Hlavní navigace

Bezplatné zdravotnictví se příští rok změní. Za co si pacient připlatí a na čem naopak ušetří?

27. 12. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V roce 2022 čekají zdravotnictví nejrozsáhlejší změny v úhradách zdravotní péče za posledních 15 let. Přinášíme přehled největších z nich.

Pacienty od ledna čeká velká řada změn, protože se od tohoto data změní klíčové pilíře českého zdravotnictví. 

Od ledna začnou platit novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, nový sazebník výkonů i nová úhradová vyhláška. Všechny tyto tři dokumenty usměrňují tok peněz z veřejného zdravotního pojištění. Prostřednictvím nich stát určuje, co bude hrazeno, komu, v jaké výši nebo jak často. Úhradová vyhláška i sazebník výkonů se sice mění každý rok, ale to, že by se jejich úpravy sešly s novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění, je výjimečné. Navíc příští rok zdravotními pojišťovnami proteče rekordních 440 miliard korun.

Od ledna se také mění zákon o léčivech. Tyto úpravy však nejsou tolik rozsáhlé a pro pacienty přinášejí zejména rozšíření funkcí eReceptu.

Co se dozvíte v článku
  1. Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění:
  2. Novela zákona o léčivech:
  3. Změny v plošné prevenci:
  4. Novela sazebníku výkonů:
  5. Úhradová vyhláška pro rok 2022:
  6. Nové bonusy v prevenci u zdravotních pojišťoven

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění:

Zuby i rovnátka, šance na oplodnění i dosažitelnější nové léky

Představuje největší balík změn. Podle ministerstva zdravotnictví jde o nejrozsáhlejší změny v úhradách za posledních 15 let. Které oblasti mimo jiné promění? 

  1. Zubní protetika – úhrada u standardních materiálů korunek či zubních náhrad se pozmění a nově budou pojišťovny přispívat i na výrobky z lepších materiálů.
  2. Ortodoncie – od ledna bude práce ortodontistů hrazena jen u dětí a mladých do 22 let, v ostatních případech už jen výjimečně. Děti s některými typy onemocnění budou mít nově u rovnátek hrazen i materiál.
  3. Očkování – nad 50 let nově pojišťovny uhradí zájemcům očkování proti klíšťové encefalitidě, 14leté děti budou mít nově hrazenu vakcínu proti meningokoku a zdravotníci proti chřipce.
  4. Umělé oplodnění – zdravotní pojišťovny začnou platit IVF ženám až do 40. věku života. A také zmrazení vajíček onkologickým pacientkám.
  5. Domácí péče – tu bude možné pacientovi předepsat i bez předchozí hospitalizace. Navíc to udělá více lékařů než dosud a například obvazy či pleny již předepíší i zdravotní sestry. Ty budou moci stát služebním autem i v zákazu stání.
  6. Lázně – od ledna se bude lhůta pro plně či zčásti hrazené lázně kromě stavů po operacích počítat až od schválení revizním lékařem pojišťovny. Podle ministerstva zdravotnictví se pozmění také některá procesní pravidla.
  7. Inovativní léky – podle ministerstva budou dostupnější a pacienti už se nebudou muset nehrazených novinek v léčbě, které skutečně potřebují, domáhat přes takzvaný paragraf 16. Ten sice umožňuje mimořádnou úhradu, ale jen načas a zdravotní pojišťovny žádosti často zamítaly.
  8. Zdravotnické prostředky – podle ministerstva se pacienti se zdravotním postižením dočkají dalších nově hrazených pomůcek. „Patří mezi ně např. sluchadla pro vzdušné vedení pro binaurální korekci, prostředky pro lokální kyslíkovou terapii, ochranné přilby a přístrojové vybavení pro invazivní domácí umělou plicní ventilaci. U dalších zdravotnických prostředků se navyšuje úhrada či počet kusů, například u chodítek do limitu bez schvalování zdravotní pojišťovnou, u řečových procesorů či slepeckých holí,“ sdělila na dotazy serveru Vitalia.cz Martina Čovbanová z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví.

