Hlavní navigace

Od 27. prosince se mohou třetí posilovací dávkou očkovat lidé nad 30 let

26. 12. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Od pondělí 27. prosince budou mít nárok na posilující dávku očkování lidé nad 30 let, kteří mají 5 měsíců od dokončeného schématu očkování. Dosud byl tzv. booster umožněn až po šesti měsících od předchozí vakcíny proti covidu-19.

Vláda schválila nová opatření, jednou z novinek je možnost očkování proti covidu posilovací vakcínou pro další skupinu osob. „Naší prioritou je očkovat a maximálně testovat. Proto umožňujeme posilující dávku dalším věkovým skupinám,“ řekl nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Od pondělí 27. prosince budou mít nárok na posilující dávku očkování lidé nad 30 let, kteří mají 5 měsíců od dokončeného schématu očkování. Dosud byla posilující dávka umožněna až po šesti měsících.

Další podmínky zůstávají beze změn, tedy přeočkovává se látkami od firem Pfizer/BioNTech nebo Moderna a na očkování se lze dostat třemi způsoby – po dohodě se svým praktickým lékařem, na očkovacích místech bez registrace nebo lze jít do očkovacích center, které vyžadují registraci.

Jak na registraci a co předregistrace?

Registrovat i předregistrovat se můžete na registrace.mzcr.cz, nebo na rozcestníku crs.uzis.cz využijte barevné políčko Posilovací dávka.

Registrace:

  • Zadáte telefonní číslo (prioritně to, přes které jste stahovali certifikát nebo se na něj předtím registrovali) a vyčkáte na PIN 1 poslaný SMS. 
  • Po jeho obdržení vyplníte své údaje – kromě telefonního čísla také číslo pojištěnce, jméno a příjmení. Zbytek údajů se automaticky dovyplní, dojde k tzv. ztotožnění. Systém pozná, že jste se již před minimálně pěti či šesti měsíci nechali očkovat a můžete dostat posilovací dávku. 
  • Vybrat si budete moci očkovací místo, dokončíte registraci a vyčkáte na PIN 2, kterým se poté přihlásíte na rezervaci termínu posilující dávky na rezervace.mzcr.cz

Předregistrace – je možná pro ty, kteří zatím nemají nárok na přeočkování, ale v budoucnu by jej chtěli podstoupit:

  • Zadáte telefonní číslo (prioritně to, přes které jste stahovali certifikát nebo se na něj předtím registrovali) a vyčkáte na PIN 1 poslaný SMS. 
  • Po jeho obdržení vyplníte své údaje. Vybrat si budete moci očkovací místo, dokončíte předregistraci. 
  • Přijde vám SMS, že jakmile vám bude přeočkování umožněno, obdržíte PIN 2, kterým se poté přihlásíte na rezervaci termínu posilující dávky na rezervace.mzcr.cz.

Přeočkování proti covidu je plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Platnost očkovacího certifikátu po 3. dávce je zatím neomezená. U toho, kdo přeočkování nepodstoupí, ale je očkován, bude od 1. ledna 2022 platnost certifikátu zkrácena na devět měsíců od data, kdy byl očkován druhou dávkou.

Na základě zájmu o posilující dávku během měsíce ledna plánuje ministerstvo otevřít toto očkování i dalším věkovým skupinám nad 18 let, přesné datum zatím nespecifikovalo.

Aktuální informace lze sledovat například na webu ministerstva zdravotnictví Koronavirus MZ ČR nebo vládním Covid portálu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).