Hlavní navigace

Přírodní repelenty: účinná alternativa k chemii

28. 6. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nejpoužívanější složkou v repelentech proti hmyzu je diethyltoluamid (DEET). Důvod je jednoduchý: obstojí i v extrémních podmínkách. Je to však pesticid. Proto se do popředí dostávají šetrné přírodní repelenty. Seženete v lékárnách, ale některé si můžeme vyrobit i doma.

Diethyltoluamid

  • Je považován za nejúčinnější látku proti hmyzu a klíšťatům. Při testování obstojí i v extrémních podmínkách.
  • DEET však může způsobovat podráždění nebo alergické reakce. Čím víc procent této látky repelent obsahuje, tím déle bude přípravek účinný. Měl by se pak ovšem používat podle pokynů uvedených na výrobku.
  • Pokud chcete chránit děti, vždy si pořizujte citlivější repelenty určené dětem.

Kromě DEET hmyz a klíšťata odpuzují i jiné látky. Nebývají však tak účinné a většinou je potřeba stříkat či natírat se jimi častěji. Zejména po koupání nebo při pocení. Například v teplých měsících nebo po fyzickém výkonu.

Přírodní repelenty

K přírodním repelentům se řadí takové, které jsou šetrné jak k lidskému organismu, především k pokožce, tak k životnímu prostředí. K jejich dalším výhodám patří, že méně zapáchají a nezanechávají na oblečení mastné stopy ani nerozpouštějí některé látky a barvy, jako se může stát u některých přípravků s DEET.

Z listů eukalyptu citronového

Blahovičník citroníkový, původně z Austrálie, je vyhledávaný zejména pro aromatické látky v listech. Můžete jej pěstovat jak na zahrádce, tak v bytě, který krásně provoní.

Přípravky s výtažkem, například:

Tea tree

Esenciální olej, který se využívá jak v medicíně, tak v kosmetice, je považovaný za přírodní repelent. Jeho vůně totiž odpuzuje hmyz. Účinkuje sice intenzivně, ale krátkodobě. To znamená, že vydrží účinný zhruba hodinu.

Například:

Přehled 10 nejprodávanějších repelentů

Vyrobte si domácí repelent

Hmyz dále odpuzují aromatické rostliny. Například muškáty, afrikány, levandule, meduňka, máta, bazalka, rozmarýn nebo yzop.

Z některých si můžete doma vyrobit přírodní repelent.

Rozmarýnový repelent

Do jednoho litru vroucí vody vložte 100 gramů sušeného nebo dvojnásobné množství čerstvého rozmarýnu a krátce povařte. Po vychladnutí sceďte a přidejte jednu lžíci vinného octa. Roztok můžete nalít do prázdné nádoby od lahvičky s rozprašovačem.

Pravidelně, tedy alespoň jednou za dvě hodiny, se při pobytu venku stříkejte.

Uchovávejte v ledničce.

Směs z esenciálních olejů

Do 50 ml rostlinného oleje přidáme 5 kapek levandulového oleje a dvě kapky oleje tea tree.

Levandule

Květy levandulí rozemněte v dlaních a potřete si jí náchylná místa na těle. Například kotníky, krk a ruce.    

Rozdrcené květy levandule si můžete dát případně i do kapes.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).