Hlavní navigace

Chytré sáčky na bylinky, poslouží i na sušené houby

16. 6. 2021

Sdílet

 Autor: Se souhlasem Wrap Up
TEST – Moravská firma po velkém úspěchu svých speciálních pytlíků Wrap Up na chleba šije na podobném principu sáčky-bylinkovníky. Vyzkoušeli jsme, co umí a v čem jsou lepší než lněné, bavlněné či papírové pytlíky na byliny.

Sběr bylinek už je v plném proudu, konečně se všechno zelená a kvete. Právě během jara a léta si mnozí z nás sbírají a suší vlastní léčivé rostliny. Otázkou je, jak tyto bylinky nejlépe uchovat.

K uchovávání bylinek existuje více variant, ale naskytla se mi možnost otestovat speciální funkční pytlíky na bylinky Wrap Up, které se ukázaly jako velmi praktické. Jaké zvláštní vlastnosti mají tyto originální obaly a jak se dají využít?

Sběr léčivých rostlin v kostce. Sušit hlavně tak, aby nezplesnivěly

Sběr léčivých rostlin začíná na jaře. Největší sílu mají mladé, sotva vylézající rostlinky, které jsou nabité léčivými látkami. Na jaře se rovněž vykopávají kořeny (zrovna tak jako na podzim), protože je v nich soustředěna největší síla, o kterou kořen ještě neokrádá rašící, kvetoucí či plodící rostlinu v plném rozpuku. U některých léčivek se sbírají listy, u většiny z nich však celá nať včetně květů, u jiných zase pouze květy.

Důležité je sušení. Pokud rostlinu rovnou nevyužijete čerstvou, jako například jedlé rostliny či medvědí česnek a další, je třeba bylinku uchovat procesem sušení. Léčivky sušíme ve vhodném prostředí, nesmí se k nim dostat vlhkost, aby nezačaly hnít či plesnivět. Rovněž je důležité zabránit kontaktu s hmyzem a podobně.

Dobře usušené bylinky se v žádném případě nedávají do mikrotenového nebo igelitového sáčku. Běžně se uchovávají v bavlněném či lněném pytlíku. Jednou ze zajímavých možností, jak uchovat sušené bylinky, jsou moderní „bylinkovníky“ Wrap Up, které vyrábí firma z Frýdku-Místku. Tyto pytlíky mají oproti plátěným obalům řadu předností a dají se využít všestranně a opakovaně. Navíc nezaberou tolik místa v kuchyni jako sklenice, do kterých se často bylinky také dávají.

Bylinkovníkům předcházely pytlíky na pečivo: aby chleba neoschl

Funkční pytlíky firma Wrap Up vyrábí už více než dva roky. Server Vitalia.cz byl první, kdo je přímo testoval, a článek Test: stejné chleby, různé obaly – kde vydrží nejdéle se těšil velké pozornosti.

Pytlíky wrapáčky jsou totiž dvouvrstvé, vnější vrstva pytlíku je bavlněná s líbivým různorodým designem. Pro fungování pytlíku je však zásadní vnitřní hladká látka se speciální úpravou. Chová se jako membrána – pečivo v ní může dýchat, nezapaří se, ale vlhkost ztrácí jen velmi pozvolna, proto pomalu okorává a tvrdne. Udrží tak chléb dlouho čerstvý a vláčný.

A těchto technologických vlastností se dá výborně využít i naopak – například pro sušené potraviny.

Pytlíky Wrap Up na bylinky: aby se k nim nedostala vlhkost

„Bylinkovníky“ jsou ušité přímo z membránové textilie a mají bavlněnou jen horní část, kde jsou šňůrky na zavazování. Látka umožňuje bylinkám dýchat, takže se nezapaří. Zároveň brání vniknutí vlhkosti z venkovního prostředí, takže je můžete skladovat třeba i na půdě, ve sklepě nebo kdekoliv v kuchyni, a budou pořád suché a bez pachů zvenčí. Jejich vlastní vůně jim vydrží déle, protože aroma prochází membránou pomalu.

Obal je také hůře zdolatelný pro hmyz než plátěný pytlík a lépe ochrání bylinky i před slunečním světlem.

Pytlíky se lehce zatáhnou na šňůrky a pověsí ideálně přímo v kuchyni, aby byly rovnou při ruce. Do šňůrek se může dát cedulka nebo se pytlík pěkně popíše nebo i pokreslí fixem na textil.

Tím využití pytlíků nekončí…

Můžete je použít i na jiné podobné sušené potraviny, například na dobře usušené houby, sypané nedrcené čaje a některé vhodné koření, jako je bobkový list nebo kmín, který opravdu dlouho voní.

Sáčky mají atest SZÚ na suché potraviny obecně, ale pozor na exotické koření, jako je například kurkuma a další směsi, které ji obsahují, protože ta by vnitřek pytlíku pořádně zbarvila. Stejně tak nejsou vhodné pro jemně drcené koření a velmi jemné kořenící směsi.

Do čeho sbírat bylinky a co s nimi dál?

Obvykle sbírám bylinky do košíku nebo plátěné či velké papírové tašky. Je opravdu nesmyslné sbírat rostliny do igelitové tašky nebo jiného neprodyšného obalu, ve kterém se bylinky snadno zapaří. Je však samozřejmé, že rostliny musíte sbírat suché, ideální je chodit na ně kolem poledne nebo za suchého a slunečného počasí.

Ke sběru léčivých rostlin na zahradě nebo v přírodě se dají použít rovněž Wrap Up pytlíky. Jsou skladnější než košík, pokud nesbíráte velké množství bylin najednou, a jsou lepší než papírový sáček nebo taška, protože se nepromočí a netrhají se. Nasbírané bylinky se v nich nezapaří, ale pak je doma rozprostřete a dejte je sušit, například na síto.

Naopak při sběru bylinek, které chcete využít ještě čerstvé, jako je medvědí česnek, pažitka, petrželka, máta nebo meduňka, se bude hodit, že bylinky v pytlíku pomaleji ztrácejí vlhkost i barvu. Jsou vhodné zejména pro sběr natě a listů, můžete sbírat také květy, ale zcela jistě vám všudypřítomný pyl pytlíky zabarví.

Údržba pytlíků je jednoduchá

Látka je hladká, bylinky či třeba kmín se pěkně sypou a nelepí se. Membránová textilie se nemusí obšívat, proto se kousky ani nezachytávají ve švu. Pytlík je opravdu pevný, otěruvzdorný, a přitom skladný (prázdný se pověsí nebo zatočí do ruličky, neměl by se skládat na malé části).

Z vnitřní strany je omyvatelný, ale běžně stačí jen vytřepat a otřít. Pytlík jsem přeprala a pověsila na slunce. Doporučuje se prát na nízké teploty, v přírodním pracím prostředku. Na případné skvrny se dá použít octová voda a výborně čistí i žlučové mýdlo. Po vyprání byl zase připravený pro další použití, určitě vydrží několik sezón sběru bylinek.

Bylinkovníky, které jsou na trhu úplnou novinkou, jsou opravdu praktické. Tyto speciální pytlíky mohou prodloužit kvalitu pracně sbíraných a pečlivě sušených bylinek a dát i dalším sušeným potravinám šanci i při uchovávání v horších podmínkách.

Galerie: Test sáčků na chleba

Autor článku

Studuje na Filozofické fakultě Ostravské univerzity, pracuje jako externí redaktorka několika časopisů, věnuje se také poradenství v oblasti zdravé výživy, bylinkaření či aromaterapii.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).