Hlavní navigace

Zachraň se, kdo můžeš: jak ve zdraví opustit psychopata

13. 8. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
„Při setkání s psychopatem doporučuji okamžitý úprk,“ radí psychiatr Radkin Honzák. Inu… jasná zpráva. Jenže – kdy jde skutečně o psychopata a jak při onom úprku postupovat?

S psychopatem je veškeré soužití skutečně obtížné, jenže v platné klasifikaci duševních chorob ani v trestním zákoníku diagnózu psychopat nenajdete.

Co se dozvíte v článku
  1. Kdo je psychopat? Zraňující egoista – a mnoho dalšího
  2. Kdy se rozejít s psychopatem
  3. Jak se rozejít s psychopatem
  4. Ani po rozchodu nebude ještě vyhráno
  5. Dohoda s psychopatem? Neexistuje
  6. Co je nezbytné
  7. Setrvat ve vztahu s psychopatem?
  8. Základní předpoklady přežití s psychopatem

Kdo je psychopat? Zraňující egoista – a mnoho dalšího

Zmíněný úprk je vhodný, pokud váš protějšek:

  • Připomíná bodliny dikobraza – snadno, obvykle úmyslně vás slovně zraní, ale sám i na náhodnou maličkost zareaguje obranou.
  • Jeho vztahy jsou povrchní. Od vás ale bude očekávat opak.
  • Reaguje impulsivně – nebo to alespoň tak vypadá. Občas to bývají jen jakési mimikry směřující k prosazení vlastního zájmu.
  • Je vyhraněný egoista.
  • Chce narušit vaši sebedůvěru, vyvolat u vás pocit viny, vázat vás na sebe, být vaším pánem. Rozhodně nechce být vaší oporou a ochráncem, ačkoliv to někdy předstírá.
  • Učiní vše, abyste na něm byli závislí.
  • Je vztahovačný. Cokoliv řeknete, může být okamžitě, ale i později použito proti vám.
  • Ponižuje vás nejen v soukromí, ale s oblibou i na veřejnosti.
  • Chová se stylem „zákon jsem já“.
  • Existenci společného jmění považuje za výmysl, neb vše je jeho.
  • Nesnáší vaše přátele, příbuzné, rodinu. Pravidlo má ovšem své výjimky. Pokud se mu zdaří někoho z výše uvedených zmanipulovat ve svůj prospěch, bude vám ho dávat za vzor.
  • Často užívá výroky typu: „Každý normální (muž, žena, syn, dcera, matka) ví, že…,“ ať hlásá jakoukoliv hloupost, či dokonce zvrácenost, prezentuje se jako mluvčí „normálních“ lidí. Že jimi ve skutečnosti pohrdá, je věc druhá.
  • Žárlí na jakýkoliv váš úspěch.
  • Využívá tzv. dvojnou vazbu. Jednotlivé informace nejsou v souladu, naopak jedna popírá druhou. To se děje zejména při srovnání slovních a mimoslovních sdělení. Sem patří i rychle se střídající chování „pana Jekylla a pana Hyda“.

Vyzkoušejte v testu, zda je váš protějšek psychopat:

Kdy se rozejít s psychopatem

Zkusili jste ledacos, leč náprava prakticky možná není. Obecně vzato, raději vzít nohy na ramena „dřív, než bude pozdě“…

Na soužití s ním těžce zdravotně či sociálně často i tak doplatíte. Čím bude vaše příprava na tento krok cílevědomější, tím lépe.

Jak se rozejít s psychopatem

Především je nutno po příkladu Odysseově obrazně připoutat námořníky ke stěžni a zalít jim uši voskem, aby odolali lákání mořských najád. Situaci po ukončení Trojské války je možno aktuálně pojmout jako požadavek ochranného valu proti přemlouvání, slibům, citovému vydírání, výhrůžkám – jak „cukru, tak biči“.

Zásadní je, zda oběť svého tyrana stále ještě miluje. Pokud ano, není jí pomoci. Neslyší žádné rady. Reaguje stylem: „Ano, ale…“ Situaci vystihuje bonmot profesora Františka Koukolíka: „Člověk se mýlí, když se domnívá, že je racionální bytost, která má emoce. Je to spíše emocionální bytost, která občas myslí.“

Rozhodnutí k rozchodu musí být jasné a pevné. Nesmí mít charakter již xtého vážného varování ani škemrání o pomoc. Tím méně pak gesta zoufalce.

Ani po rozchodu nebude ještě vyhráno

Pozor na „syndrom Smolíčka Pacholíčka“: podobně jako jezinky ve známé pohádce, tak rovněž psychopat bude i po rozchodu iniciovat pod různými záminkami další setkání. Nedá pokoj. Vyhovíme-li, je zde značné riziko recidivy debaklového vztahu. Doporučujeme maximálně možné „stop“ dalšímu kontaktu.

Podstatná je existence dětí nebo naopak bezdětnost. Nenechte si namluvit, že po rozchodu bude nadále nutno s psychopatickým partnerem spolupracovat při výchově dětí. Jistěže by to bylo správné, ne vždy je to však možné. Pro zajímavost i v rámci „Cochemského modelu“ střídavé péče o děti může být komunikace mezi rodiči minimální. Jejich osobní kontakt nutný není. Stačí využít sociální sítě.

Pokud děti nemáme, zvyšuje to rozchodový radikalismus. Ovšem neznamená to: „Kvůli dětem snášej třeba i peklo!“ V pekle se totiž nežije dobře ani dětem, přestože odchod snadný nebude.