Novela zákona o léčivech:

Elektronické očkovací průkazy i léčebné konopí

Elektronický očkovací průkaz – od ledna budou muset lékaři veškeré vakcíny povinně zaznamenávat do elektronického eOčkování. Půjde o další funkci systému eRecept. Pacientům ale i nadále zůstanou i papírové průkazky, kam má lékař očkování rovněž zapsat.

Galerie: Proměny očkovacích průkazů

eRecept s modrým pruhem a ePoukaz – kromě eOčkování budou od ledna lékaři vystavovat elektronicky také recepty s modrým pruhem, na které se předepisují léky s obsahem vysoce návykových látek. Patřit mezi ně bude i léčebné konopí. ePoukaz bude vystavován od 1. března 2022 a jde o elektronickou podobu poukazu na zdravotnické prostředky. Bude mít podobu devítimístného identifikátoru a stejně jako eRecept jej bude možné poslat pacientovi formou SMS na mobilní telefon.

Změny v plošné prevenci:

Hrazený screening u více chorob

Silní kuřáci nad 55 let věku budou mít od ledna možnost nechat si udělat hrazené preventivní CT plic. Podmínkou ale je, že se budou snažit přestat kouřit. Vyšetření je součástí nového plošného screeningu zaměřeného na rakovinu plic.

Od ledna se rozšíří výčet vzácných chorob, které se zjišťují z krve z paty novorozenců, a to o spinální svalovou atrofii a těžkou kombinovanou imunodeficienci. Rovněž v tomto případě jde o plošný a pojišťovnami hrazený screening. Zatím ale jde jen o dvouletý pilotní projekt. Pokud se osvědčí, bude dle VZP hrazen standardně.

Novela sazebníku výkonů:

Platby na včasné odhalení očních vad i diabetické nohy

Lepší podchycení očních vad u předškolních dětí – příští rok bude zavedena úhrada nového výkonu s názvem časný záchyt očních vad u dětí předškolního věku“. To by mělo znamenat, že více dětí by se mělo dostat dříve k hrazenému vyšetření a tím by mělo být podchyceno i více očních vad už v prvním roce života dítěte. Včasným odhalením oční vady a jejím včasným léčením lze předejít vzniku případných závažných následků (amblyopie, strabismu), dochází ke zkrácení léčby, a tím i ke snížení nákladů na případnou léčbu, uvádí Martina Čovbanová z ministerstva zdravotnictví.

Úhrada vstupního komplexního vyšetření v podiatrické ambulanci – sazebník výkonů pro příští rok zavádí hrazenou novinku v diabetologii. Jedná se o komplexní vstupní podiatrické vyšetření lékařem-specialistou u pacienta odeslaného na příslušné podiatrické pracoviště pro syndrom diabetické nohy nebo jeho riziko, doplňuje Martina Čovbanová. Vyšetření má zlepšit prognózu nemocného. Zavedení multidisciplinárního přístupu se stanovením jasného podiatrického plánu vede podle ministerstva k redukci vysokých amputací o 39 až 56 procent.

Úhradová vyhláška pro rok 2022:

Více peněz pro zdravotnictví

Agregovaná platba pro stomatologické ambulance – zubaři budou dostávat od ledna nově za každého registrovaného pacienta pravidelnou platbu ze zdravotního pojištění bez ohledu na to, zda pacient přijde, nebo ne. Tato novinka však zatím vyvolává spíše zmatky a hrozí, že pacienti přijdou o druhou hrazenou prohlídku.

Operace roboty bez limitů – podle ministerstva bude příští rok operační robotika hrazena bez limitů a jakýchkoliv regulací.

Galerie: Když operuje robot

Navýšení objemu prostředků na úhrady od zdravotních pojišťoven – a to ve všech segmentech zdravotní péče o zhruba devět procent. Mimo jiné by se měl začít postupně zlepšovat stav ambulantní i lůžkové psychiatrické péče pro děti. Celkové náklady zdravotních pojišťoven příští rok proto budou rekordních 439,6 miliardy korun.

Nové bonusy v prevenci u zdravotních pojišťoven

Zdravotní pojišťovny od ledna také tradičně pozmění své příspěvky na prevenci, které mohou klienti čerpat na rozmanité aktivity. Například VZP chce od ledna do prevence opět zařadit oblíbený příspěvek na dentální hygienu. K tématu benefitů pojišťoven připravujeme samostatný text.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).