Hlavní navigace

Vědci vypěstovali první umělé maso

1. 12. 2009

Sdílet

Zní to jako zpráva z nějakého sci-fi filmu. Ale není. Vůbec poprvé se podařilo vědcům vypěstovat umělé maso. Jak? Z vepřů odebrali živou svalovou tkáň a tu namnožili ve speciálním bioinkubátoru, napsal britský list The Times. Znamená to, že nám už brzy budou růst klobásy v laboratořích?

Pro vegetáriány, kteří odmítají jíst maso kvůli zácházení se zvířaty, to možná bude  dobrá zpráva. Holandským expertům se podařilo vypěstovat první umělé maso. Z prasat odebrali živou tkáň, kterou umístili do speciálního živého roztoku z plazmy prasečích embryí. Tento výživný „vývar“ má v budoucnosti nahradit syntetický roztok.

Čtěte téma: Jak vzniká biohovězí: Cesta masa od býka po steak

maso

Výsledkem pokusu byl lepkavý shluk tkáně, která podle vědců připomíná tuhý steak. Nicméně členové týmu přiznali, že sami ještě vytvořené maso neochutnali. A ani zákazníci by o něj asi také neměli zájem. Umělému masu vzniklému bez kostí, krve a pohybu chybí struktura. Nicméně vědci chtějí pracovat na zlepšení a stejným způsobem rozmnožit také tkáň ryb a drůbeže. A jak tvrdí, do pěti let, by mohly klobásy a další uzeniny vznikat v laboratořích.

Koupili byste si uměle vypěstované maso?

  • Ano, je to šetrnější pro zvířata i životní prostředí
    46 %
  • Ne, maso ze zvířete se nedá nahradit
    45 %
  • Maso mi nechutná
    11 %

Voní jako maso, chutná jako maso…

„Můžete vzít maso z jednoho zvířete a vyprodukovat objem masa jako z miliónu zvířat,“ vysvětlil profesor a vedoucí výzkumu Mark Post z  univerzity Eindhoven a dodává: „Musíme pracovat na zlepšení. Tento produkt bude mít pozitivní vliv na životní prostředí a sníží utrpení zvířat. Pokud bude cítit a vypadat jako maso, lidé ho budou kupovat,“dodal Post.

Jak připomíná The Times, podle odhadů OSN by se měla produkce masa do roku 2050 zdvojnásobit, což by znamenalo likvidaci jakékoli pokusu o omezení skleníkových plynů. Velkochovy totiž produkují methan a ke zvyšování koncentrace skleníkových plynů přispívají podle OSN z 18 procent.

Čtěte téma: Grilování: Hazard se zdravím?

Čtěte také: Biokuřecí: cesta masa od kuřátka po pečínku

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).