Hlavní navigace

Jak si správně čistit uši? Nijak

27. 3. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Některým lidem se v uchu opakovaně tvoří mazové zátky, rozhodně ale nejde o projev nedostatečné hygieny. Ostatní si s čištěním uší hlavu lámat nemusí. Je prakticky zbytečné.

Na jedné straně se neustále mluví o tom, co všechno si má člověk mýt a čistit, aby byl jako ze škatulky a navíc zdravý, na straně druhé se ale lékaři mračí, když zjistí, že jste to přehnali třeba s hygienickou péčí o uši. Takže jak to s nimi je, mají se čistit nebo ne?


Autor: Isifa.cz

Čistit uši lze vatovou tyčinkou, ale odstraňujte pouze vnější maz. Do vnitřku ucha nezasahujte.

Můj malý syn měl už několikrát zánět středního ucha, a tak ho doktorka posílá na kontrolu na ORL preventivně i s každou větší rýmou, co kdyby se mu to zase „vrazilo do uší“. Když jsme tam nedávno opět zamířili, doktor se mě káravě zeptal, zda mu čistíme uši.

Řekla jsem něco ne moc přesvědčivého, protože ve skutečnosti vlastně vůbec, ale u doktora jsem kvůli jeho otázce a tónem, jakým ji položil, získala dojem, že to asi nebude moc dobře. Ovšem, opak byl pravdou.

Lékař si totiž myslel, že jsme synovi čistili uši až příliš vehementně a zatlačili mu dovnitř ušní maz, který pak on musel vyčistit. Zánět se za ním naštěstí neskrýval, já si ale z ordinace odnesla poučení, že uši se tedy moc čistit nemají. Vedeme o to totiž doma s přítelem trochu spor, protože on je nadšeným vyznavačem ušních vatových tyčinek, které já používám spíše sporadicky.

Přečtěte si: Uši prý už píchají jen sadisti

Zvukovod se čistí sám. Většinou

Náš ušní lékař nicméně se svým názorem rozhodně není osamocený, naopak. „Kůže zvukovodu má samočisticí schopnost, kdy je maz, který se běžně tvoří v uchu a má ochrannou vlastnost, samovolně vytlačován ke vchodu do zvukovodu a tam jej lze odstranit,“ vysvětluje Eva Gregoriadesová, ušní, nosní a krční lékařka z pražského zdravotnického zařízení Medicon a.s. Jinými slovy, pokud byste si měli z uší něco odstraňovat, tak jedině maz u ústí zvukovodu, který je prakticky viditelný zvenku. Nesnažte se jej dostat z hlubin ucha. Lékařka zároveň potvrdila, že u dětí není většinou čištění uší potřeba vůbec.

Pozor ale, neplatí to vždycky. Podle lékařky se totiž například u pacientů ve vyšším věku, u lidí s kožním onemocněním zvukovodu nebo prostě u jedinců, jejichž zvukovod má atypický tvar, v uších maz nadměrně hromadí a výsledkem je mazová zátka zvaná cerumen. Ukazuje na ni například zhoršený sluch, tlak v uchu, někdy také nepříjemné hučení čili tinnitus a dokonce i závratě. Odstranit mazovou zátku doma není téměř možné a pomůže až ORL specialista, který pacientovi ucho vypláchne. Bohužel mazové zátky se některým lidem tvoří opakovaně, rozhodně to ale neznamená, že jde o projev nedostatečné hygieny. Paradoxně může člověk ke vzniku cerumenu přispět tím, že si maz nechtě zatlačí dále do uší.

Čtěte také: Kolik náušnic snese jedno ucho?

Nejlepší jsou vatové tyčinky, ale opatrně s nimi

Jak tedy na odstraňování viditelného mazu, aby si člověk spíše neublížil? „K čištění je vhodné používat běžně prodejné vatové tyčinky. Pokud je kůže sušší a tvoří šupinky, které vytvářejí tuhé nánosy na stěnách zvukovodu, je namísto čištění na sucho vhodnější namočit vatičku například do olivového nebo parafínového oleje. Zvukovod se tak snáze vyčistí a předejde se snadnému poškození křehké kůže zvukovodu,“ radí Eva Gregoriadesová.

Jakkoli jsou uši citlivé, nemusíte se naopak bát, pokud vám do nich při plavání nebo sprchování zateče voda – většinou samovolně vyteče bez jakýchkoli následků. „Nebezpečné je vniknutí vody znečištěné bakteriemi nebo plísněmi při koupání v přírodě, a to jak ve sladké, tak slané vodě,“ upozorňuje nicméně ušařka. Pak totiž hrozí záněty zvukovodu, které jsou velmi bolestivé a téměř vždy donutí pacienta vyhledat lékařskou pomoc.

Příště: Ušní svíce – čistí uši ohněm. Je to dobře?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).