Hlavní navigace

Test: V průmyslově vyráběných polévkách moc drštěk nenajdeme

14. 3. 2019

Sdílet

 Autor: Ilustrační foto Depositphotos.com
Polotovary ušetří čas a práci. Ale mnohdy to za to nestojí… Test dršťkových polévek ukázal, že namísto drštěk, tedy základní suroviny, používají někteří výrobci droby – anebo nic.

Neodvratným trendem je v posledních letech nákup polotovarů namísto vaření. V zásadě již hotové pokrmy vyžadují doma jen minimální čas k přípravě. V některých případech se ale přece jen vyplatí, i přes nutnost věnovat přípravě jídla nějaký ten čas, uvařit si ho doma „od A až do Z“.

Poctivá polévka z polotovaru?

Typickou skupinou pokrmů vhodnou na vaření doma jsou přitom polévky, zvláště pak ty tradiční. Různé nudlové varianty „čínských“ polévek jsou po pár minutách spaření horkou vodou sice nezdravé, ale alespoň v nich něco plave (hlavně ty nudle), zatímco v „polévkové klasice“ v případě polévek z polotovaru neplave téměř nic. A když, tak to nejsou ty správné komponenty, které by měly v příslušné polévce být. Například dršťky v dršťkové polévce.

Galerie: Instantní polévky jako na obrázku?

Zjistilo se to mimo jiné v senzorických a laboratorních testech, které nechala před časem provést redakce měsíčníku Svět potravin. Výsledky testů jsou pravidelně zveřejňovány na www.svet-potravin.cz, dršťkové polévky tam ale zatím nenajdete, vyšly nicméně v březnovém čísle časopisu.

V testech přitom uspěla nejlépe Dršťková polévka Sláma a Brick Dršťková polévka pikant (tu zřejmě připravila o lepší hodnocení skutečnost, že ze všech osmi hodnocených produktů obsahovala nejvíce soli (1,44 g/100 g)). Nejhůře naopak dopadly Váhala Dršťková polévka a Písecká dršťková polévka.

Kde jsou dršťky a co to vlastně je

Nejdůležitější ve zmíněném testu však bylo zjištění, že obsah hlavní typické složky – drštěk nebyl příliš vysoký. Případně byly dršťky nahrazeny droby, což ovšem nejsou dršťky a málokdo to ví.

Je tak proto možná vhodné si připomenout, že zatímco dršťky jsou pouze součásti telecích nebo hovězích částí žaludku (bachor, čepec, kniha a slez), droby jsou ostatní vnitřnosti jako srdce, játra, ledviny, plíce, střeva, žaludek, a dokonce i mozek.

Za příznivé výsledky testů nicméně hodnotitelé označili trend ústupu od používání glutamátů, v některých produktech byly ale masné složky nahrazeny ve vyšší míře vepřovou kůží, škrobem, moukou či kořenovou zeleninou. To vše je ale možné, parametry dršťkové polévky totiž neupravuje žádná norma.

Tradiční dršťková

Tradiční a poctivá dršťková polévka by se ovšem měla skládat pouze z drštěk, k její přípravě je třeba ještě použít cibuli, papriku, česnek, pepř, sůl, majoránku, mouku a jako podklad pro základ polévky sádlo, případně nějaký jiný tuk. A toť vše.

Fotorecept: Dršťková polévka z předvařených drštěk

Co se pak týká drštěk, což je ingredience vyžadující nejdelší kulinářskou úpravu, ty lze v maloobchodu zakoupit již předvařené, což je nejpraktičtější řešení, neboť se tím doba vaření sníží na zhruba dvacet minut. Platí přitom, že na čtyři porce polévky potřebujeme zhruba půl kilogramu drštěk. Podrobnosti a recept najdete v článku Přípravu dršťkové polévky urychlí předvařené dršťky.

Jako všechny vnitřnosti podléhají ovšem i dršťky rychlé degradaci, takže polévku z nich bychom měli připravovat velmi rychle po otevření uzavřených obalů a v případě nepředvařených syrových drštěk do jednoho dne. Pokud přece jen musíme tuto surovinu po krátkou dobu skladovat, měla by se teplota skladování pohybovat kolem 0 stupňů Celsia.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).