Hlavní navigace

Výrobce zaměnil dvě houby, v konzervě je jedovatý ucháč

14. 5. 2020

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org / Severine Meißner, Bernd Haynold, podle licence: CC BY-SA 3.0
Potravinářská inspekce varuje spotřebitele před konzumací jedovatých sterilovaných hub. Namísto smrže obsahuje výrobek ucháč obecný, který je velmi nebezpečný.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v konzervě označené jako „Murklor – sterilovaní smrži, 200g“ přítomnost jiné houby. Je jí ucháč obecný (Gyromitra esculenta), jehož konzumace je podle SZPI považována za vysoce rizikovou. Inspekce danou potravinu odebrala v provozovně VIKING HAUS, v ulici Rychnovská na Praze 9.

Namísto smržů jedovatý ucháč

Na obalu potraviny byl kromě českého názvu „Murklor – sterilovaní smrži“ ve složení uveden latinský název houby (Gyromitra esculenta), který odkazoval k obsahu ucháče obecného, jenž může vyvolat závažnou otravu.

„Provedená analýza a odborné posouzení prokázalo, že jde skutečně o ucháč obecný, který může být se smržem zaměněn. Kontrolovaná osoba si překlad a české označení potraviny prováděla sama,“ uvádí mluvčí SZPI Pavel Kopřiva s tím, že prodejci bylo nařízeno okamžité stažení předmětné potraviny z tržní sítě a bude s ním zahájeno správní řízení o uložení sankce.

Výrobcem potraviny je pak švédská společnost Tillverkas av Borgens Konserver AB Borgholm.

Ucháč a smrž: záměna možná, následky fatální

Ucháč obecný je jedovatý, vzhledově však připomíná jedlého smrže, a může tak dojít k záměně. Ta může být i fatální. Rozdíly mezi houbami popisuje Wikipedie takto: „Všechny druhy smržů se ale liší svisle protaženým, oválným či kuželovitým kloboukem, jehož povrch je plástvovitě či žebernatě rozdělen v důlky, nikdy však není pokryt střevovitými laločnatými kličkami, jak tomu je u ucháče obecného.“

Jed ucháče pak dle odborníků působí především na trávicí ústrojí a játra, některé příznaky se podobají otravě muchomůrkou zelenou. Otrava se projevuje zpravidla šest až dvanáct hodin po požití houby. Zprvu jde o trávicí obtíže a zvracení, v těžkých případech pak zhruba od třetího dne následuje jaterní selhání manifestované žloutenkou až i jaterním kómatem; otrava může být smrtelná.

„V některých krajích je tato houba ovšem sbírána a pro svou lahodnou chuť připravována k jídlu, ba dokonce i prodávána na trzích, jak je tomu např. ve Finsku. V takových případech je však vždy nezbytně třeba řádné a dlouhé tepelné úpravy a spaření před další přípravou; voda slitá po spaření je rovněž jedovatá. Literatura však konsumaci této houby pro její nebezpečnost, jakož i pro nemožnost odstranit jed vařením docela, zásadně nedoporučuje,“ cituje Wikipedie odborné prameny.

SZPI důrazně varuje všechny spotřebitele, kteří mají uvedenou potravinu doma, aby ji nekonzumovali.

Galerie: Nejhorší potraviny roku 2019

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).