Hlavní navigace

V pandemii ubylo úrazů dětí, nejlepší prevencí je vlastní příklad

6. 10. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Jak předcházet úrazu dětí? Nejlépe tak, že jim jdou vzorem rodiče, kteří se připoutají v autě nebo používají na kole přilbu. Dětských úrazů sice za covidu ubylo, protože děti seděly více doma, počty se ale velmi pravděpodobně opět zvýší. Naznačuje to statistika Všeobecné zdravotní pojišťovny.
Co se dozvíte v článku
  1. Více než třetina úrazů ubyla
  2. Počet dětských úrazů
  3. Časté jsou úrazy hlavy. Stávají se mimo školu
  4. Kdo chce dítě učit bezpečnosti, má jít příkladem
  5. Nejčastější dětské úrazy
  6. Léčení za půl miliardy ročně
  7. Méně pohybu, více nadváhy

Více než třetina úrazů ubyla

Distanční výuka potrápila nejednoho rodiče, učitele a žáka. Měla ale jeden pozitivní vliv – ubylo úrazů dětí. Alespoň to vyplývá z čísel zveřejněných Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). Ta patří mezi největší české zdravotní pojišťovny, protože je u ní registrováno téměř šedesát procent obyvatel.

Zatímco loni v lednu a únoru bylo dětských zranění každý měsíc více než 24 000, v březnu, kdy vláda školy uzavřela, klesl počet na 18 358 úrazů, loni v dubnu se děti zranily v 15 405 případech.

Pandemie přinesla snížení počtu úrazů, protože se snížila pohybová aktivita dětí,“ vysvětluje ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Děti nechodily do školy, neměly kroužky a trávily více času doma pod dohledem rodičů.

Počet dětských úrazů

  • Rok 2017    200 849 úrazů
  • Rok 2018    206 042 úrazů
  • Rok 2019    206 586 úrazů
  • Rok 2020    165 267 úrazů
  • Rok 2021      92 400 úrazů za první pololetí

Časté jsou úrazy hlavy. Stávají se mimo školu

Pokud k úrazu došlo, pak si děti nejčastěji poranily hlavu, zápěstí či ruku. Nejméně bylo naopak popálenin či poleptání očí nebo vnitřních orgánů. Ani pandemie nezměnila to, že náchylnější k úrazům jsou chlapci. Týká se jich 56 procent úrazů.

Kdo by hádal, že nejčastěji dochází k nemilým událostem v hodinách tělocviku, ten by se spletl. „Úrazy se stávají hlavně v rámci volnočasových aktivit. V tělocviku je jich minimum, protože je tam dozor pedagoga,“ uvádí ředitel VZP. Dodává, že ke zranění dochází na hřištích, prolézačkách, při jízdě na in-line bruslích a stálicí jsou také trampolíny, kde si děti způsobují zlomeniny.

Kdo chce dítě učit bezpečnosti, má jít příkladem

Pokud rodiče chtějí úrazům předcházet, měli by děti, kde to jde, vybavit ochrannými pomůckami – přilbou, chrániči, a to i zápěstí, nebo na lyžích ochranou páteře.

„Úplně nejlepší je, když rodiče jdou dětem příkladem. Měli by si tedy dávat pozor na své chování,“ říká Zbyněk Švehla, jenž je sám po úrazu na vozíku. Nyní mimo jiné objíždí školy a školky s preventivním programem podporovaným výše jmenovanou pojišťovnou s názvem VZPoura úrazům. „Setkal jsem se s tím, že nám děti říkají, že tatínek na kole nemusí mít přilbu nebo že jim rodiče dovolí jezdit v autě nepřipoutaní,“ dodává Zbyněk Švehla. I přes svůj handicap se věnuje triatlonu a zúčastnil se také několikrát soutěže Ironman na Havaji a jako první vozíčkář na světě zdolal havajskou čtyřtisícovou sopku Mauna Kea.

Nejčastější dětské úrazy

(první poletí roku 2021, data VZP)

  • poranění hlavy – 23 %
  • poranění zápěstí a ruky – 21 %
  • poranění kotníku a nohy pod ním – 19 %
  • poranění lokte a předloktí – 11 %
  • poranění kolena a bérce – 10 %

Léčení za půl miliardy ročně

Zajímavostí je, že ačkoliv při covidových omezeních úrazů dětí ubývalo, náklady na léčbu jsou prakticky stejné. Za poslední čtyři roky se dostaly vždy nad půl miliardy korun ročně. A loni tomu nebylo jinak. Léčení stálo jen ze strany VZP 543 milionů korun.

„Úrazů sice bylo méně, ale byly závažnější, takže si vyžádaly delší hospitalizaci nebo náročnější diagnostiku,“ říká pro server Vitalia.cz Zdeněk Kabátek. Například u úrazů hlavy dětem lékaři častěji prováděli magnetickou rezonanci.

Méně pohybu, více nadváhy

Z uvedeného snížení počtu dětských úrazů ale bohužel neplyne nic pozitivního. Jednak proto, že snížení bylo dočasné a počty se dle odborníků časem pravděpodobně vrátí na stejnou úroveň jako před pandemií, ale existuje dokonce riziko, že mohou být načas i vyšší. „Je to ryzí spekulace, ale bez pohybu se snižuje šikovnost dětí, a to může vést k tomu, že budou méně šikovné i při opětovném návratu k pohybu,“ podotýká Zdeněk Kabátek. Pojišťovna má statistický přehled se zpožděním, zářijové počty úrazů proto ještě nejsou k dispozici. Ředitel VZP ale odhaduje, že zcela jistě půjdou nahoru.

Druhý důvod, proč není důvod nad poklesem počtu úrazů jásat, je ten, že méně pohybu znamená nadváhu či obezitu u ještě více dětí než dosud. „Dá se předpokládat, že tu bude více problémů s obezitou. Na to chceme cílit prevencí a již připravujeme programy, které podpoří správné stravování dětí, nebo ozdravné pobyty,“ dodává ředitel VZP Kabátek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).