Hlavní navigace

Street dance mimo ulici

18. 3. 2009

Sdílet

Street dance, ve volném překladu „pouliční tanec“, již dávno nepatří na ulici, i když tam v jistých formách vznikl. Své místo si totiž našel i v komerční zábavní sféře - ve videoklipech, zejména zahraničních interpretů, nebo v různých show a televizních estrádách, předvádějí svůj pohybový aparát obvykle ti nejlepší tanečníci.

Street dance v současné době láká i širokou veřejnost u nás, která si právě tanec vybrala, coby zábavnou pohybovou alternativu. Především proto, že si zatančí na hudbu, která jí nějak oslovuje a baví. Přesto, že street dance vyhledává zejména dospívající mládež, do kurzů se stále častěji přihlašují i starší nadšenci a třicetiletí účastníci tanečních lekcí pomalu přestávají být výjimkou, což je jedině dobře.

Lekce street dance

Sport-relax-Indoor (sport)-street-dance-02

Street dance je několik druhů, které se od sebe liší tanečními prvky, krokovými variacemi, rytmem – tedy i rychlostí atd. Společným rysem je poměrná náročnost na koordinaci a choreografii, proto vám tanec na první hodině může přijít neskutečně náročný a kdo čeká něco jako aerobic, může být zklamaný. Pokud vytrváte, po několika lekcích vás to vtáhne a už nikdy nebudete chtít se street dance přestat. Zaplaví vás euforický pocit, že právě street dance je smyslem vašeho života.

Zpátky k první hodině. Většina tanečních škol láká nové zájemce do svých kurzů pomocí tzv. Open class. Jde (většinou) o placenou hodinu a půl. Lekce někdy trvá i déle, lektor vám na ní vysvětlí základní kroky a naučí vás nějakou lehčí choreografii, do které příliš nezapojuje ruce ani pohyby hlavou. U street dance je totiž podstatný i zdánlivě nepatrný pohyb, jako třeba pohled očima. Buď vás to chytne hned a přihlásíte se do kurzu, nebo si najdete jiný koníček.

Street dance je náročný na svaly, celkovou kondici a pružnost. Bez toho příliš neobstojíte. Proto se většinou závěr lekce věnuje běžnému posilování – sedy lehy, kliky atd. s následným důkladným protažením. 

Hlavní je se nestydět

Pokud člověk s tancem začíná, zdají se mu nejrůznější pohybové variace nepřirozené a připadá si divně. Každý taneční sál by tedy měl být vybaven zrcadly, abyste si své pohyby mohli kontrolovat. Nováček si často stoupá spíše od nich dále, vidět sám sebe nechce, což je chyba. Jedině díky odrazu v zrcadle můžete své pohyby kontrolovat, případně si hlídat, zda „jedete“ to, co ostatní.

Někteří lektoři ovšem razí heslo „je jedno, jak tančíš, hlavně si to užij“ a při hodině v sále setmí, někteří pouštějí i světelné efekty. Vědí proč, tanečník zahalený do tmy se více odváže, hudbu pořádně procítí a pak, až se třeba příště rozsvítí, si už bude připadat mnohem lépe.

Správný výběr lektora

Přístup nebo třeba i vnímání hudby lektora vám buď může sednout, nebo vás naopak odradit. Myslíte-li to se street dance vážně, zkuste navštívit více lekcí s různými lektory a teprve potom zvolte toho, se kterým se vám bude lépe tančit. 

Jak jsem již předeslala, street dance si oblíbili zejména dospívající a pokud je vám více než pětadvacet let, máte rádi tance a například R´n´B, rozhodně neváhejte a zapište se do kurzu, lektoři, kteří se pouličnímu tanci věnují již několik let a často profesionálně vystupují, to ocení.

Věk lektorů se rovněž liší. Někdy vyučují opravdu zkušení tanečníci, kteří prošli několik tanečních škol různě po světě. Jindy hodinu vede třeba osmnáctiletý, zato rovněž poměrně „vytančený“ profesionál, který je členem nějaké prestižní taneční skupiny.

Co na sebe

Sport-relax-Indoor (sport)-street-dance-01

Tak jako u většiny sportů, i při tanci je základem pohodlné sportovní oblečení. Myslete na to, že se také zapotíte. Street dance není jen tanec, ale často i životní styl, jehož móda se také neustále vyvíjí. V zásadě platí vytahané tepláky, volná trika, holky sexy tílka a hlavně různé doplňky od šperků a ponožek až po čepice. Vždy je to však hlavně o tanci a pokud si nechcete měnit šatník, jistě vystačíte s běžným sportovním oblečením.

Na co určitě nezapomeňte, je vhodná obuv. Ze začátku postačí klasická bota na sport, ale ideální jsou pochopitelně boty s odpruženou podrážkou, které tlumí nárazy a jsou šetrné ke kloubům – při tanci se hodně skáče, točí, sliduje atd.

Na co nikdy nezapomeňte, je pití! Garantuji vám, že během taneční lekce budete mít pořádnou žízeň. Profesionální tanečníci, kteří trénují několik hodin denně, sahají často po vysokoenergetických nápojích. Když už po nich zatoužíte, volte iontové a ne ty, které tak rádi po večerech mícháme s vodkou. Běžnému kursistovi pochopitelně postačí obyčejná voda, hlavní je, aby jí byl dostatek. 

Chcete cvičit? Přečtěte si náš speciál Začínáme ve fitness

Máte-li již něco za sebou, rozhodně doporučuji letní taneční akce, které v podstatě fungují jako několikadenní soustředění, kdy si můžete zatančit i se světově proslulými lektory. Po několika protančených dnech se vám bude zdát pouze o variacích a zaručeně zapomenete na všechny problémy světa. Street dance s jeho choreografiemi pořádně zaměstná i váš mozek. 

Kde je street dance k vidění

Street dance není pouze senzační fyzické vyžití, je to příjemná pastva  i pro oči. Bývá součástí videoklipů. Většina tanečníků se rovněž prezentuje na internetu.

Samozřejmě největší „pecka“ je vidět tanečníky na živo. Většina tanečních škol a skupin proto několikrát do roka pořádá různá vystoupení, kde tančí jak nováčci, tak opravdoví mistři.    

Druhy street dance

Street dance v sobě skrývá několik tanečních druhů, z nichž má každý  něco do sebe. Některé mají náročnější kroky, jiné jsou rychlejší nebo mají od všeho trochu. Tanečník si většinou vybírá podle hudby, která ho nejvíce baví, například ten, kdo upřednostňuje hip hop, bude pochopitelně vyhledávat kursy hip hopu.

Sport-relax-Indoor (sport)-street-dance-03

Tomu, kdo nemá tak vytříbený vkus, bych doporučila, aby si rovněž prošel více Open Class zaměřených na různé druhy tance – tak nejlépe uvidí, co mu sedne nejvíce. Někoho chytne rychlý house, jiného choreograficky poměrně náročné R´n´B.

Tance se nedělí pouze podle stylu hudby, někdy se například zaměřují a propojují s osobností a emocemi tanečníka, což je například X-dance, nebo třeba zvyšují ženám sebevědomí, což je Flirt dance, Lady dance aj.       

Jsou i tance, například ModernStreet, Jazz-LatinStreet, Reggaeton aj., které vznikly směsicí několika tanců. Stačí si jen dobře vybrat, tanečních škol je po celé republice dost a s narůstající oblibou stále vznikají nové.

Fotografie: 2× Centrum tance, www.centrumtan­ce.cz              (na fotografii: Matěj Kubec a Luboš Mlýnek)


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).