Galerie: Nejpodivnější sexuální praktiky

Dohoda s psychopatem? Neexistuje

Představa, že s psychopatem bude možná dohoda, je naivní. Soudy se mohou táhnout i několik let.

Stávající občanský zákoník respektuje požadavek Charty práv dítěte OSN. Dokáže-li to, má dostat šanci vyjádřit se k rozhodování o něm samotném. Zkušená soudní znalkyně již před lety publikovala zjištění: „Ve sporech o děti je každé dítě ovlivňováno.“

Psychopati bývají v tomto směru mistry. Nevěřte jen svým pocitům, obecným informacím v médiích, ba ani radám osob, které to s vámi myslí dobře, ale v zákoutích paragrafů se neorientují. Chce to vskutku individuální, realistický a souvislostí znalý rozbor odborníkem.

Dalším krokem je plán. Kdysi kolovalo rčení: „Plán se splnit nedá, musí se překročit.“ I my budeme počítat spíše s horšími variantami.

V poradenské praxi připomínám invazi spojeneckých vojsk v Normandii za druhé světové války roku 1944. Přes pečlivou přípravu plánu operace Overlord a podvržení falešných plánů nepříteli to byl masakr… Oceán byl tehdy rudý krví. Přežila teprve sedmá útočná řada. Tak zlé to v našem případě nebude. Oceán nemáme. Na svůj den D se připravujeme tak, abychom přežili a minimalizovali ztráty. Nutno je dospět k naprostému odmilování. Bez něj situaci řešit nelze.

Co je nezbytné

Pro naše „vylodění“ je důležité zajistit:

Peníze

„Rozvod je přepych bohatých lidí, protože stojí peníze, mnoho peněz…“ napsal před více než sto lety znalec dobrého vychování Jiří Stanislav Guth-Jarkovský. I když mezi bohaté nepatříme, nutno mít přece jen určité úspory. Pro majetkové vyrovnání vědět, co vlastně tvoří společné jmění manželů. Značně složitější to bývá, pokud jsme jednali dle rčení: „Na lásku papír nepotřebujeme.“

Příbytek

Kde budeme bydlet? Pozor na zkušenost: děti se nerady stěhují z míst, kde mají kamarády a chodí do školy. Obvykle dávají přednost bydlení v rodinném domku před bydlením v nájemním bytě. Na nabídku získání vlastního pokoje reagují velmi kladně.

Děti

Inspirací může být kniha Bez dcerky neodejdu. Její hrdinka žije v USA v manželství s lékařem íránského původu. Mají pětiletou dceru. Po islámské revoluci touží muž po návratu do Íránu, jeho manželka je ale proti. Nakonec svolí k dvoutýdenní návštěvě manželovy rodiny. Před odjezdem zpět do USA se z muže stal věznitel. Žena se musí podřídit jeho vůli a muslimským zákonům… Po osmnácti měsících se matce podaří s dcerou utéci.

I poměrně krátká doba může vést k „vymytí mozku“ dítěte natolik, že jeho chování naplňuje popis tzv. syndromu zavržení rodiče.

Setrvat ve vztahu s psychopatem?

Pokud dle označení MUDr. Honzáka patříte mezi „partnerské kamikaze“, lze tu hledat jistou inspiraci. Kamikaze byli japonští sebevražední piloti ve druhé světové válce. Vás by však spíše měla inspirovat aktivita zvaná „housenky kamikaze“. Mnohé rostliny se brání před útokem hmyzu, který hryže jejich listy, vylučováním zvláštní látky. Ta působí jako chemický signál, přivolá jiné druhy živočichů, jimž listožrouti podlehnou.

Vztah s psychopatem připomíná dobrovolnou účast v olympijském týmu v disciplíně chytání oštěpů. Zanechte vší naděje na slušnou domluvu. „Všechno bere“. Zbavte se „spasitelského komplexu“ – zoufalé a mnohokrát zklamané snahy mu pomoci.

Platí: Je, jaký(á) je. A nic s tím nenaděláte.

Základní předpoklady přežití s psychopatem

1. Být sám sebe objektivním soudcem

První bod je schopnost zachovat si zdravý rozum. Udělali jsme chybu volbou psychopatického partnera. Pomyslná záruční doba již vypršela. Otázku: „Proč je takový?“ si raději neklademe. Odpověď je předem jasná: „Protože je psychopat.“

2. Nesnažit se poroučet větru a dešti

Za druhé: Dělej, co funguje, nedělej, co nefunguje – poroučet větru, dešti a změnit psychopata nejde. Je zbytečné se o to pokoušet. Jeho excesy je nutno brát neosobně. Jeho chování je řízeno pocitem vlastní vnitřní nepohody. Potřebuje ventil. My jsme tu – z jeho pohledu – od toho, aby si měl na kom vybít zlost. Ke zklidnění partnera někdy přispívá věta: „Máš pravdu…“ Jindy ho může naopak spolehlivě vytočit.

3. Psychopata změnit nemůžeme, svůj vlastní přístup k němu ano

Do třetice: Změnit můžeme jen sebe. Je jen na nás, jak vážně psychopata bereme. Samozřejmě pokud nám nehrozí závažnější zranění.

Zvládnout soužití s psychopatem je těžké. Ocenění vašeho úsilí se nedočkáte.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

PhDr. Tomáš Novák – poradenský psycholog, autor řady článků a knižních publikací.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).