sportech a letních radovánkách. Vedle tržných ran, pohmožděnin a zlomenin vedou úrazy zubů; nejohroženější skupinou jsou děti.

Dětské zubní úrazy patří spolu s kazovými bolestmi také mezi nejčastější důvody k návštěvě stomatologa.Výjimkou není ani Dentální klinika Jan Stuchlík, kterou jen v posledních dvou týdnech navštívilo již deset rodin s dětmi, které si nějakým způsobem poškodily zoubky… Odborníci kliniky proto vysvětlují, co je ještě možné zachránit a jak správně postupovat.

Co se dozvíte v článku
  1. Chcete zachránit dětský zub? Přijďte včas
  2. Nejohroženější skupinou jsou děti do 10 let
  3. Poškození nemusí být na první pohled patrné
  4. Úrazy zubů
  5. Co s vyraženým zubem

Chcete zachránit dětský zub? Přijďte včas

Léčebných postupů při ošetření úrazů chrupu mají v dnešní době stomatologové k dispozici již celou řadu, záleží především na druhu úrazu a věku dítěte. Cílem by však mělo být zachování živého zubu, nebo alespoň jeho udržení v ústech.

„Co nejšetrnější řešení je třeba volit jak u dočasného, tak především u stálého dětského chrupu,“ říká zubní lékařka Tereza Musilová a upozorňuje: „Důležitým předpokladem pro úspěšné ošetření je ale čas, rodiče by proto dítě ke stomatologovi měli přivést co nejdříve.“

Nejohroženější skupinou jsou děti do 10 let

Podle zkušeností pražských stomatologů jsou zubními úrazy nejvíce ohroženy děti mezi prvním a druhým rokem života a dále pak ty na prvním stupni základních škol.

„Malé děti se učí chodit, což bývá často spojeno s pády, ty starší zase rozvíjejí své pohybové dovednosti při sportu, hrách v přírodě a dalších letních dobrodružstvích,“ popisuje Tereza Musilová.

Galerie: Děti mají černé mléčné zuby. Někdy všechny

Poškození nemusí být na první pohled patrné

Dětské úrazy zubů lze rozdělit na ty, kdy se v ústech zdánlivě nic nestalo, ale změny mohou nastat pod povrchem, a na ty, při nichž dojde k poškození či vypadnutí zubu.

Úrazy zubů

Nenápadný úraz

  • O úrazu ani nemusíte vědět, stačí ťuknutí lžící.
  • Napoví barva zubu, ztmavne.

Vyražený zub

  • Vylomený zub dejte do mléka, pod tvář nebo do namočeného kapesníku.
  • Vyhledejte co nejdříve zubního lékaře.
  • Buňky zubu vydrží ve vlhku cca 12 hodin.

Ulomený kousek zubu

  • Nejčastěji jde o ulomený růžek.
  • K zubaři vezměte veškeré úlomky, vše, co ze zubu zůstalo.

Více v článku Vyražený zub hoďte do mléka a rychle k zubaři.

„Pokud dítě upadne na ústa a zub sice v ústech zůstane, ale s odstupem času změní zabarvení, je pravděpodobné, že došlo k poškození nervového a cévního svazku. Pozastavené krevní zásobení následně vyvolá ztmavnutí zubu. U zubu se také často objevuje váček způsobený infekcí, což může ohrozit správný vývoj stálého chrupu,“ varuje lékařka.

Pokud se takovýto úraz přihodí dítěti kolem šestého až sedmého roku, kdy by zub brzy vypadl sám od sebe, je lepší jej vytrhnout.

Další možností je odstranit infikovanou a odumřelou dřeň a zub vyčistit. „I dočasný zoubek se tak podaří zachovat. Tuto situaci na naší klinice řešíme docela často,“ říká Tereza Musilová.

Galerie: Mléčné zuby – mnohem větší, než si laik představuje

Co s vyraženým zubem

Zub lze ale zachránit i v případě, že dojde k jeho zlomení nebo úplnému vyražení – je však zásadní dorazit do ordinace zubního lékaře pokud možno okamžitě. Pokud je ulomená korunka (vrchní viditelná část zubu), doporučují stomatologové všechny kousky posbírat, když je vyražený celý zub, radí vložit jej do mléka nebo vlhkého ubrousku.

„Buňky na povrchu částí zubu jsou živé ještě několik hodin po ulomení, a pokud pacient přijde včas, umí stomatolog takový zub vsadit zpět nebo spojit odlomené části s pahýlem zubu tak, že rozdíl není patrný. Zub poté může sloužit i několik let,“ ubezpečuje doktorka Musilová.

Odborná spolupráce:

MDDr. Tereza Musilová

Stomatoložka z pražské Dentální kliniky Jan Stuchlík. Poskytuje komplexní zubní péči se zaměřením na záchovnou stomatologii.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).