Hlavní navigace

Princip vakcíny proti kouření je prý jednoduchý. Přesto zatím nefunguje

6. 10. 2011

Sdílet

Tým amerických vědců experimentuje s vakcínou, která by mohla lidi odnaučit závislosti na cigaretách nebo na drogách. Nejedná se ale o prevenci!

V USA pracují na vývoji vakcíny pro narkomany a kuřáky. Doktor Kim Janda z výzkumného institutu Ellen Scrippsové v Kalifornii se práci na těchto vakcínách věnuje již 25 let. „Dnes je to velmi módní téma,“ uvedl pro New York Times, „ale když jsme tehdy začínali, nebylo tomu tak.“

Dnes, kdy kuřáctví není „módní“, se řada lidí snaží se svým návykem skoncovat. Jenže „základním předpokladem pro úspěšné odvykání je rozhodnutí přestat kouřit. Neexistuje žádná zázračná metoda, která by vás bezpracně odnaučila kouřit,“ upozorňuje server www.stop-koureni.cz. „Ať už vyzkoušíte cokoliv, v každém případě to bude potřebovat vaši vůli a vaše rozhodnutí. Žádná odvykací metoda není bezbolestná, jednoduchá ani bezpracná.“

Nicméně každá pomoc dobrá a vakcína, kterou se snaží vyvinout Američané, by naučila imunitní systém kuřáků a narkomanů vytvořit protilátky, jež zablokují návykovou látku dřív, než dorazí do mozku. Člověk by účinek drogy vůbec nepocítil, uvádí ČTK. Vakcínu by tedy nebylo možné používat preventivně, jako je tomu například u vakcín proti příušnicím nebo spalničkám. Užívala by se až v době, kdy už člověk návyku podlehl.

Další články na téma: KOUŘENÍ

Jednoduchý princip vakcíny proti kouření

Vakcína pro kuřáky již byla ve fázi klinického testování, jenže ty nakonec neprokázaly žádný rozdíl mezi těmi, kdo vakcínu dostali, a těmi, kdo dostali placebo. V obou skupinách se vzdal kouření podobný počet lidí. 

Z vědeckého hlediska je prý princip, který používá tým doktora Jandy, „naprosto jednoduchý“, cituje ČTK. Stejně jako u vakcín, které chrání proti nemocem, mají i tyto do krve dostat malé množství cizorodé látky, která přinutí imunitní systém vytvořit protilátky. Ty pak napadnou cizorodé substance, jakmile se do těla dostanou příště. 

Problém ale spočívá v tom, že molekuly kokainu, nikotinu nebo metamfetaminu jsou mnohem menší než molekuly způsobující nemoci. Imunitní systém má tendenci nebrat je na vědomí. Kim Janda se ho proto snaží obelstít a k proteinu, který funguje jako základ, připojuje látku o nízké molekulární hmotnosti, což může být třeba syntetická verze dané drogy. Vakcína je pak jakýsi chemický koktejl, který má vybudit imunitní systém k obraně proti látce, již by jinak ani nezaznamenal.

Přes zatím neprokázané výsledky se doktoru Jandovi prý nabízejí tisíce zájemců o klinické testy a do ústavu za ním přicházejí sami závislí nebo rodiče přivádějí mladistvé narkomany. „Ty rodiny jsou zničené a hledají jakoukoli pomoc, ale nikde ji nenacházejí,“ řekl Kim Janda. On sám i někteří další vědci věří v budoucí úspěch vakcíny a v její uvedení na trh, uvádí New York Times.

V ČR převažují kuřáci nad nekuřáky

Podle statistik Ústavu zdravotnických informací a statistiky v Česku převažují kuřáci nad nekuřáky. Do výsledku jsou ale zahrnuti kuřáci současní, příležitostní i bývalí, v součtu jich je dohromady víc než nekuřáků.

Denních – pravidelných kuřáků je mezi muži 30 procent, z nich 13 procent silných. Denně kouří 19 procent žen, z nich 4 procenta jsou silné kuřačky. Za silného kuřáka označují statistici toho, kdo vykouří víc než 20 cigaret denně.

Muži častěji přestanou kouřit než ženy, bývalí kuřáci kouřili v průměru 13 let.

Řada lidí se pokouší přestat kouřit opakovaně. Jaké jsou v současnosti používané metody odvykání kouření?

Metody odvykání kouření

  • Omezování počtu cigaret, kouření cigaret „light“, rostlinné cigarety
    Mnoho kuřáků o nich mluví a také je zkouší, avšak v podstatě jimi jen obelhávají sami sebe. Ani omezení počtu vykouřených cigaret ani přechod na tzv. lightky nezbaví návyku. Ani tzv. rostlinné cigarety (např. eukalyptové) nelze doporučit. Také zde při spalování vzniká mnoho škodlivých a karcinogenních látek a tyto cigarety nejsou „zdravější“ než klasické.
  • Náhradní nikotinová terapie
    V současnosti nejpreferovanější a také nejúčinnější léčba.
    Minimalizuje abstinenční příznaky z nedostatku nikotinu a dává tak odvykajícímu člověku možnost vyrovnat se především s psychosociální závislostí na kouření.
  • Rostlinné nebo homeopatické přípravky
    V naprosté většině případů se jedná o placebo. Pokud jim však člověk důvěřuje a spoléhá na ně, mohou mu v odvykání pomoci. Existují také přípravky, po jejichž užití má cigareta „divnou chuť“, protože reagují s cigaretovým kouřem. Některé tyto látky mohou mít i nežádoucí účinky a jejich užívání není vhodné.
  • Špičky
    Špičky, někdy s mentolovou vůní, kterými pouze manipulujete v prstech nebo je držíte v ústech. Nemůžete si je zapálit a neobsahují žádný nikotin. Pokud vám chybí právě manipulace s cigaretou, mohou vám takové špičky pomáhat.
  • Hypnóza, akupunktura, alternativní metody'
    Ačkoliv tyto metody nemají žádný „skutečný“ účinek, přesto mohou pomáhat lidem, kteří si je přejí a důvěřují jim. Mohou být součástí psychické podpory a rozhodně proti nim nelze nic namítat ze zdravotního hlediska.

Zdroj a další informace: www.stop-koureni.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).