Hlavní navigace

Kalanetika – nenáročné, leč efektivní cvičení

27. 3. 2009

Sdílet

Aktualizováno 22. 12. 2008 17:23
Ještě dříve, než se začneme nějakému druhu cvičení věnovat pravidelně, musíme se sami sebe zeptat na to, co od cvičení chceme, co nás k pohybu motivuje, a také, zda je určité cvičení pro nás vhodné s ohledem na několik faktorů: např. věk, zdravotní stav, fyzická kondice nebo třeba určitá fáze těhotenství.

Ten, kdo potřebuje snížit o několik kilogramů váhu a má zdravé srdce, bude volit nějakou formu aerobního cvičení. Jiný naopak potřebuje pomoci od bolestí zad. Naštěstí je stále hodně těch, kteří pohyb vyhledávají, protože je to jednoduše baví a k životu ho potřebují zcela přirozeně.

Cvičení pro mladé i dříve narozené

Sport-relax-indoor (sport)-kalanetika-2Kalanetika je poměrně jednoduché a nenáročné cvičení, jehož účelem je svalstvo zpevnit a vytvarovat. Cvičení je zaměřené na současné stahování a protahování svalů – tím se tělo nejen posílí, ale zvýší se i jeho pružnost. Základem je časté opakování pohybů s malým rozsahem. Schválně si zkuste, když sedíte u počítače, zlehka stahovat a povolovat hýždě.  Zpočátku se mi vysmějete. Je to přece jednoduché a – právě nenáročné. Nicméně pokud vytrváte, než se dostanete k poslední tečce mého článku, určitě budete svůj zadek trochu více vnímat. 

Při hodině kalanetiky se ovšem nezaměřujeme pouze na jednu část těla, postupně procvičujeme každý sval. Tím začneme své tělo lépe vnímat a uvědomíme si, jak vlastně funguje. Kalanetika je snad jediné cvičení, které tělu pouze prospívá a věnovat se jí může opravdu každý, dokonce i dříve narození lidé, nebo nastávající maminky, kterým se tak zpevňují svaly, což jim může usnadnit samotný porod. Jelikož kalanetika neobsahuje žádné poskoky, šetří naše klouby.

Nikdo vás nenutí učit se choreografie nebo se hýbat v rytmu, což ocení hlavně ti, kteří nemají hudební sluch. Jediný rytmus, který vnímáme, je tlukot našich srdcí a vlastní dech. Každý si tedy cvičí vyhovujícím tempem a pokud už mu síly nestačí, může kdykoliv přestat. To samé platí o pozici těla nebo o protahování. Nikdy se nenuťte do nějaké polohy, která je vám nepříjemná. Kalanetika není soutěž, vše je individuální a tudíž se s ostatními cvičícími nesrovnávejte. Poslouchejte své tělo, které si umí říci o pauzu, při kalanetice je odpočinek povolený.

Co si na kalanetiku obléci

Sport-relax-indoor (sport)-kalanetika-4Stejně tak jako je kalanetika nenáročná na fyzickou zdatnost, je také nenáročná na oblečení či vybavení. Cvičíme ji v jakémkoliv pohodlném oděvu, který nás nikde neškrtí. Vhodné jsou například tepláky, legíny všech délek, trička, trika nebo tílka. Záleží opravdu jen na vás, co si vyberete.  Nejlépe je cvičit bosý nebo jen v ponožkách, případně v baletních cvičkách. Boty při kalanetice znamenají zbytečné závaží, které může narušit naši rovnováhu.

Cvičíme jak ve stoje, tak vleže na zemi. Je tedy vhodné mít nějakou podložku, které jsou v obchodech se sportem k sehnání už od sta korun. Použít můžete pochopitelně i starou karimatku, nebo, cvičíte-li doma, postačí ručník položený na koberec.

Nástroje a rekvizity

Sport-relax-indoor (sport)-kalanetika-8Jediný nástroj, který pro kalanetiku potřebujete, je vaše tělo – nejdokonalejší stroj, který kdy pro cvičení vznikl. Nicméně si některé cviky žádají pomůcku, která vám pomůže udržet rovnováhu. Pokud jste v tělocvičně, poslouží vám žebřiny. Cvičíte-li doma, využijte nábytek – skříňky, židle, křesla.

Někdy lze kalanetiku obohatit cvičením s různými overbally, což jsou různě velké míčky pro cvičení jen částečně nafouknuté, které různě stlačujeme. 

Hudba

Kalanetika je i určitá forma relaxace. Po hodinovém cvičení se budete cítit uvolněně a plní síly. Tento stav umocní vhodný výběr hudby, spíše klidné a tiché, která napomáhá k uvolnění, aby cvičenec nepodléhal rytmu a pohyby neopakoval příliš rychle.

Jak a kde cvičit kalanetiku

Vzhledem k tomu, že bylo o kalanetice napsáno několik knih, lze ji cvičit i doma. Knihy jsou plné popisů a vyobrazení různých cviků nebo kompletních cvičebních programů. Některé jsou určené pro začátečníky, jiné pro pokročilé. Pokud pro vás bývá těžké se do cvičení přinutit a máte tendence přestat po deseti minutách, kupte si raději nějaké DVD s kalanetikou, i těch je na trhu poměrně dost, lépe tak odcvičíte celou lekci 

Nejlepší je samozřejmě vyrazit na hodinu kalanetiky vedenou cvičitelkou, která ke každému přistupuje individuálně a ochotně vám vše kolem cviků vysvětlí, zodpoví případné dotazy a opraví pohyby. Kompletní program trvá zhruba hodinu a rozděluje se do tří fází. První je zahřátí: kmitání, uvolnění krční páteře, protahování celého těla. Poté následuje samotné cvičení. Posiluje se břišní svalstvo. Kalanetika se rozhodně neomezuje pouze na známé sedy-lehy. Břišních svalů je několik a na všechny existuje nespočet cviků. Dále se posilují dolní končetiny například pomocí pohybů pánve a různých podřepů.

Sport-relax-indoor (sport)-kalanetika-5Některé cviky jsou zaměřené na hýždě, jiné na vnitřní strany stehen nebo na boky. Ani horní končetiny nebo prsní a zádové svaly nezůstanou díky kalanetice ochablé. Po klidném posilování následuje poslední fáze, kterou rozhodně nelze zanedbávat. Jedná se o důkladné protažení každého svalu těla. Při cvičení nezapomínejte pravidelně dýchat. Některé cviky svádějí k zadržování dechu a toho je třeba se vyvarovat. Buďte uvolnění a nikam nespěchejte. Snažte se mít vždy podsazenou pánev.

Přínosná kalanetika bývá dnes zastíněna jinými druhy cvičení pod mnoha názvy, které z ní ale vycházejí, takže se s ní můžeme setkat v nejrůznějších obměnách a úpravách. Klasickou kalanetiku využívají často vrcholoví sportovci jako doplňkové cvičení, populární je také mezi zpěváky, protože pomáhá zpevnit pro ně potřebné břišní a zádové svalstvo, prospěšná je ale pro každého z nás.

Zkuste se kalanetikou odreagovat a vytvarovat si tělo. Již po jedné hodině se budete cítit mnohem lépe. Jestliže se s ní skamarádíte, vaše tělo se výrazně zpevní, čímž se zlepší i jeho držení a pokud trpíte např. bolestmi zad, rozhodně se podstatně zmírní nebo se jich zcela zbavíte.

Foto: Ivana Dvorská

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).