Hlavní navigace

World Class není fitko pro každého

1. 7. 2009

Sdílet

Fitness centrum World Class na svých stránkách hlásá, že není klubem pro každého. Musím než souhlasit. Ne všichni si totiž mohou dovolit luxus a rozmazlování, které nabízejí.

V posilovnách se sportuje mnohem intenzivněji a efektivněji než venku. Přesto nejsem příznivcem posiloven. Více než rotoped mě baví jízda v terénu. Proč mám běhat na běžícím pásu, když v lese je lepší vzduch? Když už cvičit v posilovně, tak v zimě. Jelikož letošní léto nabídlo zatím jen déšť, vyzkoušela jsem si čtrnáctidenní členství ve špičkovém fitku sítě World Class a přiznám se, že jsem si připadala jako princezna.

World Class

Fitness a welness centra s touto značkou najdete ve více jak deseti zemích na světě a dvacet šest let je provozuje švédská společnost. V České republice jsou zatím tři a všechna v Praze. Nejluxusnější z nich je v hotelu Marriott. Po předložení členské karty vám na recepci vydají klíček od šatny a zdarma vám zapůjčí dva ručníky – jeden velký do sauny nebo po osprchování a jeden malý, určený k otírání potu v posilovně. Čistota je vidět na každém kroku a kromě uklízeček tu o ni pečují sami návštěvníci. Před vstupem do šatny schovají nečistoty z ulice pod návleky a každý stroj v posilovně po použijí umyjí připravenými přípravky.

Nejsem tolik znalá technických parametrů strojů, takže nemohu posuzovat jejich kvalitu. Vím jen to, že působí udržovaně. Na každém stroji je naváděcí obrázek, který vám řekne, jak se ke stroji posadit a jaké svalové skupiny jím posílíte. Pokud si přesto nebudete vědět rady, pomůže vám personál nebo osobní trenér. Pokaždé je tu k vidění minimálně jeden, který „trápí“ svého klienta.

Vyhrajte volňásky do wellness! Zúčastněte se Velké fotosoutěže serveru Vitalia.cz!

Řekla bych, že jednou z nejsilnějších stránek World classu jsou právě jejich profesionální trenéři a podle toho, co jsem během čtrnácti dnů viděla, nemají o klienty nouzi. Připraví vám tréninkový plán na míru. „Tomu svému“ jsem upřímně řekla, že mě posilovna moc nebere, tak mi sestavil plán pro cvičení doma. Popravdě, je to velká makačka.

Saunu, vířivku nebo solárium?

Po cvičení v posilovně můžete v rámci svého členství zregenerovat svaly v suché nebo mokré sauně. V Mariottu si můžete odpočinout i ve vířivce. Bazén je tu spíše hotelového rázu a plavce příliš nenadchne.

Co mě na chození do posiloven vždycky nejvíce vadilo, byla plná taška s cvičebním úborem, ručníkem, šamponem a a řadou podobných potřeb. Když jdu do Mariottu, stačí si přinést jen tepláky, triko a boty. Vše ostatní tu je a zadarmo (nebo spíše v ceně) k dispozici.

Není World Class jako World Class

World Class

Pobočka na Václavském náměstí je už od pohledu nejfrekventova­nější. Fitness chtiví lidé se tu střídají jako na běžícím pásu. Posilovna je mnohem větší, než ta v Mariottu. Jejích patnáct set metrů čtverečních je rozloženo do tří pater. Skoro jsem měla pocit, že tu zabloudím. Sportovců se tu společně potí mnohem více, dokonce jsem musela chvilku čekat na jakýkoliv kardio stroj.

V šatně také najdete saunu a solárium, ale nepůsobí to tu tak samozřejmě, jako v luxusním Mariottu. Vlastně ani zapůjčení ručníku není běžnou součástí, dokonce se za něj platí ‒ za velký padesát a za malý třicet korun. Šampon, mýdlo, krém, špejle do uší, různé kosmetické tamponky, tak jak jsou k dispozici v Mariottu, byste tu rovněž hledali marně. Nicméně, do fitka se přece jen chodí cvičit a ne se šťourat v uších.

Pokud máte raději domácí přístup, navštivte World Class na Chodově. Je to nejmenší a velice útulná pobočka. Dochází sem zejména lidé z okolí, nebo ti, kteří poblíž pracují.        

World Class není jen posilovna

Členové World Classu mohou neomezeně navštěvovat brány posilovny nebo libovolný skupinový trénink. Například hodinový i déletrvající Schwinn Cycling nebo lekce populárního pilates. Vzhledem k tomu, že mnoho lidí v dnešní době bojuje s časem, mohou navštívit intenzivní, tzv. express půlhodinové cvičení.   

Kolik jste ochotni zaplatit za fitko?

Kolik celá tahle legrace stojí?

World Class je klasické členské fitko, nemůžete sem tedy jen tak přijít a zaplatit si hodinu cvičení. Musíte se „upsat“ na rok, na půl roku či jen na tři měsíce. Nejdelší permanentka stojí 16 200 korun a lze ji splácet měsíčně. Pokud jste ranní ptáče a budete chodit do 12 hodin, zaplatíte pouze 9000 za rok, což už stojí za úvahu. Luxusní pobočka v hotelu Mariott je ovšem mnohem dražší. Sice tu můžete potkat nějakou slavnou osobnost z filmového, hudebního nebo sportovního světa, ale za roční vstupné zaplatíte 27 000 korun. Výhodou členských fitness je to, že když už si je člověk zaplatí, tak se většinou donutí chodit pravidelně.    

Foto: Ivana Dvorská, Filip Singer

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).