Hlavní navigace

Voláte si záchranku? Nemůžete si vybrat, kam vás odveze

29. 10. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Urgentní potíže, vytočení tísňové linky, houkání sanitky, naložení pacienta… a teď kam? Pacienti či jejich blízcí mnohdy mají představu o tom, kam by měl vůz zdravotnické záchranné služby zamířit.

V typických situacích, kdy voláme záchrannou službu, jde především o čas. Není proto možné vyhovět přáním či požadavkům pacienta či jeho blízkých. Nerozhoduje ani místo bydliště.

Záchranka jede k nejbližší vhodné nemocnici

„Bohužel není možné, aby si pacient vybral, do jakého zdravotnického zařízení jej posádka v sanitce odveze,“ uvádí Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy. Nemocný v tomto ostatně nemá ani oporu v zákoně. V České republice sice platí právo na výběr poskytovatele zdravotních služeb a konkrétního zdravotnického zařízení, ale záchranka představuje výjimku. „Zákon o zdravotních službách výslovně vyjmul zdravotnickou záchrannou službu z tohoto práva volby. Pacient námi ošetřený si tedy zvolit poskytovatele zdravotních služeb, kam bude transportován, nemůže,“ vysvětlují záchranáři.

Zdravotnická záchranná služba má povinnost transportovat pacienta k nejbližšímu dostupnému poskytovateli akutní lůžkové péče; a to takovému, který může zajistit potřebnou odbornou péči podle závažnosti postižení zdraví člověka nebo přímého ohrožení života.

Galerie: Nebojte se volat záchranku

Volba zdravotnického zařízení, kam bude pacient převezen po ošetření záchrannou službou, musí tedy odpovídat především zdravotnímu stavu pacienta. „O tom, do které nemocnice záchranná služba pacienta odveze, rozhoduje podle jeho zdravotního stavu lékař záchranky,“ říká Vlastimil Sršeň z Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Bydliště nerozhoduje

Jak mluvčí VZP potvrzuje, lidé nemají v této věci příliš jasno. Mluvčí uvádí příklad pojištěnce, který si nechává trvalé bydliště v Praze, i když se již přestěhoval jinam. „Chtěl by totiž, aby ho v případě nutnosti záchranka neodvezla do ‚jeho‘ okresní nemocnice, ale do Prahy. Domníval se, že v tom, kam záchranka pacienta odveze, hraje roli trvalé bydliště,“ popisuje Vlastimil Sršeň. Trvalé bydliště však pacientovi nezaručí, do kterého zdravotnického zařízení bude převezen. „Pokud potřebné služby může poskytnout blízká okresní nemocnice, bude pacient převezen tam,“ komentuje mluvčí.

Jak nicméně uvádí pražská záchranka, v praxi se záchranáři zpravidla snaží směřovat pacienta na místo, kde je to pro něj účelné: „Pokud se pacient například dlouhodobě s určitou nemocí léčí v konkrétní nemocnici a dojde opět ke zhoršení této nemoci, snažíme se jej odvézt do ‚jeho‘ nemocnice. Samozřejmě je ale nutné, aby to umožňoval stav pacienta a provozní situace.“

Zvláštní případ – porod

Běžnou součástí činností záchranky je převoz nastávajících maminek do porodnice. Jenže ženy již bývají registrovány v konkrétních zařízeních. V těchto případech se zdravotnická záchranná služba snaží vyhovět: „Pokud to umožňuje provozní situace, nevyskytnou se žádné komplikace a porodnice, ve které je rodička registrována, pacienty přijímá, vozíme nastávající maminky skutečně do porodnice, ve které se registrovaly,“ uvádí pražská záchranka. V jejich případě ovšem musí jít o porodnici na území hl. m. Prahy.

Ne vždy je ale možné dojet až do porodnice dle registrace rodičky, vždy záleží na jejím aktuálním stavu. „Je mnoho okolností, které mohou nastat a kvůli nimž nemůžeme během konkrétního zásahu přání rodičky vyhovět. Zejména vážný zdravotní stav může vést k transportu do nejbližší možné porodnice. O konečném výběru zdravotnického zařízení může rozhodovat také týden těhotenství, ve kterém rodička je. Vždy jednáme v nejlepším zájmu pacientky i jejího dítěte, nejdůležitější je však pro nás zdravotní stav rodičky,“ popisují záchranáři.

„Normální“ sanitka

Ještě je dobré upřesnit, že vedle zdravotnické záchranné služby, tzv. „rychlé“, existuje zdravotnická dopravní služba. Ta zajišťuje transport například do nemocnice v neurgentních či plánovaných případech nebo pacienty převáží mezi poskytovateli zdravotních služeb. Zde je již možné domluvit se na konkrétním místě.

Kdy zvolit kterou sanitku?

Hlavní rozdíl mezi sanitkami spočívá v situaci, kdy kterou z nich využijete:

  • Zdravotnickou záchrannou službu budete volat ve chvíli náhlého neštěstí či závažných akutních zdravotních potížích a kontaktujete ji na lince 155 (ev. 112).
  • Zdravotní dopravní službu použijete při plánovaných cestách spojených s lékařskou péčí. Telefonní kontakt naleznete na webové stránce dispečinku DZS, jež působí v místě vašeho bydliště.

Více v článku Kdy přesně máte nárok na sanitku zdarma?

„U zdravotnické dopravní služby může pacient upřednostnit přepravu ke konkrétnímu poskytovateli zdravotních služeb, ovšem s tím, že rozdíl v ceně zaplatí. Úhrada z veřejného zdravotního pojištění je vždy jen ve výši odpovídající vzdálenosti nejbližšího smluvního poskytovatele, který je schopen požadované zdravotní služby poskytnout,“ upřesňuje mluvčí VZP.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).