Hlavní navigace

Ušní svíce nebrat, shodují se doktoři

11. 4. 2013

Sdílet

 Autor: Repro leták masážního salonu
„Vyčistěte si uši jako nikdy. Ohněm.“ Podobná reklama zaujme. Koupíte svíci, strčíte do ucha, zapálíte – a nestane se nic, alespoň podle lékařů a studií. Pokud si ovšem nespálíte ucho.

Člověk, kterého občas trápí ucho zalehlé nebo ucpané ušním mazem, je ochoten zkusit cokoli, jen aby zase slyšel normálně. Přesně na to cílí výrobci ušních svící, které nabízejí úlevu, ale podle lékařů nefungují a dokonce si s nimi člověk může ublížit. Přesto na ně někteří lidé nedají dopustit.

Autor: Repro leták masážního salonu

„Používání ušních svíček je metoda alternativní medicíny, která má zlepšit obecné zdraví a pohodu pálením duté svíčky zasunuté do zevního zvukovodu. Byly zveřejněny vědecké studie, které metodu považují za nebezpečnou a neefektivní.“ Tolik Wikipedie

Taky vám občas zalehne ucho? Já na to docela trpím, a ačkoli to nebolí, maximálně se to projevuje tupým tlakem, vadí mi to hodně. Pocit, že slyším jen půlku světa, a to ještě jako bych byla pod vodou, mě rozčiluje natolik, že občas zkouším ledacos, jen aby to přešlo a já se vyhnula návštěvě ORL. Mám z ušních doktorů docela vítr od doby, kde jsem coby malé dítě s problematickýma ušima byla v jejich ordinacích pečená vařená. Ucho naštěstí většinou samo odlehne, ale co když si na člověka zasedne mazová zátka, která bohužel většinou bez zásahu doktora nezmizí? Nedávno mě zaujaly ušní svíce, které slibují úlevu skoro zázračnou. Od jejich použití mě ale zarazil fakt, že je potřeba dotyčnou věc – bavlněnou trubičku napuštěnou směsí včelího vosku a parafínu – strčit do ucha a na druhém, byť docela vzdáleném konci zapálit.

Výrobci ve svých propagačních videích i v doprovodných článcích tvrdí, že díky komínovému efektu a proudění tepla se například ušní maz uvolní a vyteče, což dokumentují i pomocí obrázků jakéhosi nepořádku ve vyhořelé svíci. Jenže stačí chvilku pátrat a člověk narazí třeba na webu http://blog.kerpof.net/ze-zivota/lidska-blbost-2-usni-svice/ také na video, které ukáže, že úplně stejná mazlavá věc je i ve svíci, která vyhořela naprázdno, aniž by ji někdo strčil do ucha. Vysvětlení je prosté, jde o zbytky po samotném hoření, různé zplodiny a zbytky vosku. Sporný je i popis komínového efektu, stejně jako tvrzení, že díky němu se vyrovnává tlak v hlavě, protože uši jsou sice spojeny s horními cestami dýchacími, ale přímo navzájem už nikoli.

Popálila jsem si ucho, tvrdí pacientka

„K používání ušních svící má většina ORL lékařů postoj negativní. Deklarovaný efekt v opakovaných studiích prokázán nebyl. Osobně se spíš setkávám s případy, že po použití této pomůcky přichází i tak pacienti s mazovými zátkami, které je nutno vypláchnout,“ komentovala pro server Vitalia.cz používání ušních svící Eva Gregoriadesová, ušní, nosní a krční lékařka z pražského zdravotnického zařízení Medicon (www.mediconas.cz).

Podobný názor je možné slyšet i z úst dalších ušařů a to, že jim svíce žádnou úlevu nepřinesly, přiznává i mnoho těch, kdo je zkusili, jako třeba Jana Kulhánková, která svou zkušenost popsala v jedné webové debatě. Po tom, co si v uchu zapálila svíci a počkala, až dohoří, ucho jí zalehlo víc než předtím a tak se nakonec vydala k lékaři. „Aniž bych se zmínila, okamžitě poznal, že jsem si aplikovala hořící svíci – popálila jsem si zvukovod, takže mi to ucho bude ještě pár týdnů zaléhat, dokud nezmizí povlak z popálení. Ráda používám přírodní metody léčby, ale všeho s mírou, že. Mám docela zlost, že se něco takového prezentuje v lékárnách jako bezpečný léčebný prostředek. S příštím problémem se zajdu na ORL poradit rovnou a všem známým ušní svíce rozmluvím,“ popsala žena.

Přečtěte si: Co všechno je podle lékařů šarlatánství

Ušní svíce jako relaxace

Není ale zase tak těžké narazit i na lidi, kteří si svíčky oblíbili, jako třeba diskutující Wendy. „Používám je už deset let a pokaždé, když mi hučí v uších po tom, co jsem si byla zaplavat, nebo když mám v uších písek, což se mi při plavání v moři stává, mi svíčky pomohou. Cítím se díky nim klidnější a mohu si pak díky nim vatovou tyčinkou lépe písek odstranit. Možná nemají medicínské účinky, ale mně i mému manželovi dělají dobře. Je to taková relaxace,“ pochvaluje si žena, která však zjevně také nevěří na to, že by ušní svíce dokázaly zbavit člověka skutečných potíží s ušima či sluchem.

Výrobce svíčky s tvrzením, že jde o staletími prověřenou léčebnou metodu pocházející od Indiánů, doporučuje nejen coby prostředek k odstraňování ušního mazu, ale také při bolestech v uších a hlavy, při mírných formách zánětu středního ucha, při pocitu tlaku v uších a hlavě, migréně, akutní a chronické rýmě, poruchách čichu, zánětu mandlí, podrážděnosti a stresových symptomech. Nad tím by se možná dalo ještě uvažovat, ale co když si člověk přečte, že jde o pomůcku pro aktivaci látkového a lymfatického oběhu, stimulaci energetického toku a že při jejich používání lze čekat i pozitivní vliv na celkové posílení imunitního systému organismu? Už tahle tvrzení svědčí o tom, že to zase tak moc fungovat nebude, vždyť pak by muselo jít o malý zázrak.

Čtěte dále: Jak si správně čistit uši? Nijak

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).