Hlavní navigace

Nákup potravin v Německu

11. 7. 2017

Sdílet

 Autor: Filip Singer
Mléko je mlékovější, sýry jsou tučnější, maso šťavnatější, ovoce se zeleninou jsou méně shnilé. Navíc to vše budete mít za třetinovou cenu. Je to pravda, nebo mýtus?

Potraviny v Německu jsou lepší a levnější. Říká se to a na každém šprochu… Vydali jsme se tedy do Německa. Ne nakupovat potraviny, my se tam rovnou přestěhovali. Tedy ne kvůli levnějším a lepším potravinám, ale kvůli pracovní nabídce, životní výzvě a intenzivnímu kurzu cizího jazyka pro nás a naše děti.

Vzhledem k tomu, že tu žijeme, tak tu i nakupujeme potraviny. Díky tomu se s vámi můžu podělit o své zkušenosti s nákupem potravin v Německu.

Galerie: Velké srovnání potravin v ČR a SRN: Složení je ve třetině případů jiné

Německo je velká spolková země, a co platí v jedné, bude jinde jinak. Buďme tedy konkrétní, jak se nakupuje půl hodiny cesty od Cínovce v bývalé „perle na Labi“, tedy v Drážďanech, kam se jezdilo nakupovat i v dobách minulých?

První pohled do regálů

Mnohé místní potraviny mají stejný, nebo velmi podobný obal, jako v Čechách, což ocení zejména ten, kdo tolik neumí německy a chce si koupit třeba kypřicí prášek do pečiva.

Když už jsme u pečení, obal vás může naopak i zmást. Zejména pokud sháníte hrubou mouku a sáhnete po červené. Po otevření zjistíte, že jde o mouku hladkou. Pro upřesnění, hladká je i v obalu se zelenou nebo modrou barvou. „Delikatesní“ hrubou mouku si tedy vozíme z Čech. I když je možné, že ji mají v nějakém námi zatím neobjeveném řetězci. Každopádně k běžnému sortimentu nepatří. Stejně tak jako krupice nebo mletý mák.

Tím výčet českých výhod končí. V Čechách delikatesní, nebo dokonce až luxusní potraviny zde najdete naprosto běžně mezi… no vlastně mezi dalšími delikatesními až luxusními potravinami. V supermarketech nebývá biokoutek. Bio je všudypřítomné. Někdy je těžší sehnat nebio. Pokud vám snad bio v běžném supermarketu nepřijde dostatečné, na každém rohu natrefíte na specializované bioprodejny.

Nevím, jak a kde to pěstují, ale ovoce a zelenina jsou skutečně voňavější a barevnější. Nechci vás rozplakat, tak přiznám, že jsem tu jednou také koupila shnilou mrkev.

Levné, nebo drahé?

Mnohé testy tvrdí, že jogurt stejné značky má v sobě méně ovoce, pokud jej koupíte v Čechách, nebo je rozdílné složení týchž sýrů, masových výrobků nebo dětské výživy. Je to možné, ale laboratoří nedisponuji, mohu se tedy subjektivně vyjádřit k chuti. Velmi obecně i k cenám.


Autor: Filip Singer

Ceny některých potravin, ač třeba i kvalitnějších, jsou v Německu vyšší. Například pečivo je zde skutečně skvostné. Zahodila jsem tedy kvásek a absolutně mě nenapadne, abych si upekla domácí chléb. Ovšem běžná cena za bochník se pohybuje okolo dvou eur (cca od 1,2 po 3 eura). Stejně tak mi přijdou vyšší ceny za maso a za zeleninu.

Jiné potraviny zas vyjdou v Německu nepatrně levněji. Zejména kvalitní sýry, šunky nebo mléko (cca 0,60 eura/litr).

Ve výsledku bych platila za rodinný nákup dost podobnou sumu jako v Čechách. Ve skutečnosti mě potraviny stojí peněz víc, protože se naše chuťové pohárky zdají být jak utržené ze řetězu a žádají si větší rozmanitost. Snad se to brzy srovná. Nerada bych kvůli tomu měnila celý svůj šatník. I když, ono oblečení je tady prý také levnější.

Ministři chtějí zatočit s dvojí kvalitou potravin

Právě dnes, 11. 7. 2017, pořádal ministr zemědělství Marian Jurečka tiskovou konferenci věnovanou výsledkům průzkumu dvojí kvality potravin. Zde si můžete přečíst o výsledcích testu, které si ministerstvo nechalo zpracovat.

Dvojí kvalita potravin potvrzena: Ve stejném obalu najdeme různé složení

Pozn. red.

Galerie: I ze Slováků dělají popelnici Evropy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).