Hlavní navigace

Vysoký tlak v těhotenství může ohrozit matku i plod

29. 7. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Podle lékařky hrozí těhotné ženě s vysokým tlakem mimo jiné odloučení placenty s velkou krevní ztrátou až úmrtí. Jak se v těhotenství chránit, čemu předejít a jaké konkrétní onemocnění s sebou vysoký krevní tlak přináší?

Každá těhotná žena to jistě zná – s prvním pozitivním těhotenským testem začíná i koloběh pravidelných lékařských vyšetření, které skončí až samotným porodem. Součástí každé těhotenské poradny by mělo být také měření tlaku. Ten vám v průběhu těhotenství může klesat i stoupat.

Co se dozvíte v článku
  1. Krevní tlak u těhotných kolísá
  2. Preeklampsie, co to je?
  3. Jaké další onemocnění hrozí ženám s vysokým krevním tlakem?
  4. Hypertenze a samotný porod
  5. Prevenci vysokého krevního tlaku v těhotenství
  6. Slovníček pojmů:  

Krevní tlak u těhotných kolísá

U většiny těhotných žen je krevní tlak v těhotenství nižší než před otěhotněním, ke zvýšení dochází pouze u 10 % těhotných žen. „U zdravého těhotenství platí, že v první polovině těhotenství krevní tlak klesá. Nejnižšího bodu dosáhne právě v půlce. S blížícím se termínem porodu pak postupně stoupá a dostane se až k hodnotám, které žena měla před otěhotněním,“ říká lékařka Veronika Frisová, ambasadorka neziskové organizace Loono, zakladatelka a vedoucí lékařka kliniky Profema.

Pravidelné měření krevního tlaku je důležité proto, aby se včas odhalila možná onemocnění, která s sebou přináší hypertenze (vysoký krevní tlak) v těhotenství.

Preeklampsie, co to je?

Častou diagnózou může být nemoc zvaná preeklampsie, jejíž riziko se dá dobře určit již při screeningu v 1. trimestru těhotenství, tedy mezi 11.–14. týdnem těhotenství. O jaké onemocnění se jedná? „Preeklampsie je definována jako zvýšený krevní tlak vznikající po 20. týdnu těhotenství, u těhotné ženy se objevuje i bílkovina v moči a často do ordinací přichází také s otoky rukou a nohou,“ vysvětluje lékařka Frisová.

Díky dnešním lékařským pokrokům se tomuto onemocnění dá předejít, právě díky screeningu v 1. trimestru, kde vám lékař na základě hned několika souběžných faktorů riziko preeklampsie určí. Riziko vzniku může snížit užívání 150 mg kyseliny acetylsalicylové nejpozději od začátku 16. týdne až do 36. týdne těhotenství.

Jaké další onemocnění hrozí ženám s vysokým krevním tlakem?

Podle lékařky Frisové hrozí těhotné ženě s vysokým tlakem kromě rozvoje preeklampsie také eklampsie neboli záchvat tonicko-klonických křečí a tzv. HELLP syndrom (stav nasedající na preeklampsii s poruchou srážlivosti krve, rozpadem červených krvinek a snížením krevních destiček), navíc je u ní také zvýšené riziko cévní mozkové příhody.

Plod by mohl být ohrožen zaostáváním růstu, odumřením a oba jsou ohroženi abrupcí (odloučením) placenty s velkou krevní ztrátou až úmrtím. „Pokud dojde k rozvoji závažnější hypertenze, a zvláště pak těžké formy preeklampsie a HELLP syndromu, je jedinou léčbou porod. Ten je v těchto případech často předčasný a vedený císařským řezem,“ doplňuje lékařka Frisová. 

Hypertenze a samotný porod

Ideální hodnota krevního tlaku je okolo 110–120/70–80. „Zvýšený krevní tlak se projevuje bolestmi hlavy, otoky rukou a nohou, bolestmi břicha se zvracením a poruchami zraku. Avšak těhotná žena nemusí mít vůbec žádné příznaky, které by naznačovaly změnu krevního tlaku k nebezpečným hodnotám, ať už k nízkým, či vysokým,“ doplňuje lékařka. Už z tohoto důvodu je důležité měřit v těhotenství krevní tlak.

Pokud se zdravotní stav zhorší natolik, že by mohl ovlivnit život matky i dítěte, přichází na řadu jediný možný lék – porod. Bývá předčasný a vedený císařským řezem. Jde o případy, kdy dochází k rozvoji závažnější hypertenze, a zvláště pak těžké formy preeklampsie a HELLP syndromu.

Prevenci vysokého krevního tlaku v těhotenství

Obecně je nejlepší prevencí dodržování zdravého životního stylu společně s pravidelným pohybem. Zejména u silnějších žen je nutné, aby se vyvarovaly vysokému nárůstu hmotnosti v těhotenství, avšak pomocí dodržování zdravé stravy a pohybu – veškeré redukční diety jsou totiž v těhotenství nevhodné.

Pokud se žena s vysokým krevním tlakem již léčí, měla by být převedena na léčbu léky, které lze využívat i v těhotenství. „Rizikovým skupinám a při kolísavém tlaku doporučuji také měřit si průběžně tlak i doma, “ doplňuje Frisová.

Slovníček pojmů:  

  • Hypertenze = zvýšený krevní tlak
  • Preexistující hypertenze = vysoký krevní tlak existující již před začátkem těhotenství
  • Preeklampsie = zvýšení krevního tlaku po 20. týdnu těhotenství a prokázaná bílkovina v moči 
  • Eklampsie = záchvat křečí nasedající na preeklampsii 
  • HELLP syndrom = forma preeklampsie, která může probíhat bez hypertenze a bílkoviny v moči, ale je charakterizována rozpadem červených krvinek (hemolýzou), nedostatkem krevních destiček a zvýšenými jaterními testy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).